Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τι εστί .......βερίκοκο !!!


Βερίκοκο: Η θρεπτική του αξία και μια συνταγή για απολαυστική μαρμελάδα και λικέρ !!!

 
 
Αγόρασα από τον μανάβη τα πρώτα βερίκοκα της χρονιάς· είναι από τα φρούτα που μ’ αρέσουν, όπως και τα περισσότερα απ’ αυτά που βγαίνουν στην αρχή του καλοκαιριού, τα κεράσια, οι φράουλες, τα διάφορα μούρα, ακόμα και τα περιφρονημένα μούσμουλα.
Αλλά, ας δούμε τι εστί βερίκοκο. Και ξεκινάω μ’ ένα πρόχειρο κουίζ. Ποια είναι η απώτερη καταγωγή της λέξης βερίκοκο; Ελληνική, λατινική, αραβική, ινδική ή άλλη; Αν υποθέσατε καταγωγή από την Ανατολή, λυπάμαι αλλά πέσατε έξω. Το φρούτο από την Ανατολή μάς ήρθε, η λέξη που το περιγράφει όχι, τουλάχιστον όχι η λέξη ‘βερίκοκο’. Το βερίκοκο είναι λέξη που έχει περάσει από σαράντα κύματα.
Η σημερινή του επιστημονική ονομασία, στα λατινικά, είναι Prunus armeniaca, παναπεί ‘αρμένικο δαμάσκηνο’ αλλά δεν είναι ούτε δαμάσκηνο ούτε αρμένικο. Οι εγκυκλοπαίδειες λένε πως πατρίδα του ήταν η Κίνα, αλλά είναι γεγονός πως οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το γνώρισαν (από τις εκστρατείες του Μεγαλέξαντρου ή από τον Λούκουλλο) σαν είδος εισαγόμενο από την Αρμενία κι έτσι τα βερίκοκα τα είπαν armeniaca, αρμενιακά. Κι επειδή το βερίκοκο ωριμάζει νωρίτερα από άλλα παρόμοια φρούτα σαν το ροδάκινο, το είπαν praecoquium, πρώιμο. Η λέξη πέρασε και στα ελληνικά και οι δυο ονομασίες συνυπήρξαν για καιρό, αρμενιακά και πραικόκια (που το γράψαν και με δύο κάπα, πραικόκκια, παρετυμολογία με το κόκκος, που βαστάει ακόμα).
Διαβάζοντας τους διάφορους γιατρούς συγγραφείς της ελληνιστικής εποχής και της ύστερης αρχαιότητας, βλέπει να χρησιμοποιούνται για τα βερίκοκα οι εξής ονομασίες:
πραικόκκια, πρεκόκια, προκόκια, βρεκόκια, βερεκόκια, βερικόκκια, βερίκοκκα.
Αν αφήσουμε απέξω το «προκόκια», η αλυσίδα της εξέλιξης της λέξης διαγράφεται αρκετά καλά. Κι έτσι, από τα πραικόκκια που οι έλληνες της ελληνιστικής εποχής τα αντιλαμβάνονταν σαν λέξη λατινική, φτάσαμε στα βερίκοκκα. Τώρα, αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε τις επόμενες δύο παραγράφους που αφορούν μπερδεμένες λεπτομέρειες.
Πρέπει όμως να πω ότι άλλοτε μεν τα «πραικόκκια» θεωρούνται συνώνυμα των Αρμενιακών, κι άλλοτε σαν άλλο είδος. Ο Γαληνός για παράδειγμα, σε ένα του έργο λέει οὔτε τῶν μήλων τῶν Περϲικῶν οὔτε τῶν Ἀρμενίων ἃ δὴ πρεκόκια καλοῦϲι Ῥωμαῖοι (άρα συνώνυμα), αλλού όμως λέει πως τα πραικόκκια είναι καλύτερα από τα αρμενιακά, και πως οι καθαρολόγοι της εποχής του που δεν θέλουν να τα πουν πραικόκκια (μάλλον επειδή ήταν ξενόφερτος όρος) τα λένε και τα μεν και τα δε αρμενιακά: ἔϲτι μὲν οὖν ἀμείνω τὰ πραικόκκια καλούμενα τῶν Ἀρμενιακῶν. ὅϲοι δὲ φεύγουϲι τὴν τῶν πραικοκκίων προϲηγορίαν, Ἀρμενιακὰ μῆλα καλοῦϲιν ἀμφότερα, τινὲϲ δ’ Ἀρμένια διὰ τεττάρων ϲυλλαβῶν, οὐ πέντε.
Και ο Διοσκορίδης τα θεωρεί συνώνυμα, τα αρμενιακά και τα βρεκόκκια: τὰ δὲ μικρότερα, καλούμενα δὲ Ἀρμενιακά, Ῥωμαιστὶ δὲ βρεκόκκια, εὐστομώτερα τῶν προειρημένων ἐστίν, ενώ ο Ορειβάσιος σ’ έναν κατάλογο καρπών τα βάζει το ένα δίπλα στο άλλο, σαν να είναι διαφορετικά: ἀμύγδαλα, πιστάκια, κοκκύμηλα, περσικά, ἀρμενιακά, πραικόκκια, ἐλαῖαι…. Ποιο είναι αυτό το «άλλο φρούτο» που το έλεγαν αρμενιακό χωρίς να είναι το βερίκοκο, δεν ξέρω. Το αστείο είναι πως αυτός ο κατάλογος υπάρχει και σε μεταγενέστερο κείμενο: ἀμύγδαλα, πιστάκια, δαμάσκηνα, ῥοδάκινα, μαζιζάνια, βερίκοκκα, ἐλαῖαι μαῦραι… όπου αυτά τα μαζιζάνια δεν ξέρω τι είναι, ίσως είναι οι μελιτζάνες αλλά αταίριαστες μοιάζουν στον συγκεκριμένο κατάλογο. Αλλά έχω ξεστρατίσει πολύ από την αφήγησή μου και επανέρχομαι τάχιστα.
