Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τ΄απομεινάρια μιας ζωής....







Αλλη μία κούκλα και μία ιστορία που γράφτηκε παλαιότερα ,σαν συμμετοχή στο αγαπημένο παιχνίδι των λέξεων....(Το όνομα Ουρανία δόθηκε σ΄αυτή την κούκλα προς τιμήν των συνονόματων φιλενάδων μου....)

Τ΄ απομεινάρια μιάς ζωής…..

Πάντα μου άρεσαν τα παλιά αντικείμενα, οι φωτογραφίες, οι ιστορίες, αλλά αυτή η έντονη νοσταλγία που έχει τρυπώσει στη σκέψη μου με έκανε να πάρω την απόφασή μου και να ανέβω αξημέρωτα σχεδόν, τη στριφογυριστή σιδερένια σκάλα στην ταράτσα του πατρικού μου.
Εκεί πάνω, το άλλοτε ευρύχωρο πλυσταριό, έχει μεταμορφωθεί σε αποθήκη.
Αποπνέει μία μαγική έλξη για μένα αυτός ο χώρος, άνοιξα με το παλιό σιδερένιο κλειδί και διαβαίνοντας το κατώφλι, είχα την αίσθηση μια άλλης εποχής.
Προχώρησα και περιεργάστηκα γύρω μου, στον τοίχο το καρυδένιο πορτ-μαντώ της γιαγιάς, κουτιά με βιβλία, το ξύλινο αλογάκι του αδελφού μου, το μεγάλο ξύλινο κουκλόσπιτο, δύο πολυθρόνες σκεπασμένες με λευκά σεντόνια και εκεί στο βάθος οι καπελιέρες και τα δύο τεράστια μαύρα μπαούλα με τους μπρούτζινους καμπαράδες, οι θησαυροί της Μαριόν όπως έλεγε η μητέρα μου.
Η γιαγιά μου γεννήθηκε από έλληνες γονείς στην Αγία Πετρούπολη το 1909 και την ίδια χρονιά, ο πατέρας της βρήκε ταλαιπωρημένο και περιπλανώμενο στο λιμάνι ένα μικρό κορίτσι 3-4 ετών που το περιμάζεψε και το υιοθέτησε, τη Μαριόν. Είπανε πως το κοριτσάκι ξέμεινε από κάποιο μπουλούκι θεατρίνων ή ότι το παράτησε μια ομάδα τσιγγάνων που είχε μπαρκάρει προ ημερών, όμως κανείς δεν ήτανε σίγουρος για την αλήθεια.
Η Μαριόν και η γιαγιά μου η Ουρανία, έγιναν αγαπημένες αδελφές και αχώριστες φίλες, μεγαλώσανε μαζί σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Παρίσι όπου βρεθήκανε με τους γονείς τους και άλλους ρώσους εμιγκρέ μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης.
Η Μαριόν έγινε σπουδαία ηθοποιός και η γιαγιά Ουρανία, μοδίστρα, σε έναν από τους σπουδαιότερους οίκους μόδας της εποχής.
Η γιαγιά παντρεύτηκε με προξενιό, έναν ΄Ελληνα έμπορο, και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1930, η Μαριόν ερωτεύτηκε τον Φιλίπ, έναν αριστοκράτη φλαουτίστα και έζησε μαζί του έναν παθιασμένο έρωτα, μέχρι τον τραγικό θανατό του, στις 6 Μαϊου 1937 όταν το Ζέπελιν ΧΙΝΤΕΜΠΟΥΡΓΚ, το καύχημα της γερμανικής αεροναυπηγικής καταστράφηκε κατά την προσγείωση στο
21ο ταξείδι του στις ΗΠΑ.
Η Μαριόν μετά το ξέσπασμα του πολέμου έγινε ενεργό μέλος της αντίστασης, τη συνέλαβαν, καταδικάστηκε σε θάνατο, διέφυγε στην τότε ελεύθερη Ισπανία και από εκεί στις ΗΠΑ.
Διατηρούσε τακτική αλληλογραφία επι 50 χρόνια με τη γιαγιά, αντάλλασσαν φωτογραφίες, δώρα, κάρτες, μέχρι την ημέρα που η Μαριόν έγραψε με την πέννα της και τα ωραία καλλιγραφικά της γράμματα, «Ουρανία, ο δρόμος μου τελείωσε, θέλω να γυρίσω κοντά σου»
Πράγματι γύρισε και πέθανε στην αγκαλιά της γιαγιάς ένα χρόνο περίπου αργότερα.
Ανασηκώνω το καπάκι του μπαούλου ,είναι γεμάτο επιστολές, καρτ ποστάλ, άλμπουμ με φωτογραφίες, η Μαριόν με τον Φιλίπ σε ένα αερόστατο, με φίλους σε ένα μπιστρό, στην ΄Οπερα, η Μαριόν σε διάφορους ρόλους στο θέατρο, ο Φιλίπ και ο σκύλος του ο Αρνώ ,το σημειωματάριο με τα ποιήματά της, όλα γραμμένα στα γαλλικά, « Η πνοή της ελευθερίας» «Μορφές της αλισάχνης» «Σπαραγμός» « Για σένα»….
Στο δεύτερο μπαούλο μερικά από τα φορέματά της, δαντελλένιες εσάρπες, μία τράπουλα ΤΑΡΩ, δύο βεντάλιες κοκκάλινες, 3 ζευγάρια γάντια, το παράσημο εξαίρετων πράξεων μέσα στο μπλέ βελουδένιο του κουτί, τ’ απομεινάρια μιάς ζωής ……





