Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Τα καταχωνιασμένα.....δωρίζονται !!!


 
Λοιπόν, πήρα σοβαρές αποφάσεις τελευταίως και μάλιστα σημαντικές. Αφορμή μου έδωσε η δικαιολογημένη ομολογουμένως, γκρίνια της μάνας μου : «Τι θα γίνει, μου έχετε γεμίσει το σπίτι, τα συρτάρια, τα ντουλάπια, με πράγματα που θέλετε μεν,  τα έχετε αποθηκεύσει σε μένα δε, κανονίστε ότι θέλετε, να το πάρετε στα σπίτια σας αλλιώς θα τα πετάξω….» Αυτό το «θα τα πετάξω», με τάραξε πραγματικά περισσότερο από την ανάγκη της μάνας μου να τακτοποιήσει τα δικά της πράγματα στα συρτάρια και τις ντουλάπες της, έτσι το πήρα απόφαση να την ελαφρώσω από κάποια απο αυτά που της έχω φορτώσει…πήρα παλιές φωτογραφίες, πήρα ένα βάζο δώρο του γάμου μου ,που δεν μού ταιριάζει πουθενά, για να το τρυπώσω σε κανένα  δικό μου ντουλάπι, πήρα δύο καμηλό κουβέρτες, τις οποίες δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω, πήρα ένα τραπεζομάντηλο από οργάντζα κεντημένη, που δεν προκειται να στρώσω ποτέ, πήρα και έναν μεγάλο δίσκο σερβιρίσματος από αλπακά για να μην έχει να λέει.....για τα υπόλοιπα, ανασκουμπώνομαι.... 

Ξεκινάω λοιπόν αποφασισμένη και ανεβαίνω κατ΄αρχάς στο πατάρι.
 

Μία παλιά χαρτονένια βαλίτσα του ΄50 όπου μέσα φυλάσσεται το διαλυμένο μεταξωτό νυφικό της γιαγιάς μου, κατοχυρώνεται στην εξαδέλφη μου, η οποία την παραλαμβάνει  περιχαρής άμεσα, για να την τοποθετήσει στο σαλόνι της !!!Το νυφικό, από ζωϊκό μετάξι, έχει γίνει σκόνη σχεδόν οπότε, προς μεγάλη μου απογοήτευση, τα ελάχιστα απομεινάρια του, θα πεταχτούν.
 
Μία ξύλινη γαβάθα και ένα χαμηλό στρογγυλό σοφραδάκι, προίκα της γιαγιάς, που φαντασιωνόμουνα ότι κάποτε θα αξιοποιούσα στο εξοχικό που θα αποκτούσα, αποφάσισα να τα δωρίσω στο Μ.Ε.Λ.Τ.
Το σοφραδάκι, χαμηλό ξύλινο τραπεζάκι, το χρησιμοποιούσανε σαν βοηθητικό για το σερβίρισμα του τσαγιού ή του καφέ τις καθημερινές συνήθως  (ανεπίσημα), επάνω ακουμπούσε μεγάλος μπρούτζινος δίσκος με το τσαγιερό και τα φλυτζάνια

...και για να μην ξεχνιόμαστε ας απολαύσουμε και το καφεδάκι μας...
Άλλωστε Παρασκευή ειναι σήμερα!


Η ξύλινη ευρύχωρη γαβάθα, δεν ξέρω ακριβώς ποια ήτανε η χρήση της, αλλά πριν καταχωνιαστεί στο πατάρι η γιαγιά τη χρησιμοποιούσε σαν φρουτιέρα !!! Την άλλη την κρυστάλλινη με το ψηλό πόδι, την φύλαγε στο μπουφέ με τα καλά σερβίτσια!!!
 
Ο κορνιζαρισμένος κεντημένος σταυρός σε μεταξωτό ύφασμα , έργο της γιαγιάς, που κοσμούσε τον τοίχο πάνω από το κρεβάτι της για περισσότερα από 70 χρόνια, παρά τη συναισθηματική του αξία, αποφάσισα ότι θα είναι καλλίτερα να παραδοθεί στο Μουσείο, διαφορετικά θα συνεχίσει να είναι καταχωνιασμένος στο πατάρι με πιθανό ενδεχόμενο να καταστραφεί από την υγρασία.
 