Έχουμε φτάσει στο βερεκόκκιο ή βερικόκιο της ύστερης αρχαιότητας. Τη λέξη τη δανείζονται οι άραβες, ως μπαρκούκ, ή μάλλον αλ-μπαρκούκ με το άρθρο κι έχει σημασία εδώ το άρθρο, διότι έτσι περνάει η λέξη στα ισπανικά με την κατάκτηση της Ισπανίας από τους Άραβες: albaricoque, και από εκεί στα καταλάνικα abercoc, στα γαλλικά abricot, στα αγγλικά apricot.
Το αστείο είναι ότι αφού διαδόθηκε η λέξη σε όλη την Ευρώπη, το barquq στις αραβικές χώρες άλλαξε σημασία και σήμερα σημαίνει ‘δαμάσκηνο’, ενώ το βερίκοκο λέγεται μισμίς. Στα ελληνικά έχουμε κι άλλες ονομασίες για τα βερίκοκα. Τα λέμε «καϊσιά», που είναι τουρκικό δάνειο (kaysi). Η ρουμάνικη, η βουλγάρικη και η σερβική (-κροατική-βοσνιακή) λέξη για τα βερίκοκα είναι επίσης δάνειο από το kaysi. Σε κάποια παλιά ιντερνετική λίστα ήταν ένας φίλος Καϊσίδης, ενώ στο στρατό είχα γνωρίσει έναν Βερυκοκκίδη. Θαρρώ πρόκειται για το ίδιο επίθετο, μόνο που οι πρόσφυγες πρόγονοι του δεύτερου πήγαν σε πιο δραστήριο ληξίαρχο.
Επίσης, τα βερίκοκα τα λένε, π.χ. στη Θράκη, ζερντέλια ή ζαρταλούδια ή ζέρδελα (ή άλλες παραλλαγές). Όλα αυτά είναι από τα τούρκικα επίσης, zerdali, λέξη που προέρχεται από τα πέρσικα, όπου zardalu είναι το βερίκοκο, κατά λέξη, το «κίτρινο δαμάσκηνο» (zar ο κίτρινος).
Οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο παράγουν πολλά βερίκοκα –σε μια βικιπαίδεια βρίσκω πρώτη σε παραγωγή την Τουρκία και την Ελλάδα πέμπτη στον κόσμο. Λέγανε παλιά πως τα καλύτερα βερίκοκα είναι της Συρίας, υπάρχει δε και η τούρκικη παροιμία «bundan iyisi Şam’da kayısı», που λέγεται για κάτι πολύ καλό: το μόνο καλύτερο απ’ αυτό είναι ένα καϊσί από τη Δαμασκό. Από τη Δαμασκό βεβαίως είναι τα δαμάσκηνα, που όμως θα τα δούμε ίσως σε άλλο σημείωμα.
Απαντήσαμε λοιπόν στο ερώτημα «τι εστί βερίκοκο» αλλά πρέπει να εξηγήσουμε και τη σχετική παροιμιακή φράση. Παλιότερα λεγόταν σαν απειλή σε κάποιον που κοκορεύεται ή που μας περιφρονεί: Θα σου δείξω εγώ τι εστί βερίκοκο ή Θα σε μάθω τι εστί βερίκοκο! και έτσι την καταγράφει στο γύρισμα του 20ού αιώνα ο Νικόλαος Πολίτης στη συλλογή του. Σήμερα, η σημασία ίσως έχει κάπως μετατοπιστεί, μια και ο Μπαμπινιώτης πλάι στην απειλή δίνει και τη σημασία της «επισήμανσης της ιδιαίτερης δυσκολίας ενός εγχειρήματος», ενώ στο slang.gr αναφέρεται ότι η φράση δηλώνει «την πραγματική ουσία, το νόημα».
Αναφέρει επίσης το slang.gr ότι η φράση έχει συχνά σεξουαλικό υπονοούμενο, κάτι που δεν είναι αυθαίρετο, αφού πριν 50 χρόνια κιόλας στο 10 του Καραγάτση, υπάρχει το απόσπασμα, σε μια σκηνή όπου εργατοκόριτσα έχουν πιάσει κουβέντα για το σεξ: Οι πιο μικρές σώπαιναν τάχα ντροπιασμένες· με την έκφρασή τους όμως άφηναν να εννοηθεί ότι κάτι ήξεραν από βερίκοκο, κι ας προσποιούνταν την πάπια.
Ποια είναι όμως η αρχή της φράσης «τι εστί βερίκοκο», δεν σας το είπα… διότι δεν το ξέρω. Ο Νικόλαος Πολίτης λέει ότι πιθανόν στην αρχή της φράσης να κρύβεται μύθος λησμονημένος. Η δική μου εικασία είναι ότι πιθανόν να πρωτοείπε «θα σου δείξω τι εστί βερίκοκο» ένας νοικοκύρης που έπιασε κάποιον να του κλέβει τα βερίκοκα. Αλλά αυτό είναι σκέτη εικασία. Οπότε, ίσως να μην έχουμε ακόμα μάθει τι εστί βερίκοκο.
ΥΓ Στο Λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, το ελληνιστικό βερεκόκιον δίνεται δάνειο από τα αραβικά. Αν δεν είναι αβλεψία είναι από τα λιγοστά λάθη που έχω βρει στις ετυμολογίες του. Εκτός κι αν έχει δίκιο ο Πετρούνιας, δηλ. αν το πρεκόκκιον πέρασε στα αραβικά και επέστρεψε ως βερεκόκκιον, αλλά το βρίσκω απίθανο.

