Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΕΡΟΣ, ΤΡΥΓΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ....



Το θέρος παρήλθε κι εμείς εμπειρία θερισμού δεν έτυχε να έχουμε ακόμη,  εμπειρία πολέμου βεβαίως  δεν ευχόμαστε να έχει κανείς ,  ευτυχήσαμε  όμως αυτό το Σεπτέμβρη,  να έχουμε εμπειρία Τρύγου.....στην Πάτρα, συγκεκριμένα στην ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ !!!

Αντιλαλεί ακόμα η πλαγιά του Κούκουρα από τις χαρούμενες φωνές των τρυγητάδων της Μαυροδάφνης στο αμπελοτόπι της ACHAIA CLAUSS. Στην ίδια πλαγιά όπου, πριν από 158 χρόνια ο φωτισμένος Βαυαρός φιλέλληνας Gustav Clauss πρωτοαντίκρισε τα φλογερά μαύρα μάτια της Δάφνης και τα μετουσίωσε σε ένα γλυκό σταφύλι κι ένα φλογερό κρασί.



Εκεί, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 7 τα χαράματα, στην αχλή της ανατολής και στην πρωινή δροσιά, είχε δοθεί το ραντεβού για τον 158ο Τρύγο της Μαυροδάφνης. Αφού μοιράστηκαν οι μπλε φόρμες εργασίας, τα λευκά μπλουζάκια, τα καπελάκια, οι ψαλίδες και τα κοφίνια, δόθηκε η έναρξη του φετινού Τρύγου της Μαυροδάφνης από την Master of Wine οινολόγο κα Όλγα Καραπάνου-Crawford και τον οινολόγο κο Σωτήρη Καραγιάννη, οι οποίοι έδωσαν και τις πρώτες οδηγίες για το σωστό τρύγημα του μαύρου σταφυλιού.

Ο μικρότερος τρυγητής....μηνών 19 

Μαυροδάφνη



Ο υπομονετικός Τσίλιας, το άσπρο άλογο του Κτήματος, χορτασμένο από τα χάδια και την αγάπη μικρών και μεγάλων, αγέρωχος ξεκίνησε το έργο του, την μεταφορά των γεμάτων με σταφύλια κοφινιών, στην διαλογή-αποβοστρύχωση. Εκεί, οι τρυγητάδες με προσήλωση, με κέφι και τραγούδια, διαχώριζαν τις ρώγες από τους βοστρύχους-τα τσαμπιά.

Μελισσέα φυσικό γλυκό κρασί


Την ίδια ώρα οι οινολόγοι και οι αμπελουργοί παρουσίαζαν τη διαδικασία παραγωγής ροζέ κρασιού από σταφύλι Μαυροδάφνης, κατά την οποία ολόκληρο το τσαμπί μπαίνει μέσα στην στροφιλιά. Πιο πέρα ''γύριζαν'' το Μοσχάτο Ρίου, το οποίο είχε απλωθεί πριν λίγες μέρες στον ήλιο, στις λιάστρες, για την παραγωγή του λιαστού Μοσχάτου Ρίου, της γλυκιάς Μελισσέας.



Τα πιτσιρίκια, ξετρελαμένα με το άλογο, ζητούσαν συνεχώς βόλτες στην καρότσα γύρω-γύρω στην αυλή του Κτήματος.
Ο ιερέας Νικόλαος Γουρδούπης ευχήθηκε ''ευλόγησον Κύριε τον καρπόν τούτον της αμπέλου, τον νέον...'' Τον καρπό που μας δίνει το κρασί, που ο Χριστός ευλόγησε στην Κανά, αλλά και μας το παρέδωσε στον Μυστικό Δείπνο ως το στοιχείο εκείνο που μαζί με το ψωμί, την ώρα της Θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μετουσιωνόμενα σε ''σώμα και αίμα'' Θεία Ευχαριστία.



Ο βαρελάς, ο κος Απόστολος από το Μέτσοβο, έκανε συντήρηση ενός βαρελιού, επιδεικνύοντας μια παλιά τέχνη, χαμένη πια στις μέρες μας, την τέχνη του βαρελοποιού. ''Ξεφουντάρισε''- αποσυναρμολόγησε ένα δρύινο βαρέλι, έξυσε- καθάρισε τις δούγες από τη μούργα και τα ιζήματα, το ''έκαψε'' εσωτερικά, διότι το κάψιμο αποτελεί την σημαντικότερη ίσως κατεργασία στην κατασκευή του βαρελιού με την μεγαλύτερη επίδραση στον τελικό χαρακτήρα και τα αρωματικά χαρακτηριστικά του βαρελιού, και τελικά το ξανασυναρμολόγησε και το παρέδωσε έτοιμο για χρήση.

Λαχταριστές ντομάτες από το κοντινό χωριό, ελιές, φέτα, τουρσιά....

