Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση»

«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση»   DOCTV.GR 2 Οκτωβρίου 2018 Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας, αλλά η αισθητική μας. Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στο δρόμο, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ. Παιδεία είναι οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, η ελευθερία μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η μουσική που ακούμε, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά. Παιδεία είναι η ταπεινότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο, το παιδί του άλλου, την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας, τον κύριο που καθαρίζει το πάρκο στο οποίο βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, την κοπέλα στο ταμείο. Παιδεία είναι η μεγαλοψυχία μας, το να ποτίσουμε μια άγνωστη γλάστρα, το να φροντίζουμε την πίσω όψη του σπιτιού μας. Παιδεία είναι το να προστατεύουν τα χέρια μας τον αδύναμο, να τα βάζουν με το θηρίο. Παιδεία είναι το πόσο μπορούμε να έρθουμε απέναντι στο σύστημα και στους συστημικούς, παιδεία είναι η γενναιότητα και η ευθύνη. Παιδεία είναι το να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας, της μοναξιάς και συνάμα να καίγεται  το μέσα σου για το κοινό καλό. Για το ωραίο και τη σωτηρία του. «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» - André Breton. Πηγή: Eyedoll [Πηγή: www.doctv.gr]«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση»   DOCTV.GR 2 Οκτωβρίου 2018 Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας, αλλά η αισθητική μας. Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στο δρόμο, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ. Παιδεία είναι οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, η ελευθερία μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η μουσική που ακούμε, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά. Παιδεία είναι η ταπεινότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο, το παιδί του άλλου, την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας, τον κύριο που καθαρίζει το πάρκο στο οποίο βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, την κοπέλα στο ταμείο. Παιδεία είναι η μεγαλοψυχία μας, το να ποτίσουμε μια άγνωστη γλάστρα, το να φροντίζουμε την πίσω όψη του σπιτιού μας. Παιδεία είναι το να προστατεύουν τα χέρια μας τον αδύναμο, να τα βάζουν με το θηρίο. Παιδεία είναι το πόσο μπορούμε να έρθουμε απέναντι στο σύστημα και στους συστημικούς, παιδεία είναι η γενναιότητα και η ευθύνη. Παιδεία είναι το να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας, της μοναξιάς και συνάμα να καίγεται  το μέσα σου για το κοινό καλό. Για το ωραίο και τη σωτηρία του. «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» - André Breton. Πηγή: Eyedoll [Πηγή: www.doctv.gr] 

2 Οκτωβρίου 2018


Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας, αλλά η αισθητική μας. Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στο δρόμο, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ. 

Παιδεία είναι οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, η ελευθερία μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η μουσική που ακούμε, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά. 
Παιδεία είναι η ταπεινότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο, το παιδί του άλλου, την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας, τον κύριο που καθαρίζει το πάρκο στο οποίο βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, την κοπέλα στο ταμείο. Παιδεία είναι η μεγαλοψυχία μας, το να ποτίσουμε μια άγνωστη γλάστρα, το να φροντίζουμε την πίσω όψη του σπιτιού μας. 
Παιδεία είναι το να προστατεύουν τα χέρια μας τον αδύναμο, να τα βάζουν με το θηρίο.
 Παιδεία είναι το πόσο μπορούμε να έρθουμε απέναντι στο σύστημα και στους συστημικούς, παιδεία είναι η γενναιότητα και η ευθύνη. 
Παιδεία είναι το να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας, της μοναξιάς και συνάμα να καίγεται το μέσα σου για το κοινό καλό. Για το ωραίο και τη σωτηρία του. 
«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» - André Breton. 


