Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Θερινό Σινεμά + Υπέροχη ταινία = Ολοκληρωτική απόλαυση !!!

Αποτέλεσμα εικόνας για σινε αίγλη

 
Ιστορικό, Αγαπημένο, Θερινό...ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ
 
Το ιστορικό θερινό σινεμά «Αίγλη» στο Ζάππειο, στο κέντρο της Αθήνας
ξεκίνησε να προβάλει ταινίες  το μακρινό… 1903.Στην ΑΙΓΛΗ λοιπόν, απόλαυσα την υπέροχη ταινία, ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΟΥΪΤΑ
  δύο φορές μάλιστα , και σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα !!!
  
 


Εξαιρετικοί ηθοποιοί (Kristin Scott Thomas, Michelle Williams, Matthias Schoenaerts) , φανταστική αναπαράσταση της εποχής, υπέροχη μουσική και κυρίως η μοναδική και συγκλονιστική ιστορία της συγγραφέως Irène Némirovsky….  
Είναι η πρώτη και μοναδική συγγραφέας που ανακαλύπτεται έξι και πλέον δεκαετίες μετά τον θάνατό της και μάλιστα με την απονομή λογοτεχνικού βραβείου. Ποια είναι η Ιρέν Νεμιρόβσκι που εκτελέστηκε στο Αουσβιτς

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ- Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η τρίτη ταινία από την οποία πληροφορήθηκα για την ύπαρξη μιας ακόμα σημαντικής γυναίκας,  της συγγραφέως  Ιρέν Νεμιρόβσκι, ήταν η Γαλλική σουίτα που βασίστηκε σε  ένα βιβλίο της που ανακαλύφτηκε 62 χρόνια μετά την συγγραφή του και έγινε αμέσως παγκόσμιο μπεστ σέλερ.  
Μα η Ιρέν δεν θα καταφέρει να ενσωματωθεί ποτέ σε αυτή την κάστα των νεόπλουτων εμιγκρέδων, στους οποίους ανήκει η μητέρα της, η οποία και απροκάλυπτα έχει παραδώσει την ανατροφή των παιδιών της σε μια σειρά από νταντάδες.
Η ταλαντούχα κόρη της θα καταφέρει να εκδικηθεί την αδιάφορη μητέρα της, μόλις το 1930, συγγράφωντας το Πάρτυ-Le Ball,μια μικρή νουβέλα, όπου μια νεαρή παραμελημένη κόρη καταστρέφει την μοναδική ευκαιρία της άστοργης μητέρας της να καθιερωθεί στην Γαλλική Υψηλή κοινωνία, πετώντας στο ποτάμι τις προσκλήσεις που της είχαν αναθέσει να αποστείλει στους προσκεκλημένους.
Το 1926 η Ιρέν Νεμιρόφκσι θα παντρευτεί τον Michel Epstein και μαζί του θα αποκτήσει δύο κόρες την Denise και την Élisabeth. Μέσα στην ασφάλεια της δική της πλέον οικογένεια η Νεμιρόφσκι θα εκδώσει όλα της τα μυθιστορήματα, ξεκινώντας με τον David Golder, που θα την καθιερώσει στην Γαλλική Πνευματική ζωή και θα της επιφέρει την κατηγορία του αντισημιτισμού και της άρνησης της Εβραικής καταγωγής της.

Το 1939 η συγγραφέας θα ασπαστεί τον Καθολικισμό, αλλά η μοίρα της είναι δυστυχώς σφραγισμένη. Με την κατοχή της Γαλλίας από τους Γερμανούς, η Ιρέν Νεμιρόφσκι δεν θα μπορεί πλέον να εκδώσει το έργο της και ο άνδρας της-παντρεμένος με μια Εβραία που της είχε αρνηθεί το κράτος τη Γαλλική Υπηκοότητα από το 1938-απολύεται από την τράπεζα όπου δούλευε.