26 σχόλια:

  1. Μια καλλιτεχνία και το έργο σου και ο λόγος σου
    Με πολύ έντονο το στίγμα της νοσταλγίας...

    Σε φιλώ Κλαυδία μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου όσο μεγαλώνω , όλο και πιο έντονα νοσταλγική γίνομαι....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  2. Παραδομένη στις κουκλοδημιουργίες σου μας σερβίρεις και μια ωραία ιστορία !!Που ποιος ξέρει αν είναι και αληθινή !! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου κυριολεκτικά παραδομένη στις κουκλοδημιουργίες είμαι....και πολύ το χαίρομαι , όσο για τις ιστορίες μου, μισοαληθινές, μισοφανταστικές μου δίνουνε έμπνευση....για κουκλοδημιουργίες.....

      Διαγραφή
  3. θα μπορουσε να ειναι αληθινη ιστορια! Θα ηθελα πολυ να ειναι! Τετοιες ιστοριες αξιζει να καταγραφονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει πολλές αλήθειες η ιστορία μου, από ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων, χαίρομαι που σου άρεσε !!!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία ιστορία!Είναι αληθινή?AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου η ιστορία μου έχει πολλές αλήθειες και πολλή φαντασία....χαίρομαι που την απόλαυσες !!!

      Διαγραφή
  5. Ειναι όμως κάτι ζωες με τα απομειναρια τους Κλαυδια μου που αφήνουν τα ίχνη τους να τα ανακαλυψουν οι επόμενοι.. που θα έρθουν...!! πολύ ωραια ιστορια που θα μπορουσε να ήταν και αληθινή; φιλη μου να περνας ομορφα φιλακιααα!!
    Υ.γ. δεν μπορω να σχολιασω στην προυγούμενη αναρτηση σου με την ιστορία του γαΪδουρακου με παει στο φέης μουκ και εγω δεν έχω καρδιά μου... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου πόσο όμορφα εκφράζεις την ουσία των πραγμάτων....Τ΄απομεινάρια που αφήνουν οι ζωές των ανθρώπων, τα ίχνη, που θα ανακαλύψουν οι επόμενοι....η ιστορία μου έχει πολλά αληθινά στοιχεία από ζωές διαφορετικών ανθρώπων....
      ΥΓ Είχα αναρτήσει στο FB την ιστορία με το γαϊδουράκι αλλά δεν είχα ιδέα ότι δεν θα μπορεί κάποιος που δεν έχει λογαριασμό να σχολιάσει....λυπάμαι και θα το λάβω υπόψη μου στο μέλλον...Σε φιλώ

      Διαγραφή
  6. Η βροχή που ακούγετε από το παράθυρο μου και η ιστορία σου, έφτιαξαν μια υπέροχη νοσταλγική ατμόσφαιρα σ'ευχαριστώ που φτιάχνεις όμορφες στιγμές μου!!!
    Καλό φθινόπωρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου Καλό Φθινόπωρο !!! Χαίρομαι που η ιστορία μου σου χάρισε όμορφες στιγμές, το νοσταλγικό της ύφος και το θέμα της, ταιριάξανε απόλυτα στο φθινοπωρινό σκηνικό !!! Φιλιάααα

      Διαγραφή
  7. Ωραία η κουκλα σου Κλαύδια μου, αλλά και η Ιστορία σου μοναδική.
    Να είσαι καλά και να περνάτε ακόμη καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου η ιστορία μου έχει πολλά στοιχεία αλήθειας από τις ζωές πολλών διαφορετικών ανθρώπων....χαίρομαι που σου άρεσε, για μένα έγινε αφορμή να δημιουργήσω δύο κούκλες εμπνευσμένες από τις δύο ηρωϊδες της ιστορίας μου, την Ουρανία και τη Μαριόν...