Δώρα Μαργέλη
φιλόλογος, εκπαιδεύτρια ρητορικής


https://2012elste.blogspot.com/2017/01/blog-post.html?m=1https://2012elste.blogspot.com/2017/01/blog-post.html?m=1


Πηγή: Eyedoll

Πηγή: www.doctv.gr]






23 σχόλια:

  1. Αυτό ακριβώς! Σοφά λόγια για να ξεχωρίσουμε επιτέλους την παιδεία από τα πτυχία. Άλλο να είσαι Άνθρωπος και άλλο να συσσωρεύεις γνώσεις εξειδικευμένες.
    Καλησπέρα Κλαυδία μου
    Καλό μήνα
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου το δράμα είναι, ότι στον τόπο μας και στην εποχή μας, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  2. Είναι να διαφωνείς ; αυτή είναι η αλήθεια. Να θυμίσω μια κουβέντα ενός "περιθωριακού" μουσικού, του Ζορζ Πιλάλα.
    "Τα πανεπιστήμια βγάζουν ειδικότητες και όχι προσωπικότητες".
    Κλαυδία μου, τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η αλήθεια πονάει εξ αιτίας του τεράστιου ελλείμματος Παιδείας που υπάρχει στον τόπο μας και στην εποχή μας....Η κοινωνία μας βρίθει από επιστήμονες και εξειδικευμένους ανθρώπους αλλά με μηδενική ΠΑΙΔΕΙΑ....γεγονός τόσο θλιβερό όσο και ολέθριο ....αλοίμονο.....

      Διαγραφή
  3. Μα είναι κρίμα:
    Είναι τόσο αυτονόητα άλλα αυτά κι εμείς... στον κόσμο μας!
    Κάνουμε συζητήσεις επί συζητήσεων και χρειαζόμαστε κ' οδηγίες χρήσεως για να κάνουμε πράξη τα αυτονόητα...
    Είμαστε άξιοι της μοίρας μας...
    Φιλί γλυκό, κορίτσι μου! Καλό βραδάκι!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι μου γλυκό είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε οδηγίες χρήσης γιά τα αυτονόητα, όπως τόσο εύστοχα επισημαίνεις.....λυπηρό και δύσκολα αναστρέψιμο δυστυχώς.....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποσο μα ποσο σύμφωνη με βρίσκεις, να ξερες....

    καλη σου μερα Κλαυδια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, τρομακτικό το έλλειμμα Παιδείας και δυστυχώς διαρκώς διογκούμενο....Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  6. Αποθηκεύουμε γνώση, απομνημονεύουμε πληροφορίες, εξασκούμε δεξιότητες, αλλά παραλείπουμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά για να ομορφύνουμε τον κόσμο, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Πόσοι και πόσοι πτυχιούχοι και μορφωμένοι δεν καταστρέφουν τον κόσμο...
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό συμβαίνει δυστυχώς, επενδύσαμε στη συσσώρευση γνώσης και απαξιώσαμε τα αυτονόητα.......τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια, τον αλτρουισμό.....καταστρέφουμε τον πλανήτη, βιάζουμε την φύση, απαξιώνουμε τον Ανθρωπο.... Καλή εβδομάδα Αλεξάνδρα μου!

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς βρεθήκαμε, σε καλωσορίζω στο σπιτικό μου !!! Το εξαιρετικό αυτό άρθρο με εκφράζει απόλυτα και με χαρά το μοιράζομαι με τους φίλους μου, χαίρομαι που είσαι ανάμεσα σε αυτούς.

      Διαγραφή
  9. Ο μπαμπάς μου μας έλεγε ότι η ανθρωπιά και η παιδία δεν διδάσκετε ούτε στα σχολεία ούτε στα πανεπιστήμια είναι έμφυτη και νομίζω είχε πολύ δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου η γενιά των γονιών μας, είχε αξίες που τις τιμούσε και τις τηρούσε....είχανε Παιδεία, αυτό ακριβώς που μας λείπει σήμερα....

