Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Η ψυχαναγκαστική αναζήτηση μιας ετοιμοπαράδοτης πλαστικής ευτυχίας


Φωτεινή Τσαλίκογλου: Η ψυχαναγκαστική αναζήτηση μιας ετοιμοπαράδοτης πλαστικής ευτυχίας
Η συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου επιχειρεί μια ανασκόπηση της δεκαετίας που τελειώνει.Τη δεκαετία που πέρασε βεβαιότητες που έμοιαζαν ακλόνητες ένιωσα να θρυμματίζονται. Δεσμοί που φάνταζαν ακατάλυτοι είδα να διαρρηγνύονται. Είδα γύρω μου ανθρώπους, δίχως να πάσχουν απαραίτητα από μια ψυχική διαταραχή, να κινούνται στην γκρίζα ζώνη μιας ήρεμης απελπισίας, να επιζούν δίχως να ζουν, θυμίζοντας τον στίχο του Τ.Σ. Έλιοτ «and they go on living and partly living» (και συνεχίζουν να ζουν και εν μέρει μόνο να ζουν). Είδα τον φόβο στο βλέμμα τους. Στο όνομα του φόβου υψώνεις τείχη ψευδοπροστασίας και αμπαρώνεσαι σε ένα κελί. Κατασκευάζονται φανταστικοί εχθροί που επωμίζονται το βάρος της δικής σου δυσφορίας. Είδα τις αποχρώσεις να χάνονται και τον κόσμο μας να χωρίζεται σε απόλυτα καλά και απόλυτα κακά αντικείμενα. Είδα φίλους να μεταμορφώνονται στο πι και φι σε εχθρούς.


Η δυστυχία βγήκε στους δρόμους. Η θέα των εξαθλιωμένων άστεγων που ψάχνουν στα σκουπίδια σε ταράζει. Ωστόσο, ένα ερώτημα σε πιάνει από τον λαιμό. Από την άλλη όχθη όπου βρίσκεσαι, πόσο νομιμοποιείσαι να ταράζεσαι εκ του ασφαλούς; Πόσο ανεπαρκής, ίσως και κίβδηλα απενοχοποιητική είναι η εκ του ασφαλούς συμπόνια σου, όποια μορφή και αν αυτή παίρνει; Mε άλλα λόγια, ως πού μπορούν οι μεν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ταράζονται από αυτό που υφίστανται οι δε; Ερωτήματα που κληροδότησε η κρίση και έως σήμερα παραμένουν ανοιχτά.


Τη δεκαετία που πέρασε είδα ακόμα να οργιάζει το καθήκον της ευτυχίας. Η ψυχαναγκαστική αναζήτηση μιας ετοιμοπαράδοτης πλαστικής ευτυχίας, εμπνευσμένης από την ανθούσα βιομηχανία της «ευτυχολογίας». Είδα αυτάρεσκα κλεισμένους σε ένα μικρόψυχο «εγώ» ανθρώπους να γίνονται η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Θλιμμένα πλάσματα που έπαιζαν τους χαρούμενους.


Τη δεκαετία που πέρασε είδα ακόμα να οργιάζει το καθήκον της ευτυχίας. Η ψυχαναγκαστική αναζήτηση μιας ετοιμοπαράδοτης πλαστικής ευτυχίας, εμπνευσμένης από την ανθούσα βιομηχανία της «ευτυχολογίας». Είδα αυτάρεσκα κλεισμένους σε ένα μικρόψυχο «εγώ» ανθρώπους να γίνονται η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Θλιμμένα πλάσματα που έπαιζαν τους χαρούμενους. Μάσκες που υποδύονταν πρόσωπα. «Να είσαι ευτυχής, να χαμογελάς, να ελπίζεις, στο χέρι σου είναι». Η υπευθυνοποίηση αγκαλιά με την ενοχοποίηση. «Αν αποτύχεις, εσύ και μόνον εσύ θα φταις».Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Αυτά που ζει ο Έλληνας και τον αγριεύουν...»


