Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ




Όλα στην Ελλάδα, βουνά, ποταµοί, θάλασσες, πεδιάδες, «ανθρωπίζουνται» και µιλούν στον άνθρωπο µια σχεδόν ανθρώπινη γλώσσα. ∆εν τον καταπλακώνουν, δεν τον τυραννούν, γίνουνται φίλοι του και συνεργάτες. Η θολή, ακαταστάλαχτη κραυγή της Ανατολής, περνώντας από το φως της Ελλάδας, καθαρίζει, ανθρωπίζεται, γίνεται λόγος. Η Ελλάδα είναι το φίλτρο που λαγαρίζει µε αγώνα πολύ το χτήνος σε άνθρωπο, την ανατολίτικη σκλαβιά σ’ ελευτερία και τη βάρβαρη µέθη σε νηφάλιο λογισµό. Να δώσει πρόσωπο στο απρόσωπο, µέτρο στην αµετρία, ισορροπώντας τις συγκρουόµενες τυφλές δυνάµεις, τέτοια η αποστολή της πολυβασανισµένης στεριάς και θάλασσας που λέγεται Ελλάδα.





Είναι αληθινή χαρά, πλούτος µεγάλος να τριγυρνάς την Ελλάδα. Τόσο το ελληνικό χώµα είναι ποτισµένο µε δάκρυα, ιδρώτα κι αίµα, τόσο τα Ελληνικά βουνά είδαν ανθρώπινον αγώνα, που ανατριχιάζεις λογιάζοντας πως στα βουνά ετούτα και τ’ ακρογιάλια παίχτηκε η µοίρα της λευκής φυλής. Παίχτηκε η µοίρα του ανθρώπου. Σίγουρα σ’ ένα από τ’ ακρογιάλια αυτά, τα γεµάτα χάρη και παιχνιδίσµατα, θα γίνηκε το θάµα της µετουσίωσης του ζώου σε άνθρωπο.

Γεµάτη µυστική αποστολή κι ευθύνη όχι µονάχα η γεωγραφική παρά κι η ψυχική τοποθέτηση της Ελλάδας, δύο ασίγαστα ρέµατα συγκρούονται στις στεριές της και στις θάλασσες, και να γιατί η Ελλάδα στάθηκε πάντα ένα σηµείο γεωγραφικό και ψυχικό ακατάπαυστα στροβιλισµένο. Η µοιραία αυτή τοποθέτηση επέδρασε θεµελιακά στην τύχη της Ελλάδας και του κόσµου.




Κοίταζα, οσφραινόµουν, άγγιζα της Ελλάδα, πεζοπορώντας, ολοµόναχος, µ’ ένα ραβδί από ελιά στο χέρι, µ’ ένα δισάκι στον ώµο. Κι όσο έµπαινε µέσα µου η Ελλάδα, τόσο ένοιωθα και πιο βαθιά πως η µυστική ουσία της Ελληνικής στεριάς και θάλασσας είναι µουσική. Κάθε στιγµή το Ελληνικό τοπίο, ενώ µένει το ίδιο, αλλάζει ανάλαφρα, κυµατίζει την οµορφιά του, ανανεώνεται. Έχει βαθιάν ενότητα και συνάµα ακατάπαυστα ανανεούµενη ποικιλία. Τάχα ο ίδιος ρυθµός δεν κυβερνάει και την Αρχαία τέχνη, που γεννήθηκε κοιτάζοντας, αγαπώντας, νογώντας και διατυπώνοντας τον ορατό γύρα της κόσµο;



Κοιτάχτε ένα Ελληνικό έργο της µεγάλης κλασικής εποχής, δεν είναι ακίνητο, µια αδιόρατη ανατριχίλα ζωής το διαπερνάει, παίζει σαν τις φτερούγες του γερακιού όταν σταθεί στην κορυφή του αγέρα και µας φαίνεται ακίνητο. Όµοια και το αρχαίο άγαλµα ζει, κινιέται αδιόρατα, συνεχίζοντας την παράδοση, ετοιµάζοντας τη µελλούµενη πορεία της τέχνης, ισορροπεί, σε αθάνατη µια στιγµή, την τρισυπόστατη ροή του καιρού.

Όταν ένας Έλληνας ταξιδεύει στην Ελλάδα, το ταξίδι του έτσι µοιραία µετατρέπεται σ’ επίπονη αναζήτηση του χρέους. Πώς να γίνουµε κι εµείς άξιοι των προγόνων, πώς να τη συνεχίσουµε, χωρίς να τη ντροπιάσουµε, την παράδοση της ράτσας µας; Μια αυστηρή ασίγαστη ευθύνη βαραίνει τους ώµους σου, βαραίνει τους ώµους όλων των ζωντανών Ελλήνων. Ακαταµάχητη µαγική δύναµη έχει το όνοµα, όποιος γεννήθηκε στην Ελλάδα έχει το χρέος να συνεχίσει τον αιώνιο Ελληνικό θρύλο.



Ένα Ελληνικό τοπίο δε δίνει σ’ εµάς τους Έλληνες µιαν αφιλόκερδη ανατριχίλα ωραιότητας, έχει ένα όνοµα το τοπίο – το λένε Μαραθώνα, Σαλαµίνα, Ολυµπία, Θερµοπύλες, Μυστρά – συνδέεται µε µιαν ανάµνηση, εδώ ντροπιαστήκαµε, εκεί δοξαστήκαµε, και µονοµιάς το τοπίο µετουσιώνεται σε πολυδάκρυτη, πολυπλάνητη ιστορία. Κι όλη η ψυχή του Έλληνα προσκυνητή αναστατώνεται. Το κάθε Ελληνικό τοπίο είναι τόσο ποτισµένο από ευτυχίες και δυστυχίες µε παγκόσµιο αντίχτυπο, τόσο γεµάτο ανθρώπινο αγώνα, που υψώνεται σε µάθηµα αυστηρό και δε µπορείς να του ξεφύγεις, γίνεται κραυγή, και χρέος έχεις να την ακούσεις.

Ζήσε με πάθος!


16 σχόλια:

  1. Υπέροχη ανάρτηση....Μιλάει για την πατρίδα, για μια πανέμορφη πατρίδα που τόσο την έχουμε εμείς πρώτα από όλα πονέσει. '' Η Ελλάδα είναι το φίλτρο που λαγαρίζει µε αγώνα πολύ το χτήνος σε άνθρωπο...'' σάμπως το έχουμε ξεχάσει αυτό!! Και φροντίζουμε να το ξεχάσουν και οι ξένοι............
    Να σαι καλά για την ομορφιά που μας χάρισες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννα μου, ο Καζαντζάκης, αυτός ο υπέροχος "Μεγάλος ΄Ελληνας" , όπως και άλλοι σπουδαίοι συμπατριώτες μας, ύμνησε την Ελλάδα, την τίμησε, τη σεβάστηκε, στέκομαι στη φράση του: "Ακαταµάχητη µαγική δύναµη έχει το όνοµα, όποιος γεννήθηκε στην Ελλάδα έχει το χρέος να συνεχίσει τον αιώνιο Ελληνικό θρύλο." κι εμείς λοιπόν έχουμε αυτό το χρέος, το συναισθανόμαστε; το γνωρίζουμε; το υπηρετούμε;;;

      Διαγραφή
  2. Κάθε φορά που τον διαβάζω, συγκινούμαι πολύ και διαπιστώνω πως τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια. Μεγάλη η κληρονομιά που μας άφησε ο Καζαντζάκης, αλλά φοβάμαι πως είμαστε ανάξιοι να τη διαχειριστούμε.
    Πολύ εύστοχη η επιλογή σου Κλαυδία μου για τούτα τα κείμενα.
    Καλό βράδυ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δονούν την ψυχή τα λόγια του Καζαντζάκη και θλίβομαι συνειδητοποιώντας ότι είμαστε ανάξιοι γι ΄αυτή την κληρονομιά, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις Μαρία μου......πάντως απο κάθε του λέξη προσπαθώ να αντλήσω δύναμη και μεγαλείο.....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  3. Ποιος σύγχρονος άνθρωπος, μπορεί να συνεχίσει το έργο του;
    Τέτοιες μορφές, δεν υπάρχουν πια.
    Αφού εμείς δε σεβόμαστε τη χώρα μας, γιατί να τη σεβαστουν οι ξένοι;
    Να είσαι καλά Κλαύδια μου που μας θύμισες τα λόγια του.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Εχεις δίκιο Ρένα μου, έχει αλλοτριωθεί απελπιστικά το αίσθημα του σεβασμού, του καθήκοντος, της αγάπης στην πατρίδα, στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία και λείπουνε αφάνταστα, στην εποχή μας, τέτοιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που μπορούνε να εμπνεύσουνε με τη στάση ζωής τους, το παράδειγμά τους, το έργο τους.....Φιλιάαα

