Jose Micard Teixeira: Ο συγγραφέας που πολλοί μπέρδεψαν με τη Μέριλ Στριπ μιλάει στην Popaganda

Πως αντιμετώπισε το λανθασμένο viral και τι παράπονο έχει από την ηθοποιό.
 Της Άννας Μαρινάκη.



Η συνταγή για να κάνεις ντόρο στο διαδίκτυο είναι απλή. Μερικές έξυπνα επιλεγμένες φράσεις και ένας κράχτης. Στην προκειμένη, 199 λέξεις ωριμότητας και μια φωτογραφία της Meryl Streep. Και εγένετο viral. Τα wall όλων γέμισαν με το απαύγασμα σοφίας της ηθοποιού και των εντυπωσιασμένων χρηστών που  έγιναν “μέντορες” αλήθειας. Το κείμενο με τίτλο «Δεν έχω άλλη υπομονή» δικαίως συζητήθηκε σε κάθε κλικ. Τι έλεγε;
«Δεν έχω υπομονή για κάποια πράγματα, όχι επειδή είμαι αλαζονική, αλλά επειδή έχω φτάσει σε ένα σημείο της ζωής μου όπου δεν μπορώ να χάνω χρόνο με ότι με δυσαρεστεί, ή με πληγώνει. Δεν έχω υπομονή για τον κυνισμό, για την υπερβολική κριτική και τις απαιτήσεις οποιασδήποτε φύσης.
Δεν έχω πια τη διάθεση να αρέσω σε όσους δεν αρέσω, να αγαπάω αυτούς που δεν με αγαπάνε και να χαμογελάω σε αυτούς που δεν μου χαμογελάνε. Δεν μπορώ να χαλαλίσω ούτε λεπτό σε αυτούς που λένε ψέματα, ή θέλουν να με χειραγωγήσουν.
Αποφάσισα ότι δεν θέλω να συνυπάρχω με οποιονδήποτε προσποιείται, υποκρίνεται, είναι ανειλικρινής ή με κολακεύει. Δεν μπορώ να ανεχθώ ούτε την επιλεκτική γνώση, ούτε την ακαδημαϊκή αλαζονεία. Δεν με ενδιαφέρει ούτε το κουτσομπολιό.
Αντιπαθώ τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρίσεις. Πιστεύω στον κόσμο των αντιθέτων και γι αυτό αποφεύγω ανθρώπους με δύσκαμπτες και άτεγκτες προσωπικότητες. Στη φιλία απεχθάνομαι την έλλειψη αφοσίωσης και την προδοσία. Δεν τα πάω καλά με όσους δεν ξέρουν να πουν μια καλή κουβέντα, ή μια λέξη ενθάρρυνσης. Βαριέμαι τις υπερβολές και δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτούς που δεν αγαπάνε τα ζώα.
Και πάνω από όλα δεν έχω υπομονή για όποιον δεν αξίζει την υπομονή μου».
Μόνο που η σοφία άργησε μια ημέρα και ο Πορτογάλος συγγραφέας Jose Micard Teixeira είδε -εν αγνοία του- τη δουλειά του να τυγχάνει αποδοχής όλων μέσα από ξένα χείλη. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε την προσπάθεια του να αποκαταστήσει την αλήθεια με μοναδικό του εργαλείο, το ίδιο το μέσο. Μόνο που… ακόμα προσπαθεί. Τον εντοπίσαμε και προσπαθήσαμε μαζί να βγάλουμε μια άκρη.




Πως ξεκίνησε όλο αυτό το μπέρδεμα. Κατάφερες να ανακαλύψεις μέχρι τώρα πως ξεκίνησε η viral διασπορά του κειμένου σου και η λανθασμένη απόδοση του σε μια παγκοσμίου φήμης ηθοποιό; Υπάρχουν πολλές πτυχές σχετικά με το τι ακριβώς έγινε και πιστεύω ότι ενδεχομένως πια να μην είναι και τόσο σημαντικό, το πώς δηλαδή ξεκίνησε όλο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και μακάρι να μπορούσα να σώσω αυτή την κατάσταση. Ξέρετε, δέχτηκα μεγάλη κριτική από πολύ κόσμο για την στάση μου τόσο καιρό που προσπαθώ να αποκαταστήσω την αλήθεια. Ενδεχομένως γιατί πιστεύω έντονα στην αξία της ατομικής δουλειάς και στο γεγονός ότι αυτή δεν πρέπει να την σφετερίζεται κανείς.   
Από αυτή τη φωτογραφία ξεκίνησαν όλα.