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των συρταριών, ξεδιαλεχτήκανε λοιπόν από τα ασπρόρουχα, το σετ των νυφιάτικων μαξιλαροθηκών και των δύο γιαγιάδων (πανέμορφες είναι η αλήθεια κεντημένες με λεπτό ασπροκεντημα σε τούλι, με οργάντζα και πολύ φίνα εργασία) καθώς και μία κεντημένη λινή νυκτικοθήκη.
 
Η νυκτικοθήκη, απαραίτητη στα προικιά κάθε κοπέλας, κεντημένη με ιδιαίτερη φροντίδα σε καλής ποιότητας λινό με κοφτό κέντημα (Ρισελιέ) και στολισμένη με χειροποίητη δαντέλα ολόγυρα.
 

Προτίμησα αυτά τα κειμήλια, να γίνουνε δωρεά στο Μουσείο και να εμπλουτίσουνε τις συλλογές του, με το σκεπτικό ότι το Ελληνικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, σύντομα θα εγκατασταθεί σε νέο συγκρότημα κτιρίων στο Μοναστηράκι, όπου θα υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης περισσότερων εκθεμάτων μονίμων συλλογών και φυσικά όλα τα αντικείμενα, θα συντηρηθούνε από ειδικούς και θα διαφυλαχθούνε με τη φροντίδα που τους αξίζει .

Είμαι βέβαιη ότι πήρα τη σωστή απόφαση.

΄Εκλεισα τηλεφωνικά ραντεβού, αρχικά με την υπεύθυνη κεντητικής του ΜΕΛΤ και παρέδωσα τα κεντημένα αντικείμενα, τα ξύλινα τα παρέλαβε άλλη υπεύθυνη, μου έκανε εντύπωση ο σεβασμός και το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, πλήρης καταγραφή, χρονολογικά στοιχεία κατασκευής, ονόματα κατόχων , περιοχή προέλευσης κλπ… Μου παραδόθηκε αντίγραφο της Πράξης Δωρεάς μου και έλαβα βεβαίως τις εγκάρδιες προφορικές ευχαριστίες των υπεύθυνων , δεν θα παραλείψω σε προσεχή μου ανάρτηση, να σας ενημερώσω λεπτομερώς για το μοναδικό και πολύ ιδιαίτερο εργόχειρο που δώρισα επίσης στο Μουσείο…
 
Είμαι ικανοποιημένη και απόλυτα σίγουρη, ότι όλα αυτά τα  οικογενειακά κειμήλια, μιάς άλλης εποχής, που οι γονείς μου κι εγώ διαφυλάξαμε με σεβασμό και αγάπη, αλλά για τα οποία τα παιδιά μου δεν τρέφουνε το ίδιο ενδιαφέρον και δεν επιθυμούνε ούτε να τα χρησιμοποιήσουνε ούτε να ασχοληθούνε με τη φύλαξή τους, θα έχουνε την ευκαιρία να συντηρηθούνε από ειδικούς, να εκτεθούνε και να θαυμαστούνε από πολλά ζευγάρια μάτια, που αγαπούν τα παλαιά αντικείμενα και εκτιμούν την ξεχωριστή ομορφιά τους…!!!

Και αυτό με καθιστά πολλαπλά ευτυχή, γι΄αυτό μη διστάσετε, αν και εσείς διαθέτετε κάποια παλιά αντικείμενα καταχωνιασμένα σε συρτάρια, πατάρια, μπαούλα και κασέλες, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, ούτε τα παιδιά σας πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουνε ή ενδιαφέρονται να διαφυλάξουνε, δωρίστε τα στα Μουσεία !!!

Είναι μία πράξη ευθύνης και ο μόνος τρόπος να μην καταστραφούνε και να μην καταλήξουνε στα σκουπίδια….για σκεφτείτε το….εγώ το έκανα ήδη, όπως και η φίλη μου η Νίκη η οποία δώρισε πολύ αξιόλογα κομμάτια κατασκευασμένα από τη μητέρα της !!!