Τα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Υπάρχουν 12 ποικιλίες βερίκοκου με παρόμοια γεύση, αλλά με διαφορές στο μέγεθος και το χρώμα (που κυμαίνεται από το κίτρινο στο βαθύ πορτοκαλί). Η εποχή του βερίκοκου αρχίζει από το τέλος του Μαΐου και διαρκεί, ανάλογα με την ποικιλία, μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Στα «καλύτερά τους» βρίσκονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Θρεπτική αξία ανά 100γρ.
Ενέργεια: 48 Kcal
Υδατάνθρακες: 11γρ. (4% της ΣΗΠ)
Φυτικές ίνες: 2 γρ. (8% της ΣΗΠ)
Σάκχαρα: 9 γρ.
Πρωτεΐνες: 1 γρ.
Βιταμίνη Α 39% της ΣΗΠ
Βιταμίνη C 17% της ΣΗΠ
Σίδηρος 2% της ΣΗΠ
Ασβέστιο 1% της ΣΗΠ
Πιο συγκεκριμένα, 3 μέτρια φρέσκα βερίκοκα δίνουν 51 θερμίδες. 1/4 φλιτζανιού ξερά βερίκοκα δίνουν 77 θερμίδες.
Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που συμβάλει στην καλή λειτουργία των ματιών και την καλή υγεία του δέρματος. Εμπεριέχουν επίσης καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα. Τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
Επιπλέον, τα βερίκοκα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα , και εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-«κακής» χοληστερίνης. Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί η νιασίνη, ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του. Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.
Τα ξερά βερίκοκα αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή υγεία της καρδιάς.

Οδηγίες συντήρησης
Αν θέλετε να διατηρήσετε τα βερίκοκα φρέσκα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να τα πλένετε ακριβώς τη στιγμή που πρόκειται να τα καταναλώσετε. Αν δεν είναι τελείως ώριμα, αφήστε τα για 2-3 ημέρες να ωριμάσουν μέσα σε χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από εστίες θερμότητας και από το ηλιακό φως.
Μην τα διατηρείτε στην ψύξη περισσότερες από 2-3 ημέρες. Τα βερίκοκα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα (καθημερινά χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους), καταναλώστε τα το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε βεβαίως να τα καταψύξετε, αφού τα πλύνετε, τα κόψετε και αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους. Μπορείτε να φάτε τα ξερά βερίκοκα όπως είναι, αλλά αν επιθυμείτε, μπορείτε να επαναφέρετε τον όγκο τους και τη μαλακή τους υφή: μουσκέψτε τα σε χλιαρό νερό για 12 ώρες ή βράστε τα σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό, λευκό κρασί ή τσάι για 15 λεπτά.
Ακόμη κι αν έχετε αδυναμία στα μαλακά φρούτα, τα βερίκοκα είναι καλύτερα να τα καταναλώνετε όσο «κρατάνε» ακόμα, αφού περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία όταν έχουν μόλις ωριμάσει. Από τη στιγμή που παρά-ωριμάζουν η θρεπτική τους αξία αρχίζει να μειώνεται. Όταν η επιφάνειά τους έχει πράσινα «μπαλώματα», σημαίνει ότι έχουν μαζευτεί πρόωρα κι επομένως στερείστε πολλές από τις ωφέλιμες ιδιότητές τους.
Κατά την επιλογή τους, στη λαϊκή ή το super market, μη βασίζεστε στο χρώμα τους, το αποκτούν άλλωστε προτού ωριμάσουν για τα καλά. Προσέξτε να έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Φροντίστε να είναι εξαιρετικά μαλακά, μόνον αν έχετε κατά νου να φτιάξετε κομπόστα ή μαρμελάδα.