Θυμός η απογοήτευση; Τι πρωτοένιωσες όταν κατάλαβες τι γινόταν; Αρχικά μου φάνηκε πραγματικά περίεργο όλο αυτό που είχε συμβεί, αλλά δεν είχα τότε συνειδητοποιήσει το μέγεθος όσων θα επακολουθούσαν. Εξέφρασα σε ορισμένους από τους διαδικτυακούς μου φίλους την αλήθεια όταν κοινοποιούσαν λανθασμένες αναρτήσεις. Ορισμένοι άλλαξαν το όνομα του συγγραφέα, άλλοι απλώς με αγνόησαν. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα θυμωμένος η αναστατωμένος με όλο αυτό που συνέβαινε. Βλέπετε, θεωρώ ότι όλα στη ζωή συμβαίνουν στον χρόνο τους, αρκεί να φέρουμε εις πέρας  το δικό μας έργο δίχως προσπάθεια ή υποχρέωση. Μου αρέσει να βλέπω την θετική πλευρά των πραγμάτων. Στην προκειμένη, υπήρχε ένα πλεονέκτημα για εμένα, το οποίο ήταν προφανώς η αποκάλυψη του ονόματος μου κατά τέτοιον τρόπο που θα ήταν δύσκολο να συμβεί διαφορετικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, δεν έπαψα να πιστεύω στην αξία της δουλειάς μου και την ποιότητα του γραπτού μου.
Αν κάτσεις  όμως να το καλοσκεφτείς, έχει τόση σημασία ποιος λέει κάτι; Πολλές φορές δηλαδή δεν αρκεί η διατύπωση μιας σκέψης ανεξάρτητα από τον εκφραστή της; Πιστεύω ότι κάθε δημιουργός οποιουδήποτε έργου τέχνης πρέπει να αναγνωρίζεται για την δουλειά του. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η δουλειά να προσεγγίζει τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων αλλά μέσω του αυθεντικού δημιουργού- συγγραφέα. Και πράγματι θεωρώ ότι όλοι οι πραγματικοί δημιουργοί αντιλαμβάνονται τη θέση μου πάνω στο ζήτημα αυτό.
 Μέχρι πρότινος, blogger από τη Ρουμανία φερόταν να έχει την ευθύνη για όλο αυτό το μπέρδεμα. Κατάφερες να έρθετε σε επικοινωνία; Ήταν από τις πρώτες ενέργειες σου; Αρχικά, προσπάθησα να προσεγγίσω του ανθρώπους που πόσταραν και γνώριζα. Ορισμένοι με κατάλαβαν, άλλοι όχι. Όσον αφορά στον μπλόγκερ από την Ρουμανία, έμαθα για την ύπαρξη του λίγες βδομάδες πριν και δεν το βρίσκω πια τόσο σημαντικό. Αυτό που κρίνω σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η κυρία Meryl Streep, αν το γνωρίζει να κάνει μια δήλωση και να ενημερώνει τους ακολούθους της μέσω του Facebook ή του Twitter για την αλήθεια. Αν δεν το γνωρίζει, πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να της το πει. Ξέρω ότι ενδεχομένως κάποιοι να πιστέψουν ότι είμαι σε αναζήτηση των 15 λεπτών της δημοσιότητας αλλά το μόνο που ζητάω είναι η αναγνώριση της δουλειάς μου όταν αυτή εκτίθεται. Και για μένα είναι απολύτως φυσιολογικό, οποιοσδήποτε καλλιτέχνης να την διεκδικεί και να την υπερασπίζεται.
Αλήθεια είχες κάποια ανταπόκριση από την ηθοποιό; Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Αυτό που θεωρώ, είναι ότι αν πραγματικά ξέρει τη διάσταση του λάθους, θα μπορούσε να γράψει δυο δημόσια λόγια στους φαν και ακολούθους της που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κείμενο είναι δικό της.
Και οι διαδικτυακοί σου φίλοι; Πως αντέδρασαν όταν τους ενημέρωσες; Η αντίδραση τους ήταν απίστευτη. Η δύναμη της κοινής υποστήριξης είναι πρωτοφανής. Όταν, μετά από ορισμένες μάταιες προσπάθειες να πείσω τους ανθρώπους που μοιράζονται λανθασμένα ποστ να ακούσουν την γνώμη μου, τους ζήτησα να με βοηθήσουν, ήταν θεαματική η στήριξη τους. Ένιωθα προνομιούχους να τους έχω δίπλα μου. Και αν κάποιος από αυτούς υπερέβαλε εαυτόν, πιστεύω ήταν από την ανάγκη του να δει την αλήθεια να αποκαθίσταται. Φυσικά η συμπεριφορά μου δεν ήταν πάντα πλήρως κατανοητή από όλους, όπως εξάλλου συμβαίνει και με τα γραπτά μου αλλά αυτό οφείλεται στην αδιαφορία και στην σιωπή ορισμένων από τους ανθρώπους που κοινοποιούσαν. Όποιος με γνωρίζει ξέρει ότι είμαι υπέρ της κατανόησης και όχι των επιθέσεων ή των καβγάδων. Κάποιοι ενδεχομένως να αντιλήφθηκαν την συμπεριφορά μου ως εγωιστική ή ναρκισιστική αλλά ήταν μέσα στο πλαίσιο της μάχης του σωστού κειμένου, στο οποίο οφείλει να αποδίδεται η αντίστοιχη πατρότητα του. Αυτό είναι όλο.