 

 

52 σχόλια:

 1. Πράγματι μια αξιόλογη ιδέα που ούτε καν είχα σκεφτεί.
  Επειδή στο δικό μου σπίτι δεν υπάρχουν τόσο παλιά αντικείμενα τα μόνα που δωρίζουμε είναι σε οικογένειες πράγματα και ρούχα που εμείς δεν χρειαζόμαστε άλλο.
  Φαίνεται πάντως ότι οι άνθρωποι του Μουσείου σέβονται τη δουλειά τους και μπράβο τους.
  Καλή Κυριακή να έχεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΄Εχω μία λατρεία στα Μουσεία , σε όλα τα χειροποίητα και στα παλιά αντικείμενα, έπιπλά, εργόχειρα.....και πάντα είχα τη μανία να τα διαφυλάξω....τώρα που έγινα 60 συνειδητοποίησα
   ότι είναι καιρός κάποια καταχωνιασμένα να πάνε στο Μουσείο μιάς και οι κόρες μου δε μου μοιάσανε , οπότε ξεκίνησα τις δωρεές.

   Διαγραφή
 2. εξαιρετικη ιδέα θα τα καμαρωνουν πολλοι περισσοτεροι τωρα σε φιλω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με αυτή τη σκέψη αποφάσισα να τα αποχωριστώ.....θα φυλαχτούν καλλίτερα και ενδεχομένως να έχουνε την ευκαιρία να τα χαρούνε περισσότεροι άνθρωποι.....

   Διαγραφή
 3. Άριστη η σκέψη σου και πολύ καλή πρόταση, για όσους βέβαια έχουν κειμήλια στα πατάρια ή στις αποθήκες τους!
  Και όχι σαν κι εμάς που έχουμε μόνο δυο ανεμιστήρες στο πατάρι μας!
  Καλό Σαββατοκύριακο Κλαυδία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάποτε και οι ανεμιστήρες θα γίνουνε συλλεκτικοί, οπότε μην το γελάς, δεν θα χρειαστεί να προβληματιστείς, θα ξέρεις τι να τους κάνεις.....

   Διαγραφή
 4. Πολύ καλά έκανες και χάρισες τα καταχωνιασμένα γιατί ποιος ξέρει(που σίγουρα ξέρει) που θα κατέληγαν.
  Πάντως θαυμάζω και εσένα και την μαμά σου για την διάθεση να κρατήσετε αντικείμενα από τα παλιά.
  Από κάτι τέτοιους ανθρώπους που δείχνουν σεβασμό στα παλιά κειμήλια γεμίζουν τα λαογραφικά μουσεία με εκθέματα όπου διαφυλάσσεται η πολιτιστική μας κληρονομιά για να έχουν την ευκαιρία να την θυμούνται οι παλιοί και να την μαθαίνουν οι νέοι.
  Εύγε και πάλι εύγε Κλαυδία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΄Εχουμε οικογενειακή εμμονή με τα παλαιά αντικείμενα, εργόχειρα που δυστυχώς δεν συμμερίζονται οι κόρες μου , οπότε η λύση ήτανε μονόδρομος...ευτυχώς επελέγη η ιδανική λύση κι αυτό είναι πολύ ανακουφιστικό...Επίσης στο σπίτι της μητέρας μου υπήρχανε και δύο βαλσαμωμένα ζώα, ένα μικρός κροκόδειλος και ένα κουλουριασμένο φίδι, φερμένα από το εξωτερικό από τον ναυτικό θείο Στράτο, τα αντιπαθούσαμε αλλά η μάνα μου, ως δώρα του αδελφού της, τα είχε στολισμένα στο πάνω πάνω ράφι της βιβλιοθήκης ώσπου πριν 5-6 μήνες μου ανακοίνωσε ότι θα πάνε βόλτα με το ΚΑΠΗ στην Κηφισιά στο Κέντρο ΓΑΙΑ !!! Μου άστραψε η φαεινή και της πρότεινα να πάρει και τα ξόανα παραμάσχαλα και να τα προσφέρει για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Κέντρου. Αυτό ήτανε, κι εμείς τα ξεφορτωθήκαμε κι εκείνα βρήκανε τη θέση τους στα εκθέματα και η μαμά έλαβε ευχαριστήρια επιστολή με λεπτομερείς χαρακτηρισμούς από τους ειδικούς για το είδος,το γένος, την προέλευση, την ονομασία κλπ των δωρηθέντων...