Μαρμελάδα με βερίκοκα και βανίλια

Υλικά για 4 βάζα:
1,5 κιλά πάρα πολύ ώριμα βερίκοκα
1,2 κιλά ζάχαρη καστανή βιολογική
1 ξυλάκι βανίλια
χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα βερίκοκα, τα κόβετε στα δύο και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους (τα κρατάτε). Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
Ανοίγετε τη βανίλια στη μέση και κατά μήκος, ξύνετε με την πλάτη του μαχαιριού το εσωτερικό της και ρίχνετε τους μικρούς μαύρους κόκκους στην κατσαρόλα, βάζετε και τα κομματάκια από το ξυλάκι στην κατσαρόλα, τα οποία μετά το βράσιμο θα αφαιρέσετε και θα πετάξετε.
Βράζετε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και εξακολουθείτε να ανακατεύετε περίπου για 20΄, μέχρι να κοχλάσει το μείγμα. Το αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσει για 2 ώρες. Δοκιμάζετε αν είναι αρκετά πηχτό ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα σε ένα πιάτο. Αν είναι αραιή, συνεχίζετε λίγο ακόμα το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σπάτε τα κουκούτσια για να βγάλετε τα αμύγδαλα από μέσα. Τα ρίχνετε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν στον αέρα. Γεμίζετε τα βάζα με τη μαρμελάδα και λίγο πριν τα κλείσετε, ρίχνετε και τα αμύγδαλα.
Καλή απόλαυση!
@ Aliki Alisa/edwhellas.gr
  

Παρά το γεγονός ότι τα κουκούτσια του βερίκοκου θεωρούνται βρώσιμα σε κάποιες περιοχές ή χρησιμοποιούνται για παραγωγή ελαίου, πρέπει να σημειωθεί ότι περιέχουν αμυγδαλίνη, μια τοξική ουσία. Η κατανάλωσή τους απαιτεί προσοχή, ιδίως όταν γίνεται από παιδιά. (Η ποσότητα που καταναλώνεται έχει επίσης μεγάλη σημασία). Κατά συνέπεια για την χρήση και κατανάλωσή τους απαιτείται η γνώμη ειδικού επιστήμονα.

Λικέρ με κουκούτσια από βερίκοκα


Εννοείται ότι με τα κουκούτσια μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχο λικέρ !!!
Θα χρειαστούμε:
90-100 κουκούτσια βερίκοκου
1 λίτρο βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας ή κονιάκ 5*
500 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
1 κουταλιά εσάνς βερίκοκο
ένα μεγάλο γυάλινο βάζο που κλείνει πολύ καλά
Πάμε να το φτιάξουμε:
Πλένουμε καλά το γυάλινο βάζο και τοποθετούμε τα κουκούτσια μέσα σ΄ αυτό.
Προσθέτουμε το αλκοόλ της προτίμησής μας και κλείνουμε το βάζο καλά.
Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη το καπάκι του καθώς και τρία-τέσσερα δάκτυλα από το βάζο, βάζοντας τρεις τέσσερις στρώσεις μεμβράνης.
Με ένα λαστιχάκι σταθεροποιούμε την μεμβράνη, ακριβώς κάτω από το καπάκι του βάζου. Με τον τρόπο αυτό, σφραγίζουμε ακόμα καλύτερα το βάζο και εμποδίζουμε την εξάτμιση του αλκοόλ.
Το αφήνουμε σε θέση ηλιόλουστη κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Το βάζο μας θα παραμείνει εκεί για δύο μήνες. Πότε πότε το ανακινούμε.
Αν δούμε ότι η πλαστική μεμβράνη αλλοιώνεται με τον καιρό, την αλλάζουμε, στερεώνοντάς την πάλι με λαστιχάκι.
Μετά από δύο μήνες φιλτράρουμε το λικέρ σε καθαρή φιάλη, χρησιμοποιώντας χάρτινο φίλτρο για καφέ.
Υπολογίζουμε ότι στην φιάλη αυτή θα προσθέσουμε και το σιρόπι. Οπότε θα πρέπει να έχει το ανάλογο μέγεθος.

Φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να βράσουν σε κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά.
Αφού λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει ο βρασμός, μετράμε τρία λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί.
Σκεπάζουμε την κατσαρολίτσα και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει εντελώς.
Προσθέτουμε στην φιάλη με το αρωματισμένο αλκοόλ, το κρύο σιρόπι.
Κλείνουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για μία εβδομάδα.
Φιλτράρουμε το λικέρ μας άλλη μια φορά, περνώντας το από χάρτινο φίλτρο του καφέ, τοποθετώντας το τώρα στην φιάλη που θα παραμείνει.
Προσθέτουμε την εσάνς βερίκοκου, ανακινούμε και κλείνουμε καλά.
Το άρωμα του βερίκοκου δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, στο λικέρ αυτό. Γι' αυτό προσθέτω την εσάνς, για να το ενισχύσω.
Φυλάμε το λικέρ μας, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Στο λικέρ μου έχω χρησιμοποιήσει κονιάκ, γι' αυτό έχει πιο έντονο χρώμα. Προτιμώ το κονιάκ 5*, για πιο δυνατό αποτέλεσμα. Γενικά όμως δεν χρειάζεται να βάλουμε κάποιο ακριβό κονιάκ, μιας μεσαίας τιμής κονιάκ είναι μια χαρά!
Αν χρησιμοποιήσουμε βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας, το χρώμα του θα είναι πιο ανοικτό.
Καλή επιτυχία, καλόπιοτο!!

Η συνταγή είναι από εδώ http://syntageskardias.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4.html

31 σχόλια:

 1. Καλή σου μέρα , Κλαυδία μου !!!!!
  Πάω να αγοράσω βερίκοκα !!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα !!! Το ίδιο κι εγώ, έχουμε και λαϊκή σήμερα....είναι ευκαιρία !!!

   Διαγραφή
 2. Τι ωραίες πληροφορίες μας έδωσες !!!!!
  Εγω το λικέρ βερύκοκου το κάνω με κονιάκ και στο 1 λίτρο βάζω 150 κουκούτσια εκ των οποίων τα 130 είναι η ψίχα κομμένη σε 3-4 κομματάκια και τα 20 ολόκληρο το κουκούτσι κι έτσι δεν χρειάζεται εσάνς .
  Καλοφάγωτη η μαρμελάδα σου και καλόπιοτο το λικέρ σου !!!!
  Τα φιλιά μου !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σίγουρα το αποτέλεσμα της δικής σου συνταγής θα είναι πιο έντονο.....οπότε διαλέγουμε και παίρνουμε !!! Πάντως η μαρμελάδα είναι υπέροχη, αλλά και το γλυκό φανταστικό, μόνο που δύο φορές προσπάθησα να κάνω γλυκό αλλά...... κατέληξα σε ωραιότατη μαρμελάδα...!!!Σε φιλώ Ράνια μου, καλό Σ/Κ

   Διαγραφή
 3. Ωραίες και χρήσιμες οι πληροφορίες για τα βερίκοκα!!!!!Για την μαρμελάδα, τι να πω..... έχω φτιάξει τόνους τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν βλέπω να φτιάχνω, όσο για το ποτό.... μία φορά το έφτιαξα και επόμενη δεν νομίζω να υπάρξει...... σιγά τώρα μην κάτσω να σπάω 100 κουκούτσια!!!!χα!χα!χα! Φιλιά!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν καταφέρω τον Μ να μου σπάσει τα κουκούτσια, ίσως φτιάξω λικέρ αλλά το πιθανότερο είναι να κάνω μαρμελάδα, επιχειρώντας να φτιάξω γλυκό....Φιλιά και καλό Σ/Κ

   Διαγραφή
 4. Τελικά μας εξήγησες υπέροχα τι εστί βερίκοκο (κι εγώ που φοβήθηκα!☺)
  αχαχαχχαχαχα!
  Υπέροχο το πορτοκαλί του χρώμα, δροσερή η γεύση του, μου αρέσει πολύ!
  Να προσθέσω κι εγώ μια σημαντική πληροφορία;

  Τα κουκούτσια του βερίκοκου είναι πολύ πικρά. Σε ένα χωριό του Καυκάσου τα τρώνε! Σε αυτό το χωριό τα ποσοστά του καρκίνου είναι...μηδενικά. Αυτή την ανακάλυψε είχε κάνει γιατρός του Μεμόριαλ ( το μεγηαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο κατά του καρκίνου ) αν θυμάμαι καλά, ο οποίος ήθελε να προχωρήσει την έρευνα του, μόνο που ...απολύθηκε! Γιατί άραγε;;;;;;;

  Πάω να βρω το σχετικό λινκ κι αν το βρω, επιστρέφω πάραυτα!
  (η έρευνα του συγκεκριμένου γιατρού στηρίζεται στο γεγονός ότι τα πικρά είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό και μάλιστα για τον καρκίνο)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αριστέα μου καλημέρα, σ΄ευχαριστώ για την συμπλήρωση των πληροφοριών, πράγματι οι μελέτες για την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης Β17 δεν έχουνε διαδοθεί ευρύτερα, τα κέρδη των φαρμακευτικών είναι υπεράνω.....οφείλουμε όλοι να φροντίζουμε οι ίδιοι για την ενημέρωσή μας και πρωτίστως για τη διατήρηση της υγείας μας με βάση τη τήρηση των κανόνων υγιεινής ζωής και διατροφής.....Είμαστε τυχεροί που έχουμε στη διάθεσή μας τόσο υπέροχα φρούτα όλες τις εποχές του χρόνου !!! Τα βερίκοκα , τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα πεπόνια, τα καρπούζια, ωριμασμένα κάτω από τον ελληνικό ήλιο είναι πραγματικός θησαυρός!!!