      Διαγραφή
  4. Αναρωτιέμαι πόσοι νέοι μας (ή ακόμα και της γενιάς μου) θα μπορούσαν να μιλήσουν έτσι για την Ελλάδα μας!
    Α ρε Κλαυδία...συγκίνηση μας έδωσες με την ανάρτηση αυτή!
    Να'σαι καλά!(
    (στο μεταξύ να σου πω ότι πριν μήνες αγόρασα όσα βιβλία του Καζαντζάκη δεν είχα διαβάσει, και τα έχω (προσωρινά στις ντάνες των αδιάβαστων) στη σειρά να τα διαβάσω! Τόσο τον αγαπώ!
    Πολλά γλυκά φιλιά!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστάκι μου , συγκλονιστικός ο Καζαντζάκης και τόσο άμεσος, τόσο αληθινός.....όσο τον διαβάζει κανείς τόσο τον αγαπάει περισσότερο......αγία μετάληψη κάθε του λέξη !!! Σε φιλώ !!!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχη ανάρτηση!
    Με την τελευταία παράγραφο κυριολεκτικά ανατρίχιασα!
    Μια κραυγή που κάνουν πως δεν ακούν οι πολλοί!
    Να είσαι καλά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλημέρα, πραγματικά συγκλονιστικό κείμενο, το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω και κάθε φορά με πλημμυρίζει το ίδιο δέος, η ίδια συγκίνηση, το ίδιο βαθύ αίσθημα αγάπης και ευθύνης που ξεπηδάει από κάθε λέξη του .....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  6. Αθανατος ο Καζατζακης και ποσο διαχρονικος Κλαυδία μου.. τι έγραφε ο ανθρωπος..!!και πόσο αγαπουσε αυτόν τον τόπο τι κρίμα .. έτσι που τον έχουν καταντησει....φιλεναδα.. πόσοι απο αυτους που μας κυβερνους τον έχουν διαβασει αραγε;... μονο ανουσιες κουβενετες ακουμε .. απο το στόμα τους... να είσαι κλα . που μας θυμίζεις τεεοεια λογια που μας κανουν και ανατριχιαζουμε απο την αλήθεια τους... να είσαι καλά φιλη μου οσο αυτό γίνεται... για όλους μας... φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου αυτός ο Μεγάλος ΄Ελληνας, συγκλονίζει με κάθε του λέξη, αυτό το κείμενο θα έπρεπε να είναι ευαγγέλιο για κάθε ΄Ελληνα, εξυψώνει, συγκινεί, αφυπνίζει την ψυχή....δυστυχώς οι νεοέλληνες αντί να εμπνέονται από αυτούς τους υπέροχους μοναδικούς ανθρώπους, έχει ξεπέσει στους δημαγωγούς, τους ανόητους και τους καιροσκόπους δυστυχώς....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  7. αυτο το χρεος μας απεναντι στην ιστορια το αναλογιζομαστε αραγε οι συγχρονοι ελληνες η αλλαζονικα θεωρουμε πως μονο οι αλλοι μας χρωστουν;
    φευγω βαθια συγκινημενη κι ευχομαι καλο καλοκαιρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βέβαιο δυστυχώς πως οι δεσμοί μας με την ιστορία του τόπου έχουνε σχεδόν εκμηδενιστεί, όσο για την αίσθηση της ευθύνης και του χρέους......είναι ολοφάνερο ότι έχει επικρατήσει η αίσθηση ότι "οι άλλοι μας χρωστούν"......Καλό καλοκαίρι πεταλουδίτσα !!!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σου αγαπητή μου φίλη.
    Υπ[εροχο το οδοιπορικό του μεγάλου Καζαντζάκη. Μας έδωσες μια πολύ όμορφη ανάρτηση.
    Να σου πω ότι μόλις χτες γύρισα από τις διακοπές μου. Γύρισα σε πολλά μέρη επί ενάμιση μήνα.Τα πέρασα υπέροχα.
    Θα τα λέμε
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ντένη που είχες αυτή τη χαρά, να γυρίσεις , να γνωρίσεις τόπους για ενάμιση μήνα και να περάσεις υπέροχα!!! Σου εύχομαι να σου δοθεί η ευκαιρία να το επαναλάβεις !!! Το οδοιπορικό του μεγάλου και συγκλονιστικού Καζαντζάκη μοναδικό !!! Σέυχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σου εύχομαι .

      Διαγραφή