   Διαγραφή
 5. Το καλύτερο που είχες να κάνεις Κλαυδία μου.... θα ήταν κρίμα κάποια στιγμή αυτά τα υπέροχα αντικείμενα να κατέληγαν κάποια στιγμή στους πράσινους κάδους!!!! Αυτή την κεντητή νυκτικοθήκη την λάτρεψα.... πραγματικό έργο τέχνης!!! Σοφραδάκι είχα και εγώ μαζί με τον μπρούτζινο δίσκο και με μπρούτζινη κανάτα και μπρούτζινες θήκες για τα ποτηράκια του τσαγιού, τώρα το έχει ο Νίκος ο οποίος ευτυχώς το προσέχει σαν τα μάτια του. Στην ξύλινη γαβάθα η γιαγιά μου θυμάμαι πως έβαζε τα καρύδια... τώρα κάθε Χριστούγεννα στολίζεται όπως τότε με καρύδια & μύγδαλα βαμμένα χρυσά και ασημένια και μετά πάλι τυλίγεται και ξαναπάει αποθήκη!!!! Πολλά φιλιά!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δίκηο έχεις Βίκυ, θυμάμαι τώρα κι εγώ ότι τα Χριστούγεννα η ξύλινη γαβάθα φιλοξενούσε ρόδια, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα και κάστανα...τον υπόλοιπο χρόνο η γιαγιά ανάλογα με την εποχή, τη γέμιζε μήλα κι αχλάδια, ροδάκινα, μούσμουλα και βερύκοκα, σταφύλια, σύκα και μπανάνες... Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει ολοκληρωμένο το σετ : σοφραδάκι, μπρούτζινος δίσκος, κανάτα και μπρούτζινες θήκες φλυτζανιών...δικαίως αξίζει την προσοχή και το σεβασμό !!!

   Διαγραφή
 6. Μπράβο σου,Κλαυδία μου!!!! Τι ωραία κίνηση!! Θα αρχίσω μάλλον να το σκέφτομαι κι εγώ για κάποια πράγματα της γιαγιάς μου που η κόρη μου δεν θα θέλει να τα κρατήσει.
  Πολλά φιλάκια και καλή Κυριακή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως πήρα κι εγώ την απόφαση Marie Anne , διαπίστωσα ότι τα υπάρχοντα των εκλιπουσών φιλενάδων της μητέρας μου κατέληξαν στα σκουπίδια γιατί τα παιδιά, τα εγγόνια και οι νύφες τους ενδιαφερθήκανε μόνο για τα ακίνητα και τα τιμαλφή, όλα τα υπόλοιπα καταλήξανε στα σκουπίδια εκτός από αυτά που πρόλαβα και διέσωσα εγώ και όσα κατάφερα να τους πείσω να τα διαθέσουνε σε ανθρώπους που τα έχουνε ανάγκη (ηλ. συσκευές, σκεύη κουζίνας, έπιπλα κλπ)

   Διαγραφή
 7. Μπράβο Κλαυδία !!! Πολύ σωστή κίνηση .. να είσαι καλά !!!!
  Ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά σου για να σταματήσει κάπου αυτό το κακό, να πετιούνται τόσο αξιόλογα πράγματα στα σκουπίδια !!!!
  Εγώ προς το παρόν τα καμαρώνω όσα έχω, στο μέλλον ότι δεν θέλουν οι κόρες θα κάνω την ίδια κίνηση και το έχω πει και στις ίδιες, ότι δεν θέλετε μεθαύριο στο Μουσείο !!!
  Σε φιλώ, καλή Κυριακή !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΄Εχουνε απομείνει μπόλικα ευτυχώς για να καμαρώνω, αλλά έπρεπε να πάρω την απόφαση κάποια να χαριστούνε στο Μουσείο, για το καλό τους....Τα κορίτσια μου βλέπεις δεν έχουνε το βίτσιο μου με τα παλιά και στα σπίτια τους δεν έχουνε χώρους να αποθηκεύουνε κειμήλια που δεν τους "λένε" και πολλά, οπότε η απόφασή μου ήτανε μονόδρομος...

   Διαγραφή
 8. Καλημέρα Κλαύδια μου!!!!!!
  Τι καλά που έκανες και δώρισες αυτά τα πράγματα στο Μουσείο!!!!!!
  Εγώ αν αποφασίσω κάτι τέτοιο πρέπει να δωρίσω όλο μου το σπίτι!!!!!!
  χαχαχαχχαχα!!!!!!!
  Αν δε τα θέλουν τα παιδιά μου θα είναι μια πολύ καλή λύση!!!!!!
  Προς το παρόν ακόμη μαζεύω!!!!!
  Φιλάκια πολλά και καλή Κυριακή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ μάλλον θα καταλήξω να δωρίσω όλα τα υπάρχοντα του σπιτιού μου, αλλά είπα να ξεκινήσω από αυτά που έχω στριμώξει και καταχωνιάσει στο σπίτι της μάνας μου, γιατί πραγματικά ασφυκτιά στα 45 τετραγωνικά εκ των οποίων τα μισά και παραπάνω είναι ακτειλημμένα από πραγματα δικά μου και της αδελφής μου που δεν θέλουμε να πεταχτούνε και κάποτε.....θα τα πάρουμε...