Το 1940 η τετραμελής οικογένεια της συγγραφέως θα δραπετεύσει στο χωριό Issy-l'Evêque και δύο χρόνια αργότερα, στα 39 της χρόνια θα συλλαμφθεί από το Ναζιστικό καθεστώς και θα οδηγηθεί στο κολαστήριο του Auschwitz.
Μέσα σε ένα μήνα από τον εγκλεισμό της στο κολαστήριο η λαμπρή συγγραφέας θα σβήσει από τύφο, ο δε άνδρας της θα πεθάνει σε κάποιο θάλαμο αερίων. Τα παιδιά της οικογένειας, θα προσπαθήσουν να βρούν καταφύγιο στην γιαγιά τους, αλλά η σκληρή γυναίκα θα επιδείξει για μια ακόμα φορά τον εγωκεντρισμό της και θα τους κλείσει την πόρτα. Η Ντενίς και η Ελίζαμπεθ θα φυγαδευθούν σε Καθολικό μοναστήρι με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, ένα βαλιτσάκι χειρός.


Για 50 χρόνια ο μύθος της Νεμιρόφσκι έσβηνε, ώσπου η μεγαλύτερη της κόρη αποφάσισε να ανοίξει το μοναδικό περουσιακό στοιχείο που είχε κληρονομήσει από τους δολοφονημένους γονείς της. Ένα σημειωματάριο της μητέρας της, το οποίο υπέθετε ότι περιείχε το προσωπικό της ημερολόγιο.

Στο πυκνογραμμένο βιβλίο όμως περιέχονταν ένας λογοτεχνικός θησαυρός, ο οποίος εκδόθηκε το 2004 με τον τίτλο, Suite Française (Γαλλική Σουίτα-Εκδόσεις Πατάκης), δηλαδή δύο νουβέλες για τη ζωή στην Γαλλία από το 1940 έως το 1941.

Ένα κείμενο γραμμένο την ώρα που τα γεγονότα λάμβαναν χώρα, ένα κείμενο που λογικά θα έπρεπε να πνίγεται στο μίσος και το φόβο και είναι γεμάτο ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.Μέσα στη φρίκη του πολέμου, κρυμμένη στο μικρό χωριό,η Νεμιρόφσκι γράφει πυρετωδώς. Γράφει για την προέλαση των Γερμανικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη πλέον Γαλλία και για την εκκένωση του αγαπημένου της Παρισιού.


Ένα ανολοκλήρωτο έργο, το οποίο λογικά θα ακολουθούσαν τρεις ακόμα νουβέλες, που διαβάζεται αυτόνομα και απνευστί και αποτελεί μια από τις καλύτερες αποκαλύψεις που μου επεφύλαξε η λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια.

Στο πρώτο μέρος, "Καταιγίδα τον Ιούνιο", η συγγραφέας αφηγείται την έξοδος από το Παρίσι, με κεντρικούς ήρωες μια πολυμελή και ανόητη οικογένεια, δυο μικρομεσαίους υπαλλήλους που αγωνιούν για το γιό τους, ένα αριστοκράτη που προσπαθεί να σώσει την συλλογή του από πορσελάνες, ένα σνομπ συγγραφέα και την ερωμένη του...

Το δεύτερο μέρος, ονομάζεται "Ντόλτσε" και η αφήγηση ακολουθεί την μοίρα της συγγραφέως. Το κέντρο βάρους της νουβέλας μεταφέρεται σε ένα Γαλλικό χωριό, το Μπισσύ, όπου οι Γερμανοί έχουν επιτάξει τα σπίτια. Η Εβραία που θα έπρεπε να μισεί τους Γερμανούς, καθώς στα αυτιά της έχουν πλέον φτάσει οι θηριωδίες εις βάρους του λαού της, δεν μεταφέρει το μίσος της στους χαρακτήρες της.Αντιθέτως για τον Γερμανό αξιωματικό και την Λουσίλ-με την οποία συγκατοικεί αφού της έχει επιτάξει το σπίτι-πλάθει μια τρυφερή φιλία, έναν πλατωνικό έρωτα που ανθίζει από κάτω από το αυστηρό βλέμμα της πεθεράς της.
Η Ιρεν Νεμιρόφσκυ, 60 χρόνια μετά το θάνατο της, θα αναστηθεί για να εκδικηθεί τους δολοφόνους της με το ίδιο της το έργο και να εγκατασταθεί για μια ακόμη φορά στους μεγάλους Γάλλους συγγραφείς.
 Το πρώτο της βιβλίο   David Golder, το έστειλε σε ένα εκδότη βάζοντας μια διεύθυνση ποστ ρεστάντ και γράφοντας μόνο  το επώνυμο της χωρίς διεύθυνση . Μόλις το διάβασαν στον εκδοτικό οίκο έψαξαν να βρουν τον/ή την συγγραφέα και έφτασαν να δημοσιεύσουν αγγελίες στις εφημερίδες λόγω του ότι αυτή τότε  ήταν απασχολημένη με το πρώτο παιδί της και δεν είχε πάει να πάρει την απάντηση τους. 
Το βιβλίο γραμμένο στα 26 χρόνια της είχε  αμέσως μεγάλη επιτυχία και γυρίστηκε ταινία
Julien Duvivier Harry Baur .
Τα δύο κορίτσια  κουβαλούσαν μαζί τους στις μετακινήσεις τους μια βαλίτσα με οικογενειακά κειμήλια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα δερμάτινο σημειωματάριο  με πολύ μικρά γράμματα.
Τα δύο κορίτσια δεν το είχαν  διαβάσει γιατί  νόμιζαν  ότι ήταν το ημερολόγιο της μητέρας τους μετά την κατοχή και θεωρούσαν πως θα ήταν  πολύ επώδυνο γι΄ αυτές να το διαβάσουν.
Η πρώτη νουβέλα του βιβλίου, Καταιγίδα τον Ιούνιο, περιγράφει τις στιγμές της κατάρρευσης του μετώπου. Η δεύτερη, με ανατριχιαστική ηρεμία, μας δίνει το κλίμα της Κατοχής και την προσπάθεια των ανθρώπων να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Τελειώνει με την αναχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων της περιοχής για το ρωσικό μέτωπο ως εξής: «Σε λίγο, στο δρόμο απ' όπου είχε περάσει το γερμανικό σύνταγμα δεν έμεινε παρά λίγη σκόνη».
Στις σημειώσεις της η Νεμιρόφσκι έγραφε πως σχεδίαζε να συνεχίσει, ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου, με άλλες 3 νουβέλες μέχρι το τέλος του, το οποίο :"Είναι πραγματικά στην αγκαλιά των θεών, δεδομένου ότι εξαρτάται από το τι θα συμβεί."
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2004 και έγινε μπέστ σέλερ , μεταφράστηκε δε σε 38 γλώσσες και μέχρι το 2008 είχε πουλήσει 2,5 εκατ. αντίτυπα.

Τον Ιανουάριο 2006 η κόρη της Ντενίζ σε μια συνέντευξη στο BBC είπε:
«Για μένα, να ξέρετε η μεγαλύτερη χαρά μου είναι ότι το βιβλίο διαβάζεται. Είναι  ένα εξαιρετικό  συναίσθημα να έχουν φέρει τη μητέρα μου πίσω στη ζωή. Αυτό δείχνει ότι οι Ναζί δεν κατάφεραν να την δολοφονήσουν. Δεν είναι εκδίκηση, αλλά είναι μια νίκη ».

self-hating Jew . 

 

 

26 σχόλια:

 1. Υπέροχη ανάρτηση , Κλαυδία μου - τη διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον !!!!!! Θα αναζητήσω τα βιβλία της άμεσα !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αξίζει σίγουρα να δεις και την ταινία Νίκη μου, υπέροχη μεταφορά του βιβλίου, εξαίρετοι ηθοποιοί, καταπληκτική μουσική, ντεκόρ, κοστούμια !!!

   Διαγραφή
 2. Πολύ ωραία ταινία, την είδα πρόσφατα και είχα στο μυαλό μου να αναζητήσω την ιστορία της συγγραφέως! Σ'ευχαριστούμε πάρα πολύ για το αφιέρωμα, ήταν φοβερή η ιστορία της!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατερίνα μου εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ, που άρχισα αμέσως την αναζήτηση....σίγουρα θα αγοράσω και το βιβλίο !!! Η ταινία με μάγεψε !!!

   Διαγραφή
 3. Το "ΑΙΓΛΗ" μια σκέτη όαση στον κέντρο της πόλης μας, και πάντα με καλές ταινίες.....
  Την Γαλλική Σουίτα χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να την δω με την συντροφιά σου, και ύστερα από αυτή σου την ανάρτηση δεν νοιώθω καθόλου τύψεις που σε ανάγκασα να την δεις και δεύτερη φορά....... τώρα βέβαια πρέπει να διαβάσουμε σύντομα και τα βιβλία, αφενός για να μάθουμε την συνέχεια, αφετέρου σίγουρα θα λύσουμε την απορία.....
  Φιλιά πολλά Κλαυδάκι!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απολαυστικότατη η εμπειρία ομολογώ !!! Η ΑΙΓΛΗ είναι πραγματικά υπέροχος κινηματογράφος και η ταινία ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ καταπληκτική !!!! Ελπίζω να καταφέρω να διαβάσω το βιβλίο...έχει εκδοθεί στα ελληνικά το 2005 από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ...., η νουβέλλα, όπως διάβασα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από τη συγγραφέα και η ταινία περιλαμβάνει τις δύο πρώτες ενότητες του βιβλίου....Φιλιάααα

   Διαγραφή
 4. καλημέρα!
  πέρασα να ευχηθω ενα ομορφο σκ και ενα ευχαριστο φθινοπωρο.
  να εισαι καλα.
  φιλακια πολλα!
  τη ταινια δε την εχω δει, τη βαζω στα υποοψιν ομως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό Σ/Κ και καλό φθινόπωρο Κική !!! Την ταινία να τη δείς οπωσδήποτε, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει !!!Φιλιάαααα

   Διαγραφή
 5. Καλημέρα σου.
  Είμαι εδώ μετά τις διακοπές μου και από αύριο αρχίζω τις αναρτήσεις.
  Τρομερή η ιστορία αυτής της γυναίκας. Και η ταινία θα είναι υπέροχη.
  Σπουδαία η ανάρτησή σου.
  Νάσαι καλά και καλό φθινόπωρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλωσόρισες Ντένη, καλό φθινόπωρο !!! Την ταινία μην την χάσεις, είμαι βέβαιη ότι θα την απολαύσεις γιατί είναι πραγματικά εξαιρετική !!!

   Διαγραφή
 6. Τι φοβερή ιστορία Κλαυδια μου... μου θυμησε την ταινια η λίστα του Σίντλερς !!! τουλαχιστον δικαιωθηκε μετα απο τοσα χρονια.. παντα μου αρέσουν οι ταινιες.. που ειναι αλιθηνες ιστορίες !! εδώ δεν έχουμε την ευκαιρία φιλη μου να παμε καλοκαιρινα σινεμα....τωρα πια.....τι ωραια που την είδες την ταινια με την Βικη..!!!! επισεις μου αρεσε το σατυρικο της Μαρίας σε ευχαριστω που μου το εστηλες.....να περνας καλα οσο γινεται....καλο Σαββατοκυριακο... φιλακιαααα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρούλα μου πραγματικά θυμίζει τη λίστα του Σίντλερ.... είχα πολύ καιρό να δώ τόσο συναρπαστική ταινία, μην την χάσεις, σίγουρα κυκλοφορεί και σε DVD !!!
   H μαγεία βέβαια της μεγάλης οθόνης είναι ιδιαίτερη, αλλά υπάρχουνε και άλλοι τρόποι να απολαύσει κανείς μία ωραία ταινία !!!Το σατυρικό της Μαρίας, εύστοχο και επίκαιρο, χαίρομαι που σου άρεσε, Φιλιά και καλό Σ/Κ !!!

   Διαγραφή
 7. Πόσα χρόνια έχω να πάω στην ΑΙΓΛΗ!!!!!!
  Καταπληκτική η ιστορία της συγγραφέως, Κλαυδία μου!!!! Φαντάζομαι πως και η ταινία θα ήταν υπέροχη!
  Ευχαριστούμε γι'αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!
  Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Marie Anne μου η ΑΙΓΛΗ είναι διαχρονική αξία και έχω την τύχη να μπορώ να απολαύσω ωραίες ταινίες στον ιστορικό αυτό κινηματογράφο πολύ συχνά, μιάς και είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου......Μην χάσεις την ταινία, είναι απίστευτα συναρπαστική !!! Φιλιά και καλό Φθινόπωρο !!!

   Διαγραφή
 8. Διάβασα το πρωί την ανάρτηση σου αλλά δεν είχα χρονο για σχόλιο και ξαναγύρισα.
  Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα γράφεις. Κλαύδια μου.
  Θα παρω το βιβλίο γιατι είναι από τις ιστορίες που μου αρέσουν.
  Μακάρι να ήμουν κι εγώ μαζι σας στο θερινό σινεμα.
  Να περνάτε καλά.
  Φιλακια πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρένα μου, μόλις σήμερα αγόρασα το βιβλίο και ανυπομονώ να ξεκινήσω το διάβασμα παρά τις δυσκολίες ....που έχω λόγω προβλημάτων όρασης....Η ταινία είναι συγκλονιστική και αξίζει να τη δείς, ακόμη και σε DVD....είναι απίστευτη η αναπαράσταση της εποχής, η μουσική, οι ηθοποιοί και γενικά τα πάντα όλα......είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ , μακάρι να είμασταν παρέα στο σινεμά, πάντως ευχαρίστως θα την έβλεπα και τρίτη φορά....`

   Διαγραφή
 9. Mετά απ' αυτή την υπέροχη παρουσίαση, δεν έχω παρά να ψάξω για το βιβλίο και άμεσα μάλιστα.
  Ευχαριστούμε για την όμορφη πρότασή σου Κλαυδία μου και πάντα τέτοιες απολαύσεις εύχομαι!
  Πολλούς χαιρετισμούς και φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανελλάκι μου να δείς την ταινία, οπωσδήποτε !!! Το βιβλίο αν θέλεις μπορώ να σου το δανείσω εγώ..... Φιλιάααα

   Διαγραφή
 10. Υπέροχη και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση !!!
  Καλό μήνα και καλή συνέχεια !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό μήνα !!! Η ταινία είναι τόσο συναρπαστική και η ζωή της συγγραφέως τόσο τραγική.....που το θεώρησα αναγκαίο να τη γνωρίσω καλύτερα και να μοιραστώ αυτή τη γνώση.....

   Διαγραφή
 11. Κλαυδία μου ,καλό μήνα και καλό φθινόπωρο να έχεις .Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου .Πόσο δύσκολη και τραγική ηταν η ζωή της συγγραφέως ,.αξιζε να γίνει ταινία!!!Να είσαι καλά!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μεταξία μου οι ζωές κάποιων ανθρώπων είναι τόσο τραγικές που ξεπερνούν κάθε φαντασία, η Νεμιρόβσκυ θα "ζήσει" για πάντα μέσα από τα βιβλία της γιατί ήτανε μία χαρισματική συγγραφέας, η ταινία δεν έχει θέμα τη ζωή της, αλλά είναι η μεταφορά στην οθόνη, των δύο πρώτων κεφαλαίων μιας εξαιρετικής νουβέλλας της , που γράφτηκε 62 χρόνια πρίν και κυκλοφόρησε σε βιβλίο μόλις το 2004....

   Διαγραφή
 12. Πραγματικά συναρπαστική η ζωή της συγγραφέως, Κλαυδία!!! Η "ΑΙΓΛΗ" είναι απίστευτα γοητευτική!! Και οι ταινίες που ανεβάζει είναι ποιοτικές ! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου !!
  Καλό γλυκό φθινόπωρο να'χεις! Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πέπη μου εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από τη θαυμάσια ταινία, που έσπευσα αμέσως να μάθω για τη συγγραφέα και να προμηθευτώ το βιβλίο......η ιστορία της ζωής της είναι πραγματικά συγκλονιστική και το τέλος της τραγικό......η ταινία πάντως είναι συναρπαστική, να τη δείς οπωσδήποτε....

   Διαγραφή