      Διαγραφή
  8. Πλέον, κούκλα και ιστορία δεν μπορούν να υπάρξουν χωριστά... Νοσταλγία... ό,τι πρέπει για το αγαπημένο μου φθινόπωρο!
    Ένα όμορφο και δημιουργικό φθινόπωρο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αγαπώ κι εγώ το Φθινόπωρο και σ΄ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την ευχή σου...μακάρι να είναι για όλους δημιουργικό και ευχάριστο...

      Διαγραφή
  9. Κλαυδία μου, έφτιαξες μια κούκλα με τα μαγικά σου χέρια και την έντυσες με τον παραμυθενιο λόγο σου. Δηλώνω γοητευμένη από όσα είδα και διαβασα και σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου !
    Καλό κι ευλογημένο φθινοπωρο να έχεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρούλα μου αν σε γοήτευσε ο δικός μου λόγος τι να πω εγώ για το δικό σου , πόσο θαυμασμό να εκφράσω, πόση αισθαντικότητα και συγκίνηση για κάθε στίχο σου;;; Η Ερωμένη του Φθινοπώρου με συνεπήρε και σύντομα θα γίνει κούκλα ....Σ΄ευχαριστώ από καρδιάς, σου εύχομαι καλό Φθινόπωρο και κάθε καλό στη ζωή σου !!!

      Διαγραφή
  10. Ένα μπαούλο γεμάτο αναμνήσεις, που ζωντάνεψαν μέσα απ' τη διήγησή σου. Την θυμάμαι την ιστορία με την Ουρανία. Κι όλες οι ιστορίες εποχής που γράφεις, έχουν μια ιδιαίτερη φινέτσα (ακόμα και τα ονόματα που χρησιμοποιείς) και δείχνουν έναν άνθρωπο με καλλιέργεια και σεβασμό στην ιστορία και τους προγόνους του. Η κούκλα που μας παρουσιάζεις, είναι μια ολοζώντανη φιγούρα εποχής, καλοντυμένη και προσεγμένη ακόμα και στις λεπτομέρειες. Το ρουζ και η πέρλα στο λαιμό... όλα τα λεφτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου , αυτό τον καιρό ,έχω επιδοθεί με πάθος στις κουκλοκατασκευές,πέρασ όμως από το βασικό μοντέλο, θέλω οι κούκλες μου να έχουνε μία υπόσταση, ένα χαρακτήρα....έτσι εμπνέομαι από ιστορίες είτε δικές μου είτε άλλων.....(ξεκίνησα από τις δικές μου ιστορίες γιατί μου είναι πιο εύκολο, σύντομα όμως θα επεκταθώ και στων άλλων, το μόνο που με απασχολεί είναι ότι ίσως χρειάζεται να ζητώ την άδειά τους...)

      Διαγραφή
  11. Η ιστορία σου είναι υπέροχη, Κλαυδια μου!!! Η Ουρανία είναι πανέμορφη, όπως και όλες οι κούκλες σου και μου αρέσει πολύ η έκφραση που δίνεις στα πρόσωπά τους. 'Εχω δεί κι αλλού τέτοιες αλλά δεν με ενθουσίασαν τόσο!
    Πολλά φιλιά και καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου φίλη πάντα με τον καλό σου λόγο και τη θετική σου σκέψη !!!Σ ευχαριστώ για την ενθάρρυνση και με χαρά, ευχαρίστως να σου δώσω όποια πληροφορία θέλεις για να φτιάξεις και τις δικές σου κούκλες !!! Σε φιλώ

      Διαγραφή
  12. Η Ουρανία σου μία όμορφη αριστοκράτισσα Κλαυδια που έρχετε από τα παλιά. Η ιστορία σου κάτι μεταξύ αλήθειας και φαντασίας αλλά το ίδιο υπέροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου με μεγάλη προσπάθεια αλλά και επιμονή κατάφερα να δημιουργήσω τις δικές μου κούκλες και πολύ το χάρηκα !!! Βέβαια υστερούν σε λεπτομέρειες και τεχνικές ραφής, δεν συγκρίνονται με τις δικές σου, αλλά μαθαίνω σιγά σιγά....Φιλιάαα

      Διαγραφή
  13. Πανέμορφη είναι η κούκλα σου όπως και η ιστορία που μας είπες!!!
    Καλή βδομάδα!!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου κι εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμη πως οι κούκλες μου ξεπηδούν μέσα από τις ιστορίες μου....πάντως πολύ την απολαμβάνω αυτή τη διαδικασία....και χαίρομαι να τη μοιράζομαι...Καλή εβδομάδα να έχεις

      Διαγραφή