   Διαγραφή
 9. Μπράβο σου Κλαυδία μου πολύ καλή η σκέψη που έκανες και μπράβο για το κουράγιο σου να αποχωριστείς τόσο όμορφα πράγματα.
  Μακάρι όλοι να το έκαναν απο το να καταλήγουν στα σκουπίδια και από εκεί ποιος ξέρει που αλλού.
  Και μπράβο και στο μουσείο που το αντιμετώπισαν με τόση σοβαρότητα και οργάνωση.
  Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αντιμετώπιση των ανθρώπων του Μουσείου ήτανε εκπληκτική !!! Ευγένεια, σοβαρότητα, σεβασμός, ειλικρινές ενδιαφέρον....έτσι τα αποχωρίστηκα σχεδόν ανώδυνα και δεν το μετανιώνω !!!

   Διαγραφή
 10. Καλά, οι μαξιλαροθήκες υπέροχες, σαν την γενναιόδωρη πρωτοβουλία σου άλλωστε! Σε φιλώ :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πετράδι ανεκτίμητα αυτά τα παλαιά ασπρόρουχα, αναντικατάστατα και μοναδικά, φορείς μιάς κουλτούρας της γενιάς των γιαγιάδων μας, ανεπανάληπτης, διασωθήκανε από πολέμους, κατοχή, εποχές φτώχειας και οδύνης , συντροφέψανε τις νεαρές νύφες στο ταξίδι της ζωής τους και καταλήξανε στα χέρια μου, φυλαγμένα με σεβασμό, στο μπαούλο....΄Όμως επειδή δεν γνωρίζω τι μέλλον τους επιφυλάσσεται από φάσισα πως η δωρεά στο Μουσείο είναι ότι καλλίτερο, και το έκανα !!!

   Διαγραφή
 11. Επικροτώ την πρωτοβουλία σου
  Μπράβο θα αξιοποιηθούν! άριστα!!!

  φιλάκι γλυκό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελένη μ΄αυτή τη βεβαιότητα, πήρα την απόφασή μου....Θα αξιοποιηθούν, θα συντηρηθούν , θα διασωθούν !!!

   Διαγραφή
 12. Κλαυδία μου
  έκανες την έναρξη, πρωτοπόρα όπως πάντα,
  θα ακολουθήσουν κι άλλες.
  Μη σου πω πως η έναρξη αυτή μπορεί και να γεμίσει το μουσείο
  θησαυρούς για παράδοση στις επόμενες γενιές.
  Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φλώρα μου ήρθε η ώρα να αποφασίσω να τα αποχωριστώ και νομίζω πως πήρα τη σωστή απόφαση !!! Η δωρεά στο Μουσείο είναι η ιδανική λύση και χαίρομαι με τη σκέψη ότι όχι μόνο θα διασωθούν, αλλά θα μπορούνε να τα θαυμάσουνε και άλλα μάτια !!!

   Διαγραφή
 13. Μου άρεσε η πράξη σας Κλαυδία μου και πολλοί από μας θα ακολουθήσουμε !!! Ευτυχώς που σε κούνη η μαμά!!! Αφού από μόνη σου είσαι ξεσηκωμένη !!!
  Φιλιά πολλά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νικόλ μου ήρθε η ώρα αυτής της απόφασης και χαίρομαι που την πήρα !!! Μακάρι να ακολουθήσουνε και άλλοι !!!