   Διαγραφή
 5. Αλήθεια γιατί έκανες τόσο καιρό να κάνεις ανάρτηση εδώ μέσα;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατά πρώτον ένα θέμα υγείας της κόρης μου, κατά δεύτερον μία φάση εσωστρέφειας και απραξίας και τρίτον δεν είχα κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο, κατά την άποψή μου, να μοιραστώ.....παρακολουθούσα όμως τα δρώμενα της μπλοκογειτονιάς...

   Διαγραφή
 6. Α ρε άτιμο, αργά τα ανάρτησες.. Τόσες μέρες είχα κάτι βερίκοκα της συμφοράς, όλο έλεγα να τα έκανα μαρμελάδα, στο τέλος βαρέθηκα και τα έφαγα! Αχαχα! Ενά λικεράκι τώρα θα το έπινα.. Καλό σ/κ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πετράδι μου καλά έκανες και τα έφαγες, τα κουκούτσια τα φύλαξες όμως;;;; Κι εγώ αγόρασα από το s. market κάτι άνοστα, άοσμα και άχρωμα και για να μην τα πετάξω, τα πολτοποίησα στο μπλέντερ και ανακατεμένα με γιαούρτι και λίγο μέλι τα έτρωγα 3 ημέρες για βραδινό....πάντως φύλαξα 23 κουκούτσια... Καλό Σ/Κ

   Διαγραφή
 7. Να σου πω την αλήθεια απόλαυσα την ιστορία του βερύκοκου. Καταπληκτική.
  Τώρα να σου πω ότι θα παρασκευάσω μαρμελάδα μάλλον θα σε μπλέξω σε όνειρα.
  Αν όμως την εύρισκα έτοιμη θα την απολάμβανα.
  Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Denni καλημέρα, έχεις δίκιο , είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία του και μόλις ανακάλυψα το σχετικό άρθρο του Σαραντάκου θέλησα να το μοιραστώ πάραυτα με τους φίλους....Μαρμελάδα ευχαρίστως να σε προμηθεύσω μόλις την παρασκευάσω...ελπίζω τον επόμενο μήνα να έχω 5-6 βάζα για να χαρίσω σε φίλους.Καλό Σ/Κ

   Διαγραφή
 8. Είμαι απ'αυτούς που τους αρέσουν λίγο πριν σαπίσουν. Τα λατρεύω και έχω φτιάξει άπειρες μαρμελάδες. Φυσικά δεν ήξερα τόσες λεπτομέρειες για την ιστορία και τα θρεπτικά τους στοιχεία. Έχει ενδιαφέρον και το σχόλιο της Αριστέας για τα κουκούτσια. Να είναι λοιπόν τόσο ευεργετικά;
  Φιλιά πολλά Κλαυδία μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου καλημέρα, είναι υπέροχα τα βερίκοκα, ειδικά αν είναι ωριμασμένα πάνω στο δέντρο, καλλιεργημένα χωρίς χημικά.....το θέμα με τα κουκούτσια έχει γίνει γνωστό τελευταία μάλιστα πωλούνται στα καταστήματα υγιεινών τροφών , πάντως χρειάζεται προσοχή, γιατί η δραστική ουσία Β17 είναι τοξική (περιέχει δηλητήριο αρσενικό). Σε φιλώ , καλό Σ/Κ

   Διαγραφή
 9. Απαντήσεις
  1. Μα είναι υπέροχα φρούτα, γευστικά, μυρωδάτα !!! Καλό Σ/Κ Φιλιά

   Διαγραφή
 10. Δεν υπάρχει καλύτερο πρωϊνό από μια φέτα ψωμί με βούτυρο τύπου Κερκύρας και μια γενναία κουταλιά μαρμελάδα βερίκοκο.
  Η αποκορύφωση όμως της γεύσης είναι η πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο....
  γεύση αξεπέραστη!!!
  Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φλώρα μου τι μου θύμισες, το πρωινό στην κατασκήνωση !!! Γάλα σε μεταλλικό κύπελο (που το σιχαινόμουνα και το έχυνα) και μεγάλες φέτες αφράτο ψωμί (όχι του τοστ , κανονικό) αλειμμένο με βούτυρο και μπόλικη μαρμελάδα βερύκοκο !!! ΄Οσο για την Πάστα Φλώρα, η απόλυτη απόλαυση , ένας μυρωδάτος ζεστός καφές και ένα κομμάτι Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα βερύκοκο φυσικά....Φιλιά, Καλό Σ/Κ