Εν τέλει θεωρείς ότι βγήκες νικητής ή ηττημένος απο όλη αυτή την προβολή; Δεδομένου ότι η δουλειά σου έφτασε στα μάτια τόσων αναγνωστών; Δεν ήταν σε καμία στιγμή ζήτημα νίκης ή ήττας. Ήταν μόνο μια προσπάθεια αποκατάστασης της αλήθειας. Θα έλεγα ψέματα αν υποστήριζα ότι το όλο ζήτημα δεν μου έφερε προβολή και μια πολύ καλύτερη διάδοση της δουλειάς μου. Με όλο αυτό που συνέβη επίσης, οι άνθρωπο κατάλαβαν ότι το κείμενο μου το οποίο λανθασμένα αποδόθηκε στην Meryl Streep δεν ήταν μόνο ένα απομονωμένο κείμενο στη ζωή μου αλλά κομμάτι μιας ποιοτικής δουλειάς που γίνεται εδώ και σχεδόν επτά χρόνια. Ήδη έχω τέσσερα βιβλία δημοσιευμένα στα πορτογαλικά, είμαι Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και σχεδιάζω συνέδρια σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή κάνω μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δουλειά με σχολεία, γονείς, δασκάλους και μαθητές.
Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης ζωής λοιπόν. Σε αναζήτηση της προσωπικής και επαγγελματικής αλήθειας στις ζωές των άλλων; Που έγκειται η αλήθεια κάθε φορά; Μα στην καρδιά κάθε ξεχωριστού ατόμου.
Πιστεύεις ότι είναι θέμα επιλογής να αλλάξεις τη ζωή σου αν το αποφασίσεις; Φυσικά. Η ζωή καθενός μπορεί να αλλάξει αν ο ίδιος το επιλέξει. Πιστεύω ότι έχουμε ότι χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε τις ζωές μας. Το πρόβλημα υπάρχει επειδή πάντα πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω για να επιτύχουμε κάτι άλλο ή γιατί κάθε φορά νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε κάποιον άλλο για να μας βοηθήσει να αλλάξουμε. Αν αρχίσουμε και πιστεύουμε περισσότερο στις δυνατότητες και τα ταλέντα μας (όλοι εξάλλου έχουμε) παρά στις αδυναμίες μας και στις ανασφάλειες μας, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική ζωής, και μια νέα τέτοια προοπτική πάντα δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Δεν είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι από τους άλλους. Είμαστε μόνο διαφορετικοί και αυτή η διαφορετικότητα μας κάνει μοναδικούς. Η συνείδηση αυτού του γεγονότος μας επιτρέπει να νιώθουμε καλύτερα απέναντι στον εαυτό μας γιατί σταματάμε όλες τις συγκρίσεις και μπλοκάρουμε την μόνιμη ανάγκη αποδοχής.  
Και ο φόβος; Μπορεί να εξαφανιστεί; Σήμερα υπάρχουν πολλές τεχνικές και τρόποι που μας βοηθούν να ελαχιστοποιήσουμε το στρες και τον φόβο από τις ζωές μας. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το στρες ελλοχεύει όποτε υπάρχει κάποιου είδους φόβος. Και ο μόνος τρόπος  να υπερνικήσουμε τον φόβο, είναι αντιμετωπίζοντας τον. Όσο αντιστεκόμαστε, τόσο επιμένει και αναπτύσσεται. Η λύση είναι μόνο να συνειδητοποιήσουμε πως ο φόβος μας εμποδίζει από το να είμαστε απλώς ο εαυτός μας,  ο εν τέλει  σκοπός όλων, και να τον αντικρίσουμε μέχρι να ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Έως ότου να είμαστε ικανοί να υφαρπάξουμε την δύναμη του από πάνω μας. Μόλις ξεπεράσουμε τον φόβο, την ίδια στιγμή το στρες θα εξαφανιστεί.     
Τα εξώφυλλα από τα βιβλία του Jose Micard Teixeira.

Μάλλον ετοιμάζεις επόμενο βιβλίο. Το θέμα του; Οι προσδοκίες που η ίδια η ζωή έχει από το άτομο.
Δύσκολο πράγμα να προσπαθείς να βοηθήσεις ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους. Επαγγελματικά ή σε προσωπικό επίπεδο. Και η δική σου η ζωή; Η δική μου ζωή δεν έχει κανένα νόημα δίχως ένα σκοπό. Ο δικός μου σκοπός είναι να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου σε οτιδήποτε εμπλέκομαι και ποτέ να μην ανησυχώ γύρω από το να είμαι καλύτερος από τους άλλους  αλλά κάθε φορά να είναι απλώς ο εαυτός μου.