   Διαγραφή
 14. Όχι που δεν θα έβρισκες τη σωστή λύση!...
  Εσύ παιδί μου και την ελληνική οικονομία να σου δώσουν, θα την νοικοκυρέψεις σε μια βδομάδα και θα έρχονται περιηγητές να θαυμάζουν το έργο σου!...
  Κλαυδία μου δεν είναι τα αντικείμενα μόνο (που ομολογώ πως είναι όλα υπέροχα), αλλά αυτό το ανήσυχο πνεύμα σου, που οργανώνει, δημιουργεί & μοιράζει απλόχερα. Το έζησα λάϊβ αυτό μαζί σου, όταν μετά από μια σύντομη συνάντηση, έφυγα φορτωμένη χειροποίητα δώρα, ιστορικές γνώσεις, ευχάριστη διάθεση και μια στάλα πιο αισιόδοξη...
  "Μαζί θα τα βλέπουμε" στην έκθεση λοιπόν... Θα μας κάνεις και προσωπική ξενάγηση, ελπίζω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου προς Θεού , όχι την Οικονομία !!! Τρομάζω και στη σκέψη ούτε με την οικιακή οικονομία δεν τα πάω καλά, όλο λειψούς ισολογισμούς βγάζω αλλά στο μοίρασμα έχω ντοκτορά !!! Ειδικότης μου την οποία απολαμβάνω απερίγραπτα όπως και τις ξεναγήσεις !!!

   Διαγραφή
 15. Πολύ καλή κίνηση .Ήταν κάτι που δεν ήξερα, ευχαριστώ για την ενημέρωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που μου δόθηκε η αφορμή να ενημερώσω κι άλλους, για τη δυνατότητα αυτή, που εξασφαλίζει ιδανικά τη διάσωση των παλαιών αντικειμένων..

   Διαγραφή
 16. Νομίζω πως αυτή ήταν η τέλεια λύση...και άλλοι πολλοί θα τα χαρούν, μα και όταν σε πιάνει νοσταλγία θα μπορείς να επισκέπτεσαι το μουσείο και να τα βλέπεις!
  Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εύγε για την πρωτοβουλία σου αυτή!

  Ντρέπομαι που το λέω, αλλά δεν μπορώ να αποχωριστώ αντίστοιχα δικά μου! Δεν βρίσκονται στο πατάρι, μα σε συρτάρια και ντουλάπες: καλοπλυμένα, καλοσιδερωμένα αλλά... "εκεί"! Σε ντουλάπια, επίσης, κρυστάλλινα "ταγιέ" ποτήρια... που έχουν χρόνια να χρησιμοποιηθούν...
  Τα σοφραδάκια της γιαγιάς τα έχω εδώ... τριγύρω (μερικές φορές με εκνευρίζουν γιατί είμαι απρόσεκτη και σκουντουφλώ πάνω τους!)

  Έχω χαρίσει πολλά πράγματα (από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι κουβέρτες, παπλώματα, παπούτσια, ρούχα, παιχνίδια), όμως αυτά, τα "παλαιά" μου, είναι πια ό,τι έχει απομείνει από το παρελθόν, ό,τι με συνδέει με τις αγαπημένες μου, μαμά και γιαγιά και προγιαγιάδες που δεν γνώρισα αλλά που ακόμη νοιώθω τα δάχτυλά τους να κεντούν τα υφάσματα ή να κερνούν δροσερό νερό και μυρωδάτο γλυκό του κουταλιού...

  Εάν διαπιστώσω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την κόρη μου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσω το παράδειγμά σου.

  Φιλιά και καλή εβδομάδα! ❤

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρούλα συμμερίζομαι την ευαισθησία και το δέσιμό σου με τα παλαιά αντικείμενα που ανήκανε σε μέλη της οικογένειάς σου, κι εγώ έχω ζήσει μέχρι σήμερα μ΄αυτή την αγάπη και τη συγκίνηση και δεν έχω διαφυλάξει παλαιά πράγματα της οικογένειάς μου, αλλά και φιλενάδων της μάνας μου....όμως ήρθε η στιγμή που κάποια από αυτά σκέφθηκα ότι είναι κρίμα να μένουνε καταχωνιασμένα στα μπαούλα και τα πατάρια, με κίνδυνο να καταστραφούν........

   Διαγραφή
 18. Πολύ ωραία η πρωτοβουλία σου, Κλαυδία μου, μπράβο!!! Οι παππουδογιαγιάδες μου, ήρθαν όλοι παιδάκια, από τον Πόντο. Οπότε δεν έχουμε τίποτα, παρά μόνο μια εξάδα ασημένια κουταλάκια της συνονόματης γιαγιάς μου, που τα φυλάω ως κόρη οφθαλμού :))) Αλλά αν είχα αποθηκευμένους θησαυρούς, σίγουρα θα ακολουθούσα το παράδειγμα σου!!! Πολλά πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειρήνη μου οι άνθρωποι που βιώσανε το βίαιο ξεριζωμό σίγουρα δεν διασώσανε παρά τους εαυτούς και τις μνήμες τους, κι εγώ θα είχα διασώσει σίγουρα περισσότερα πράγματα από τις γιαγιάδες και θειάδες αν δεν είχανε μεσολαβήσει καταστροφές όπως ο βομβαρδισμός του Πειραιά, πυρκαγιές, ξενητεμοί κλπ

   Διαγραφή
 19. Αγαπημένη μου, που πάντα με θυμάσαι!
  Σ΄ευχαριστώ γι' αυτό ....... και
  Σε θαυμάζω που ενδιαφέρεσαι να πλουτίσεις τα Μουσεία μας με τους θησαυρούς που διαθέτεις. Γιατί, πραγματικά, είναι θησαυροί και δεν πρέπει να χαθούν! Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις ρίζες μας και την παράδοση μας. Και το έχουμε μεγάλη ανάγκη αυτό!!!!
  Πολλά φιλιά και μια μεγάλη αγκαλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φιλία μου αγαπημένη, πολύ με συγκίνησε η επίσκεψή σου και το σχόλιό σου, με τη σκέψη ότι οι πολιτιστικοί μας θησαυροί πρέπει να διαφυλαχθούν με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο,πήρα την απόφασή μου και ξεκίνησα τις δωρεές στο ΜΕΛΤ.
   Οφείλουμε να διατηρήσουμε την επαφή με τις ρίζες μας και την παράδοσή μας, είναι ευθύνη όλων μας !!! Σε φιλώ και σ΄αγκαλιάζω !!!

   Διαγραφή
 20. Κλαυδία μου γιά άλλη μιά φορά μου ανοίγεις τα μάτια και μου παρουσιάζεις τη λύση. Μετά το bazaar θα ασχοληθώ και γω με το αδειασμα των ντουλαπιών μου.Και μένα οι νύφες μου δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον .Ανυπομονώ να αδειάσω λίγο τις ντουλάπες μου.
  Φιλάκια πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νικολίτσα μου αφού τακτοποίησα τα της κηδείας μου στην προηγούμενη ανάρτηση, ενδυματολογικά θέματα, μουσικές κλπ είπα να καταπιαστώ και με τα πιο σημαντικά για μένα, οπότε πήρα τις αποφάσεις μου και ξεκίνησα να τις υλοποιώ .....!!!

   Διαγραφή
 21. Συμφωνώ και επαυξάνω Κλαυδία να χαρίζουμε ότι δε χρησιμοποιούμε αντί να μένει να σαπίζει!

  Καληνύχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιώργο δεδομένου ότι είμαι πολύ μαζώχτρα, τρελαίνομαι για όλα τα παλιά και χειροποίητα, δεν πετάω σχεδόν τίποτα, ήτανε άθλος για μένα αυτή η απόφαση, αλλά την πήρα και αισθάνομαι ευτυχής !!!

   Διαγραφή
 22. Είσαι πάντα πρωτοπόρος σε τέτοιες όμορφες ιδέες !!!! Χαίρομαι που ακολούθησα το παράδειγμά σου !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νίκη μου μακάρι το παράδειγμά μας να το ακολουθήσουνε και άλλοι, έτσι θα διασωθούνε υπέροχα κειμήλια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν θα καταστραφούνε από αδιαφορία. και άγνοια....

   Διαγραφή
 23. Αριστη η κίνηση σου Κλαυδία! Αυτα τα υπέροχα κεντήματα ,κειμήλια θα εχουν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν πολλά μάτια!Μπράβο σου ! Συγχαρητήρια!
  φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ετσι ακριβώς σκέφθηκα κι εγώ και το αποφάσισα !!! Φιλιάααα!!!

   Διαγραφή
 24. Μπράβο, Κλαυδία μου! Τώρα μπορούμε όλοι να μοιραστούμε το άρωμα άλλων εποχών και των ανθρώπων τους με τους θησαυρούς σου!!!!
  Φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το θέμα είναι να μην καταστρέρφονται τα κειμήλια από άγνοια ή αδιαφορία.....εγώ σκέφθηκα ρεαλιστικά και έπραξα αναλόγως....Σε φιλώ

   Διαγραφή
 25. Απαντήσεις
  1. Η υλοποίηση της ιδέας ήτανε το καλύτερο που έκανα, τουλάχιστον δεν θα βρεθούνε στα σκουπίδια....

   Διαγραφή