   Διαγραφή
 11. Κλαυδία μου, πολύ ενημερωτική η ανάρτησή σου για το βερύκοκο!!!! Φέτος, δεν χαρήκαμε τα φρούτα των δύο δέντρων μας, γιατί ωρίμασαν όλα μαζύ, δεν προφταίναμε να τα κόψουμε και άλλα τα έτρωγαν τα πουλιά και άλλα έπεφταν από τον άνεμο. Μόλις που πρόλαβα να φτιάξω τρία βαζάκια μαρμελάδα και φάγαμε λίγα φρέσκα. Η Αριστέα έχει δίκαιο για τα κουκούτσια, μόνο που χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνει κανείς. Και φυσικά, δίκαιο έχει και η Φλώρα...η καλλίτερη πάστα φλώρα είναι αυτή με το βερύκοκο, και η καλλίτερη αυτή που έφτιαχνε η μαμά μου...χαχαχα!!!!!
  Πολλά φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι βερικοκιές είναι πανέμορφα δέντρα , κρίμα που δεν απολαύσατε όλα τα φρούτα σας, αλλά αφού πήρανε το μερίδιό τους τα πουλιά και πρόλαβες να κάνεις και τη μαρμελάδα σου, όλα καλά !!! Για τα κουκούτσια έχω διαβάσει κι εγώ σχετικά, έχω αγοράσει μάλιστα όσο για την πάστα Φλώρα είναι αγαπημένο γλυκό, αν θέλεις δώσε μας τη συνταγή της μαμάς σου γιατί οι παλιές δοκιμασμένες συνταγές, παραμένουν....αξεπέραστες !!!Φιλιάααα και καλό Σ/Κ

   Διαγραφή
 12. Κλαυδία μου, πολύ χορταστική (και παχυντική) αυτή η ανάρτηση!
  Πολύ σωστές οι πληροφορίες για τα βερίκοκα, μα κρατώ μόνο αυτές!
  Οι μαρμελάδες λαχταριστές, αλλά και μόνο η ζάχαρη που μπαίνει μέσα, χαλάει όλα τα οφέλη που δίνει το φρούτο. Δεν παύει βέβαια να είναι πειρασμός!!!!
  Σκέτο το βερικοκάκι, όπως μας το δίνει το δέντρο, είναι Θεός!!!!
  Καλό σου βράδυ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ινώ μου έχεις δίκιο οι μαρμελάδες και τα γλυκά είναι παχυντικά και όχι τόσο ωφέλημα, όσο τα φρέσκα φρούτα, ιδιαίτερα αν είναι και βιολογικά, όμως.....που και που χρειαζόμαστε και κάτι να γλυκαθούμε για να υπομείνουμε τις αναπόφευκτες πίκρες της ζωής,,,,,οπότε λίγη μυρωδάτη σπιτική μαρμελάδα, ή ακόμη καλύτερα ένα κομμάτι Πάστα Φλώρα....λειτουργούν...θεραπευτικά......Εγώ ομολογώ ότι έχω τη μανία να φτιάχνω μαρμελάδες και γλυκά για να τα προσφέρω.....σπάνια πιά αγοράζω "έτοιμα" γλυκά από το ζαχαροπλαστείο....Φιλιάααα

   Διαγραφή
 13. Μ' αρέσουν πολύ αυτά τα ταξίδια στο χρόνο με τις λέξεις! Και τα περισσότερα φρούτα, τα βερίκοκα είναι από τα αγαπημένα μου! Δεν έχω φτιάξει ποτέ λικέρ με αυτά, αλλά θέλω να το δοκιμάσω. Φαντάζομαι είναι τέλειο!!!!
  Απολαυστική ανάρτηση!!!! Καλό Σ/Κ! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ συνταξιδιώτισσα τα απολαμβάνω αυτά τα ταξίδια, γιατί τα άλλα.....δεν τολμώ ούτε να τα σκεφθώ, έχουνε γίνει εντελώς απαγορευτικά ... Τα λικέρ των φρούτων είναι πραγματικά πολύ όμορφα, ακόμη και εγώ που απεχθάνομαι το αλκοόλ, δεν σου κρύβω ότι το χειμώνα, ένα λικεράκι ΚΕΡΑΣΟ το τιμώ παρέα με φίλες και τα Χριστούγεννα (έχει γίνει οικογενειακή παράδοση) αγοράζω ένα μπουκάλι BAILEYS και τιμώ τις γιορτινές ημέρες....Λικέρ βερίκοκο δεν έχω φτιάξει, αλλά έχω δοκιμάσει και είναι θαυμάσιο !!! Φιλιά