Μετά τον αγώνα στον ιδιότυπο ''πόλεμο'' του Τρύγου, η ανάπαυση των ''πολεμιστών'' ήταν απαραίτητη. Ήρθε η ώρα ''μισθόν μοχθήσαντα δούναι''. Κάτω από την Λόντζα και μέσα στην Κάβα Δανιηλίδος, είχαν στηθεί τα τραπέζια με πεντανόστιμες παραδοσιακές λιχουδιές και άφθονο κρασί. Όλες οι διαδικασίες έγιναν σχεδόν όπως την πρώτη φορά, πριν από 158 χρόνια, στην ίδια πλαγιά του Κούκουρα, μια τέτοια μέρα του Σεπτεμβρίου του 1861.
Μοσχομυριστή φασολάδα, φρεσκοψημένο ψωμί με λάδι, ρίγανη
, αλάτι

Ο μικρός μας τρυγητής, μπορεί να μην κατάλαβε πολλά από την διαδικασία, όμως χάρηκε τη βόλτα με το κάρο, σήκωσε με καμάρι το καλαθάκι με τα σταφύλια που μαζέψαμε , γεύτηκε τη φασολάδα, το φρεσκοψημένο ψωμάκι με λάδι , αλάτι και ρίγανη, τις κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες, το τυράκι και τις ελιές που προσφέρθηκαν  πλουσιοπάροχα στους τρυγητές.....κρασί εννοείται δεν δοκίμασε, όμως οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελεύθερα όλες της ποικιλίες του κτήματος....

Ευλογία το φρεσκοψημένο ψωμί....!!!

Εύχομαι να μας αξιώσει ο Θεός να συμμετέχουμε και πάλι σ΄αυτό το υπέροχο πανηγύρι ....

21 σχόλια:

  1. Αχ τι ωραία εμπειρία! Πόσο όμορφα τα περιγράφεις και ένοιωσα σαν να ήμουν κι εγώ εκεί.
    Και του χρόνου να ξαναπάτε. Θαυμάσιες και οι φωτογραφίες σου
    Σ'ευχαριστούμε για την τόσο όμορφη περιγραφή.
    Καλό Σεπτέμβρη Κλαυδία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννα μου πρωτόγνωρη εμπειρία γιά εμάς, την απολαύσαμε στο έπακρο, μακάρι να αξιωθούμε να την επαναλάβουμε !!! Καλό Φθινόπωρο !!!

      Διαγραφή
  2. Ευλογημένη εμπειρία Κλαυδία!
    Πόσο πολύ θα ήθελα να την ζήσω! Αυτές οι εμπειρίες που σε φέρνουν δίπλα στη φύση, στα καλούδια της και στον τρόπο παρασκευής τους είναι μοναδικές.
    Βλέπω ότι ακολούθησαν την παράδοση απόλυτα αυθεντικά και αυτό είναι υπέροχο.
    Μοσχοβολάνε όλα τώρα γύρω μου.
    Όσον αφορά για τον μικρότερο τρυγητή δεν έχω λόγια. Αγγελούδι γεμάτο φως!
    Καλό μήνα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη πράγματι ευλογημένη εμπειρία....οι άνθρωποι στο κτήμα τα είχαν φροντίσει όλα τέλεια !!! Ο μικρός τρυγητής απόλαυσε ξεχωριστά την όλη διαδικασία και φυσικά τα κεράσματα !!! Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο !!!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Ελένη μας άρεσε τόσο πολύ που επιθυμούμε να την ξαναζήσουμε αυτή την εμπειρία, Μακάρι να τα καταφέρουμε !!!

      Διαγραφή
  4. Είναι πράγματι καταπληκτική εμπειρία !!!! Μου θύμισες όταν ήμουν μικρή που πηγαίναμε στο αμπέλι του παππού στη Χασιά για τρύγο και μετά στο πατητήρι και όλα τα πιτσιρίκια μέσα ξυπόλυτα να πατάμε τα σταφύλια. Τι όμορφες στιγμές !!!! Το εγγόνι μεγάλωσε, να το χαίρεστε και πρέπει να ομολογήσω ότι και την κόρη σου αν την έβλεπα κάπου θα καταλάβαινα αμέσως ότι είναι παιδί σου... πόσο μοιάζετε !!!!! Και του χρόνου να είστε καλά να το ξαναζήσετε !!! Τα φιλιά μου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου το απολαύσαμε και ενθουσιαστήκαμε γιατί δεν είχαμε καμία προηγούμενη παρόμοια εμπειρία. Ο μικρός μας δεν κατάλαβε και πολλά από την όλη διαδικασία, όμως χάρηκε πολύ την βόλτα με το κάρο και φυσικά τα κεράσματα !!! Το φρεσκοψημένο ψωμί με το λάδι, το αλάτι και την ρίγανη το μασούλησε με ευχαρίστηση ενώ έκανε και "βούτες" στη φασολάδα.... Μακάρι να αξιωθούμε να το επαναλάβουμε !!! Σε φιλώ

      Διαγραφή
  5. Ωωωω τι όμορφη εμπειρία Κλαυδια μου.. Από ότι διάβασα η οινοποιηια είναι μια από τις ωραίες εμπειρίες και όταν αυτό που κάνεις το αγαπάς τότε και το προϊόν που παραγεις εχει ποιότητα..
    Μπράβο στους παραγωγούς που θέλουν να αναβιωνουν την διαδικασία της οινοποιησης όπως γινόταν παλιά..να μαθενουν και οι νεότερες γενιές όπως ο μικρός τρυγιτης χι.. Χι την παράδοση.. Να τον χαίρεστε φιλενάδα..
    Να περνάς πάντα έτσι όμορφα.
    Γραφω απο Σμαρτ φον.. Θα τα πούμε φιλάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Ρούλα μου, γι εμάς τους αμύητους της πόλης, η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική !!! Χαρήκαμε τη φύση και νοιώσαμε τη χαρά της συλλογής των καρπών της γής....Η όλη διαδικασία ήτανε τέλεια οργανωμένη και όλοι οι συμμετέχοντες, οικογένειες, παρέες νεαρών, ηλικιωμένοι , απόλαυσαν κάθε στιγμή....εύχομαι να αξιωθούμε να το ξαναζήσουμε αυτό...Καλό Φθινόπωρο, καλορίζικο το σμαρτ φον... !!!

      Διαγραφή
  6. Εμπειρία ζωής ήταν αυτή! Να μοιράζεσαι τέτοιες στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους και να γίνεσαι κοινωνός της παράδοσης, της τέχνης και της ιεροτελεστίας του τρύγου. Μάθαμε κι εμείς κοντά σας, τα μυστικά της μαυροδάφνης και όχι μόνο... Να χαίρεστε τον μικρό σας "τρυγητή" και να έχετε πάντα τέτοιες μικρές ευτυχισμένες αποδράσεις.
    Τα φιλιά και την αγάπη μου Κλαυδία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτόγνωρη εμπειρία Μαρία μου, που την έκανε ακόμη πιό ευχάριστη η παρουσία του μικρού μας τρυγητή....Εύχομαι να έχουμε την ευκαιρία να την επαναλάβουμε. Σε φιλώ αγαπημένο Καννελάκι μου

      Διαγραφή
  7. αχ γλυκια μου μαυροδαφνη αχχαχαχα
    αλλα και μυρωδια απ το φρεσκοψημμενο ψωμι φανταστικη!
    Πολυ ενδιαφερουσα παρουσιαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου γεμίσανε τα μάτια μας εικόνες, χαρήκαμε τη διαδικασία αν και το καλαθάκι μας δεν καταφέραμε να το γεμίσουμε, γευτήκαμε τις νοστιμιές που μας προσφερθήκανε απλόχερα και φυσικά αλησμόνητη η μυρωδιά του ξυλόφουρνου και του φρεσκοψημένου ψωμιού....για την Μαυροδάφνη δεν έχω λόγια....όροι έχουν δοκιμάσει, γνωρίζουν, όσοι δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη, πρέπει να το κάνουν άμεσα...

      Διαγραφή
  8. Επειδή έχουμε επισκεφθεί αυτό τον χώρο, ήταν σαν να ήμουν εκεί.
    Τί ωραία εμπειρία Κλαύδια μου!
    Κσι μγ νομίζεις οτιο μικριςσεν κατάλαβε.
    Κατάλαβε και παρά κατάλαβε και τυπώθηκαν εικόνες στο μυαλουδάκι του.
    Να είστε γεροί και να χαίρεστε τέτοιες στιγμές.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εμπειρία ήτανε πραγματικά μοναδική !!! Ο μικρός μας το χάρηκε το πανηγύρι και εύχομαι να μας αξιώσει ο Θεός να το επαναλάβουμε !!! Φιλιααα

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Και το τοπίο πανέμορφο και η όλη διαδικασία μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις !!! Αξέχαστη εμπειρία, εύχομαι να μας δοθεί η ευκαιρία να το επαναλάβουμε !!!

      Διαγραφή
  10. Το μήνυμα δεν είναι σπαμ!
    Μπαίνω τυχαία σε μπλόγκ που βρίσκω από φίλους. Έχω δύο βιβλία σε pdf σχετικά με την υγεία που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα. Στείλε μου ένα μήνυμα εδώ mihkour@hotmail.com
    Θα τα στείλω ΦΥΣΙΚΑ χωρίς καμία δική σου υποχρέωση ΕΚΤΟΣ από το να τα δώσεις στους γνωστούς σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κλαυδία μου καλώς σε βρίσκω.
    Τι όμορφη εμπειρία ο τρύγος! Είναι παρήγορο οι μικροί τρυγητές να θυμούνται την παράδοση γιατί πολύ φοβάμαι γρήγορα αφομοιώνονται όλα στο όνομα της τεχνολογίας. Όλα αυτά που αποτυπώνονται στη σκέψη τους δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις και συμφιλιώνονται πιο εύκολα στις ανάγκες της ζωής.
    Να είστε καλά και του χρόνου να το ξαναζήσετε
    Σ' ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου σε καλώσορίζω στο σπιτικό μου !!! Η εμπειρία ήταν μοναδική !!! Ιδιαίτερα γιά εμάς που όλα ήταν πρωτόγνωρα, οι εντυπώσεις ήταν έντονες και καταλυτικές !!! Εύχομαι να αξιωθούμε να το ξαναζήσουμε....σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη, να είσαι καλά .

      Διαγραφή