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα σας !Πολύ σας ευχαριστώ για την τιμή δημοσίευσης του κειμένου μου για την παιδεία. Ονομάζομαι Μαργέλη Δώρα και είμαι φιλόλογος, εκπαιδεύτρια ρητορικής. Η δημοσίευσή σας όμως δεν αναφέρει το όνομά μου, όνομα συγγραφέα του κειμένου δηλαδή. Επίσης, με δεδομένο ότι προσθέσατε φράση που δεν υπήρχε στο κείμενο, υπογραφόμενη από τον μέγιστο Μπρετόν ενδέχεται να προκληθεί σύγχυση ότι ο Μπρετόν είναι ο συγγραφέας του κειμένου. Επιπλέον δεν υπάρχει σύνδεσμος που οδηγεί στην πηγή. Σας παρακαλώ να διορθώσετε την ανάρτηση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της σύγχυσης γύρω από την πατρότητα του κειμένου.


    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων


    https://2012elste.blogspot.com/2017/01/blog-post.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Μαργέλη το θαυμάσιο άρθρο σας το αντέγραψα , δεν θυμάμαι καλά, ενδεχομένως από κάποια δημοσίευση στο FB χωρίς να προσθέσω το παραμικρό όμως πρόσθεσα τις αναφερόμενες πηγές (Πηγή: EyedolΠηγή: www.doctv.gr] χωρίς να το ψάξω περισσότερο. Φυσικά θα σπεύσω να συμπληρώσω στην ανάρτησή μου, το όνομα και την ιδιότητά σας και σας παρακαλώ να κατανοήσετε ότι από μέρους μου , δεν υπήρξε η παραμικρή σκοπιμότητα.Σας ευχαριστώ γιά το σχόλιό σας που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω τα εξαιρετικά επιτεύγματά σας στον χώρο της εκπαίδευσης και της λογοτεχνίας. Χαίρομαι πραγματικά που υπάρχουν άνθρωποι όπως εσείς που φωτίζουν το απόλυτο σκοτάδι. Θα χαρώ να αναδημοσιεύσω άρθρα σας. Συγχαρητήρια γιά την εξαιρετική δουλειά σας στα Εργαστήρια Λόγου γιά παιδιά και ενηλίκους .Σας ευχαριστώ γιά το σχόλιο και την παρέμβασή σας.

      Διαγραφή
    2. Πόσο δίκιο έχετε κυρία Μαργέλη για την αναπαραγωγή του άρθρου σας το οποίο βρίσκω εξαιρετικό! Είναι μεγάλη παγίδα το φβ. Νομίζω ότι πρέπει με μεγάλη επιμονή να αναγράφουμε και να απαιτούμε την αναγραφή της πηγής, να προστρέχουμε πάντα σ'αυτήν αλλιώς είναι σαν να αναπαράγουμε τα fake news. Μπράβο Κλαούντια για την διόρθωση και την διάδοση!

      Διαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε ευχαριστολυμε πολύ Κλαυδια μου για την αναδημοσιευση του αρθρου της κ. Μαργελη.. αν δεν το εκανες δεν θα διαβαζαμε τοσες αλήθειες..και ποιος δεν θα συμφωνουσε με όσα εχουν γραφτεί σ αυτο το αρθρο!!
    Μακαρι να βρισκονται προικισμενοι εκπαιδευτές να που κανουν λειτουργημα το επαγγελμα τους..μετριμενοι στα δαχτυλα ειναι νομιζω..γι αυτό και οι νέοι μας εχουν χασει το εδιαφερον τους για οτι έχει συναισθηματική αξια ..πια..
    Αν και η πραγματικη παιδια ξεκινα απο το σπιτι φιλεναδα!! τα παιδια γινονται κατ οικονα και ομοιωση δικια μας τις περισσοτερες φορες!!
    Να είσαι καλα Κλαυδια μου !! φιλω σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο σωστή είσαι σοφή μου φιλενάδα, οι γονείς μας και οι γονείς των γονιών μας, χωρίς πτυχία και Πανεπιστημιακούς τίτλους μεγάλωσαν παιδιά με Παιδεία, αρχές, αξίες.....τώρα ψάχνουμε το χαμένο ήθος, τον σεβασμό, την ευγένεια.....Κρίμα, μόνο με τα Πτυχία δεν Παιδεύονται οι ΄ανθρωποι, δεν διαπλάθονται χαρακτήρες....Σε φιλώ

      Διαγραφή