   Διαγραφή
 14. Χι..χι. Κλαυδία μου μεσα στο μυαλό μου ησουν βρε φιλεναδα...και οτι θα έγραφα γι αυτο το φρουτο ..το τι εστί βερικοκο δεν ηξερα τόσα πολλά .....να μην πω οτι δεν ηξερα τίποτε... μπαινοντας εδω... παραμορφώθηκα φιλεναδα .... η αιτία είναι οι βερικοκιές μας.. που καθε χρονο στρωμα κατω τα βερικοκα.. πράγματι γινόνονται πολύ γρηγορα..και αν δεν τα μαζέψεις τα τρωνε τα πουλάκια και οι κοτουλες..χι.χιχ. τρωμε παρα πολλα βερύκοκκα..και κάνουμε μαρμελάδες..στις δικες μου βαζω στο τελος κανελα και λιγο γαρύφαλλο... μοσχομυρίζουν..φιλεναδα. αλλα για το λικερ δεν το ηξερα... και πεταξα κουκουτσιααααα ουουου ..για αυτά το έχω ακουσει και εγώ οπως λέει η Αριστεα.. έχουν αντικαρκινικη δραση. μου αρεσουν κει ξεραμενα που τα τρωω οταν μου τελειωσουν τα φρεσκα ..θα το εχω υπόψιν μου του χρόνου... ...καθηστερημενο ήρθα παλι τι να κανω που ο χρόνος δεν μου φτανει εδώ .... να είσαι καλά ας ελπίσουμε τα καλύτερα...για όλους μας... φιλακιαααααα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρούλα μου το διαδίκτυο μου αποκάλυψε όλες τις πληροφορίες και είσαι πραγματικά τυχερή που έχεις την τύχη, να έχεις στο περιβόλι σου, το ευλογημένο αυτό δέντρο με τους υπέροχους καρπούς !!! Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γεύση του ώριμου φρούτου που κόβεται από το δέντρο και καμία μαρμελάδα δεν είναι πιο νόστιμη και μοσχομυριστή από τη σπιτική, αρωματισμένη με γαρύφαλλο και κανέλα !!! Μάζευε και τα κουκούτσια γιατί όπως έγραψα παρακάτω στη Μαρία, είναι πολύτιμα για την υγεία !!!Φιλάκια !!!

   Διαγραφή
 15. Λατρεύω τα βερίκοκα...αλλά δεν ήξερα τι εστί βερίκοκο, ή τουλάχιστον τόσες πολλές πληροφορίες γι΄αυτά!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ, όμως περί βερίκοκων, τα περισσότερα δεν τα γνώριζα, εκτός από το παρακάτω που έγιναν και η αφορμή να κάνω ολοκληρωμένη έρευνα και να τη μοιραστώ με τις φίλες "O διευθυντής ερευνών του Memorial Hospital, Kanematsu Sugiura Σιγκουίρα, το 1972 ανακάλυψε σε συνδυασμό με τις έρευνες του βιοχημικού Ernst Krebs, πως το κουκούτσι του βερίκοκου κρύβει τη δυνατότερη αντικαρκινική ουσία του κόσμου. Οι φαρμα Βρίσκεσαι εδώ: ΟΜΟΡΦΙΑ > Fitness & Υγεία
   κευτικές εταιρείες, όμως, έθαψαν το γεγονός, αντικαθιστώντας τον κορυφαίο επιστήμονα. Εάν ο Ralph Moss, δημοσιογράφος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Memorial, δεν κατήγγειλε τη μεγάλη απάτη λίγα χρόνια αργότερα, τίποτα δεν θα είχε γίνει γνωστό. Η ουσία αυτή ονομάστηκε Λετρίλη ή Αμυγδαλίνη ή βιταμίνη Β17 και έχει ευεργετική δράση πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Τα κουκούτσια λοιπόν από τα βερίκοκα σύμφωνα με τον Sugiura:
   α) σταμάτησαν τις μεταστάσεις
   β) βελτίωσαν τη γενική υγεία
   γ) εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων
   δ) παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο
   ε) ενεργούν πολύ σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου.
   Ο βρετανικός φορέας ελέγχου τροφίμων προτείνει πως 1-2 πυρήνες από βερίκοκο ημερησίως (το εσωτερικό μαλακό μέρος που προκύπτει εάν σπάσουμε το σκληρό κουκούτσι του βερίκοκου), είναι η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση. Η ελληνική Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, προτείνει αντίστοιχα έως 10 πυρήνες. Προσοχή! Η πρόσληψη κυανίου μέσω τροφής (στοιχείο που περιέχεται στον πυρήνα βερίκοκου), δεν έχει αθροιστικό αποτέλεσμα, αλλά καθώς οι σπόροι είναι δυνητικά δηλητηριώδεις καλό είναι να μην καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα. Αν και περιέχει κυάνιο, επειδή αυτό βρίσκεται στη φυσική του μορφή είναι χημικά αδρανές. Έτσι, η αμυγδαλίνη για ορισμένους είναι λιγότερο τοξική από ό,τι το αλάτι ή η ζάχαρη."
   Φιλιά

   Διαγραφή