Η οικονομική κρίση εξελίχθηκε σε μια κρίση της συνείδησης. Μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση αξιών. Ο κλονισμός μιας στοιχειώδους εμπιστοσύνης στα πράγματα. Αυτό το «δεν ξέρω τι μου ξημερώνει» που υπονόμευσε ένα θεμελιώδες για τον καθέναν μας αίτημα: να έχεις την αίσθηση ή, έστω, την ψευδαίσθηση ότι η επόμενη μέρα, η επόμενη στιγμή, θα είναι περιφρουρημένη από την τρομοκρατία του απροόπτου. Δηλαδή η επόμενη στιγμή δεν θα θυμίζει τρομοκράτη που εισβάλλει στο μυαλό ή στο σώμα σου και τα τινάζει όλα στον αέρα.

Με τη σπαραχτική αβεβαιότητα της επόμενης στιγμής ανοίγει ο δρόμος για το βίωμα μιας αβοήθητης, γυμνής ύπαρξης. Είτε χορτάτη είτε πεινασμένη, η ύπαρξη αυτή δυσκολεύεται να ζήσει. Δεν είναι να απορείς που η δεύτερη πιο σημαντική ασθένεια στον πλανήτη για το 2020, όπως μας ενημερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα είναι η κατάθλιψη. Δηλαδή η ζωή σαν θάνατος πριν από τον θάνατο.

Η συλλογική δυσφορία θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος συνεκτικότητας και αλληλοϋποστήριξης. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη.

Θα ομολογήσω όμως ότι το σημαντικότερο γεγονός που με καθόρισε τη δεκαετία που πέρασε ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα. Ήταν ο θάνατος της μητέρας μου. Λίγο μετά γεννήθηκε το τρίτο κοριτσάκι της κόρης μου και πήρε το όνομά της: Έλλη. Η δυνατότητα μιας γέννησης καιροφυλακτεί πίσω από κάθε μορφή θανάτου. Κι αν δεν είναι έτσι, αξίζει να το δούμε έτσι. Μας συμφέρει.

Δεν ξέρω τι άλλαξε τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν ξέρω αν ισχύει το «όσο περισσότερο αλλάζει, τόσο το ίδιο μένει». Η ελπίδα είναι ένα άτιμο πράγμα. Αν δεν υπάρχει, σε σκοτώνει. Αν υπάρχει σε πλεόνασμα, γίνεται ένα άδειο περιτύλιγμα. Ένα ρητορικό σχήμα που πληγώνει μέσα από την αναντιστοιχία του με την πραγματικότητα.

Η επόμενη δεκαετία περιμένω να φέρει το τέλος της ελπίδας για ένα καλύτερο χθες, χωρίς την παραίτηση από την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η επόμενη δεκαετία θα είναι αναπάντεχα καλύτερη. «Σας λέω την αλήθεια! Πιστέψτε με!». Μη χαμογελάτε ειρωνικά! Δεν πρόκειται για μια παιδιάστικη, αφελή ευχή. Να θυμίσω τον Πασκάλ. «Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην πιστεύει ένας άνθρωπος στα θαύματα» δήλωνε. Δεν πρόκειται για ειρωνεία ούτε για μεταφυσική, αλλά για απλή, ίσως, φυσική. Άλλωστε, ένας μεταγενέστερός του, ένθερμος οπαδός της λογικής, ονόματι Άλμπερτ Αϊνστάιν, παρατηρούσε: «Mόνο δύο τρόποι υπάρχουν να ζει κανείς τη ζωή του. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο δεύτερος, σαν τα πάντα να είναι θαύμα».


Ευτυχές, λοιπόν, το 2020!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

7 σχόλια:

 1. Πολύ ωραίο άρθρο...μα αλήθεια πού χάθηκε ο άνθρωπος; Πού φτάσαμε μέσα μας; Ο άνθρωπος έπιασε πάτο γι αυτό θα είναι καλύτερη η επόμενη δεκαετία.
  Εύχομαι για τον καθένα να είναι όντως ένα θαύμα η ζωή. Να ευχαριστούμε από τώρα και στο εξής που βλέπουμε τον ήλιο να ανατελλει
  Εύχομαι το 2020 να είναι μια καλή χρονιά για σένα Κλαυδία μου
  Να χαρείς ακόμη περισσότερο την οικογένειά σου και όσα είναι σημαντικά για σένα
  Καλή και ευλογημένη χρονιά
  Σε φιλώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετικό άρθρο! Το ρούφηξα!
  Αχ αυτό το ...καθήκον της ευτυχίας! Μύθος ...άλλος ένας μύθος!
  Χρόνια καλά εύχομαι ολόψυχα Κλαυδία μου!
  Τα καλά, θα φέρουν ίσως τα πολλά , που όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
  Η γαλήνη μέσα μας ...η ειρήνη μέσα κι έξω, πρέπει να είναι ο στόχος μας!
  Καλή χρονιά να έχεις!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αχ μακάρι να έχει δίκιο η αγαπητή φίλη! Μακάρι η επόμενη δεκαετία να αλλάξει συνειδήσεις. Όμως πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει "αδούλευτα", από τα "πάνω". Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, μεγάλο κόστος, πόνος, για να γυρίσει ο ...ήλιος.
  Η Κατάθλιψη είναι το κόστος μιας δέσμης "αξιών" που βασίζεται στην υπεροχή, στο ατομικό, στο φτιασιδωμένο, το ευτελές και γενικά στο "φαίνεσθαι". Είναι η ασθένεια που θα κληθούν να πληρώσουν οι τελώντες σε μόνιμη αυταπάτη για τις αξίες που εκούσια πλέον ακολουθούν Κλαυδία μου.
  Ηθελημένα οι άνθρωποι οδηγούνται στο σκοτάδι, στην χειραγώγηση, στην υποταγή. Δική τους επιλογή είναι, εν χορδαίς και οργάνοις.
  Καλησπέρα αγαπητή φίλη και καλή Πρωτοχρονιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. «Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να μην πιστεύει ο άνθρωπος στα θαύματα»
  Είναι όμορφο να φτιάχνεις όνειρα, πιο όμορφο να πιστεύεις σ’ αυτά και να ελπίζεις.
  Όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να το πιστέψουμε, να ξαναβρούμε τις χαμένες αξίες τον αλληλοσεβασμό, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το συναίσθημα ευθύνης, τον έλεγχο της συνείδησης.
  Να σταματήσουμε το κυνήγι των αναγκών μόνο του εαυτού μας, να ξαναβρούμε την ανθρωπιά και την ελπίδα, να στρέψουμε το βλέμμα της ψυχής στην αγωνία του κόσμου, απέναντι στους ισχυρούς που σηκώνουν τείχη και συρματοπλέγματα, να μην αφήσουμε τις ελπίδες να γεννιούνται μέσα στα λασπόνερα.
  Αν έστω ελάχιστα απ’ αυτά καταφέρουμε, τότε θα μπορούμε να λεγόμαστε άνθρωποι, θα μπορούμε να πιστεύουμε στο θαύμα.
  Όμορφο άρθρο, απ' αυτά που καταφέρνουν να τραβούν μια κλωστούλα απ' την ψυχή σου.
  Θέλω να κάνω αισιόδοξες σκέψεις και να πιστέψω στα θαύματα, να πιστέψω πως κάποτε η ανθρωπότητα θα βρει το δρόμο για τον χαμένο παράδεισο. Μακάρι!
  Καλή Χρονιά ευλογημένη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εξαιρετικό άρθρο από έναν εξαιρετικό άνθρωπο !!!
  Με το καλό το νέο έτος !!!!
  Φιλιά !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ας κρατήσουμε λίγη απ' την αισιοδοξία της Φωτεινής, κάποιες διαπιστώσεις της και ένα μικρό καλάθι για τις προσδοκίες μας. Το "καλύτερο μέλλον" δεν θα έρθει από μόνο του και σίγουρα δεν θα το φέρουν οι ευχές και η θετική μας σκέψη.
  Θέλει λίγη δουλίτσα με τον εαυτό μας και τους φόβους μας. Δεν ξέρω αν είμαστε διαθέσιμοι να ξεβολευτούμε από συνήθειες και καταναλωτικές εξαρτήσεις, όσοι το καταφέρουν, σίγουρα θα έχουν μια πολύ καλή νέα δεκαετία.
  Καλή Πρωτοχρονιά Κλαυδία μου, υγεία και χαρές στην οικογένειά σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το διάβασα Κλαυδία μου το άρθρο της κ Τσαλίκογλου και πραγματικά μου αρέσει ο τρόπος που αναλύει τις σκέψεις της. Μακάρι να καταφέρουμε κάτι καλύτερο στη νέα δεκαετία που βρίσκεται προ των πυλών για καλύτερο εαυτό ,άρα καλύτερη κοινωνία !!
  Καλή χρονιά σου εύχομαι με υγεία και όνειρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή