Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Αγοράζουμε Ελληνικά; Υπάρχει ακόμα ελπίδα!



 
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
 χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα*
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!**







(Οδυσσέας Ελύτης, από το «Τρελοβάπορο» της ποιητικής συλλογής «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας»)
***
Διαβάζοντας την ετήσια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.656 νοικοκυριών από το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταγραφή καταναλωτικών τάσεων και συμπεριφορών, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή και διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου Γεωργίου Μπάλτα καθώς και την συνέντευξη του τελευταίου στο CNN Greece (12 Μαΐου 2017), ένοιωσα σαν να έβλεπα μια χαραμάδα ελπίδας.
Μια χαραμάδα ελπίδας μέσα στα μαύρα οικονομικά χάλια της μέσης Ελληνικής οικογένειας και ολόκληρης της Εθνικής μας Οικονομίας, στα οποία μας σέρνουν αριστοτεχνικά οι «εταίροι» και οι «σύμμαχοι» μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Στα πλαίσια της έρευνας, το 82,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι όταν βρίσκει στο σούπερ μάρκετ ελληνικά προϊόντα τα προτιμά από τα προϊόντα εισαγωγής. Αυτό βέβαια αποτελεί απλή πρόθεση γιατί τα περισσότερα «προνομιούχα» ράφια των αλυσίδων λιανικής έχουν «ενοικιαστεί» από τις γνωστές πολυεθνικές πλημμυρίζοντας τα πιο «ελκυστικά» ράφια με χιλιάδες εισαγόμενα προϊόντα. Τα εισαγόμενα αυτά προϊόντα είναι πανάκριβα γιατί ο καταναλωτής πληρώνει μέσα στην τιμή, τόσο το «ενοίκιο» του ραφιού που προβάλλει μόνιμα το προϊόν, όσο και την απαραίτητη «πλύση εγκεφάλου» που γίνεται κυρίως μέσα από την τηλεόραση. Συνεπώς ο καταναλωτής πρέπει να ψάχνει σχολαστικά στα μη προνομιούχα ράφια, ιδίως στα κάτω ράφια, προκειμένου να έχει ελπίδες να βρει αντίστοιχα προϊόντα με την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή (ακόμα καλύτερα) την ένδειξη «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».
Το 86,7% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε πως θέλει να αναγράφεται στη συσκευασία ότι ένα προϊόν είναι ελληνικής παραγωγής. Οι ενδείξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ», «Παράγεται στην Ελλάδα» και «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» είναι ενδείξεις προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές. Οι καθαρά Ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν τα προϊόντα τους μέσα στην Ελλάδα, φροντίζουν να προβάλλουν συνεχώς την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» και «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» επάνω στην συσκευασία των προϊόντων τους. Υπάρχουν όμως και πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις που εξαγοράστηκαν από πολυεθνικές οι οποίες συνεχίζουν να παράγουν ένα μέρος των προϊόντων τους στην Ελλάδα αλλά εισάγουν από το εξωτερικό όλα τα υπόλοιπα που διαθέτουν στην Ελληνική αγορά. Ένα μικρό παράδειγμα είναι η σοκολατοποιία «Παυλίδη» η οποία την 1η Μαΐου 1988 εξαγοράστηκε από την Jacobs Suchard, η οποία με την σειρά της εξαγοράστηκε τον Δεκέμβριο 1990 από την Kraft foods (μετέπειτα Mondelēz). Η Αμερικανο-Καναδική πολυεθνική παράγει μέσα στην Ελλάδα κάποια προϊόντα, αλλά εισάγει και πολλά προϊόντα με διάφορα σήματα στα οποία απλά αναγράφει τον διανομέα: Mondelez Ελλάς ΑΕ και την διεύθυνση στην Ελλάδα. Ο καταναλωτής βλέποντας ένα γνωστό Ελληνικό σήμα νομίζει πως όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια με το σήμα αυτό, παράγονται στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Ο καταναλωτής πρέπει να ψάξει σχολαστικά, σε κάθε συσκευασία που αγοράζει, να βρει την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή «Παράγεται στην Ελλάδα». Αν δεν υπάρχει αυτή η ένδειξη, ακόμα και αν έχει π.χ. το πασίγνωστο σήμα Lacta Γκοφρέτα ή Lacta strawberry & cream που όλοι γνωρίζουμε ότι ανήκουν στην «ΠΑΥΛΙΔΗΣ», τα προϊόντα αυτά δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται από το εξωτερικό! Τα ίδια συμβαίνουν με πασίγνωστα σήματα απορρυπαντικών της Ελληνικής αγοράς, τα οποία ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές και εισάγονται, διαφημίζονται και πωλούνται πανάκριβα, όπως ακριβώς και χιλιάδες άλλα προϊόντα που στοχεύον στις καθημερινές καταναλωτικές μας ανάγκες.
Το 63,8% των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλύτερη ασφάλεια και ποιότητα. Έχει απόλυτο δίκαιο! Τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ειδικά στον αγροτικό τομέα, είναι ποιοτικά ασύγκριτα καλύτερα: Πως μπορεί να συγκριθεί ποιοτικά ένα Κινέζικο μέλι των 3,50 Ευρώ (με παραγωγή 70 κιλά μέλι μονοκαλλιέργειας ανά κυψέλη) με ένα Κρητικό μέλι των 10 ή των 15 Ευρώ όπου ο παραγωγός πανηγυρίζει όταν συγκεντρώνει 15 κιλά μελιού ανά κυψέλη; Ποιος μπορεί να συγκρίνει την ποιότητα της Ελληνικής φακής με εκείνη της εισαγόμενης φακής που πουλιέται στην μισή τιμή; Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε δεκάδες χιλιάδες άλλα προϊόντα!
Στην ίδια έρευνα, το 90,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα στηρίζει την παραγωγή της χώρας, το 87,2% πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα βοηθά στη μείωση της ανεργίας και το 80,1% πιστεύει ότι υπάρχει στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής. Όλα, 100% σωστά! Αγοράζοντα προϊόντα με την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» η (ακόμα καλύτερα) με την ένδειξη «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» υποστηρίζουμε πρακτικά την μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, την απρόσκοπτη καταβολή των ολοένα και πιο μειωμένων συντάξεων, την υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, την μείωση του τεράστιου «ανοίγματος» της αξίας εισαγωγών και εξαγωγών και ταυτόχρονα την εξάρτησή μας από πρόθυμους «δανειστές» (βλπ. σχετικό πίνακα στο άρθρο «Δεν αγοράζουμε Ελληνικά; Καλά να πάθουμε!»).
Συμπέρασμα: Τα υψηλά αυτά ποσοστά που καταδεικνύει η έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Ελληνική Κοινωνία, υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Εθνική μας Οικονομία!
Μένει να μετατραπούν σε πράξη τα αποτελέσματα της έρευνας μέσα στις αλυσίδες λιανικής, μικρές ή μεγάλες. Όπως ακριβώς επιβάλλει η κοινή λογική και το αίσθημα αυτοσυντήρησης, όπως ακριβώς επίμονα συστήνουμε από το πρώτο άρθρο της σειράς «Αγοράζουμε Ελληνικά!» που αναρτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2010 με αισθητή διάθεση «ακτιβισμού» και τίτλο «Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!».
Ο μόνος τρόπος να μετατρέψουμε σε πράξη τα αποτελέσματα της έρευνας είναι να αγοράζουμε με σχολαστική προσοχή προϊόντα που έχουν επάνω στην συσκευασία τους ξεκάθαρα την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» ή «Παράγεται στην Ελλάδα» ή «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».
Όταν οι οικονομικές αντοχές μιας μέσης Ελληνικής οικογένειας έχουν προ πολλού εξαντληθεί, η επιτακτική ανάγκη να «Αγοράζουμε Ελληνικά» δεν αποτελεί απλά μονόδρομο, αλλά οδηγεί και στην πολυπόθητη έξοδο από την οικονομική κρίση. Ευτυχώς, την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες. Μένει να την μετατρέψουν επιτέλους και σε πράξη…
________________________________________________________________
*Βιγλάτορας: Παρακολουθούσε συνεχώς τα πειρατικά καράβια **Ηλιάτορας : Σύμβολο ζωής, πηγή ενέργειας και δημιουργίας.
Λεωνίδας Κουμάκης, μέλος ΙΗΑ






 

7 σχόλια:

  1. Στηρίζω την ελληνική βιομηχανία όσο περισσότερο μπορώ, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Πίστευα πως ειναι ακριβά αλλά στη πορεία, αναζητώντας περισσότερο, βρήκα και οικονομικές και καλές ποιοτικώς επιλογές.

    Παροτρύνω κι εγώ να στηρίξουμε την ελληνική αγορά και ανάπτυξη με κάθε τρόπο.

    Καλημέρα Κλαυδία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ! Τελεία και παύλα! Κάποτε πίστευα ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβά και δεν θα 'πρεπε. Ναι είναι πολλά ακριβότερα και τώρα με την οικονομική κρίση η κάθε οικογένεια προσπαθεί να αγοράσει φθηνά και δυστυχώς όχι ποιοτικά, αλλά τα ελληνικά πρϊόντα δίνουν δουλειές στα παιδιά μας, αναπτύσσουν τη χώρα, και προβάλλουν την ελληνική παραγωγή που θέλει τόνωση.
    Ελληνικά !! Σκεφτόμαστε ελληνικά, ψωνίζουμε ελληνικά, δουλεύουμε και για την Ελλάδα
    Ωραίο θέμα Κλαυδία μου
    Καλή σου μέρα όλη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Κλαυδία μου. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Έχω βέβαια τις επιφυλάξεις μου για τη στάση και συμπεριφορά κάποιων Ελλήνων βιομηχάνων που την θεωρώ ανήκουστη και ανήθικη για τους εργαζόμενους αλλά στο γενικότερο πλαίσιο το παλεύουμε αυτό που λες.
    Να αλλάξουν όμως και εκείνοι τα μυαλά τους και να σεβαστούν το μόχθο αυτών που τους παράγουν τα κέρδη έτσι ;
    Τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eξαιρετικό άρθρο! Επιτέλους ας αλλάξουμε αγοραστικές συνήθειες κι ας μην χρηματοδοτούμε γερμανικές και άλλες πολυεθνικές. Εκτός απ' τα τρόφιμα, θα πρόσθετα και τα μεγαλομάγαζα ρούχων που εμπορεύονται τον κόπο χιλιάδων χαμηλόμισθων υπαλλήλων, ακόμα και παιδιών, που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες πολλές φορές και θανατηφόρες.
    Αισιόδοξες οι έρευνες αυτές Κλαυδία μου, μακάρι να συνειδητοποιήσουμε σε μαζική κλίμακα τη δύναμη που έχουμε ως αγοραστικό κοινό, κάνοντας μια θεαματική στροφή μόνο σε εγχώρια προϊόντα.
    Την καλησπέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλαύδιά μου, συγχαρητήρια για το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αποφεύγω όσο μπορώ τις ξένες μάρκες,Όχι μόνο τώρα λόγω κρίσης, αλλά από πάντα.
    Αν δεν στηρίξουμε εμείς τα προϊόντα μας,Γιατί να το κάνουν οι άλλοι;
    Ωραίο θέμα Κλαύδια μου.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κλαυδια μου το να αγαραζαμε όλοι μα ολοι οι ελληνες μονο προιόντα του τόπου μας θα ηταν το ιδεατό.. ομως ας προσπαθησουμε τουλαχιστον να το κανουμε όσο μπορουμε περισσοτερο... αυτο με τις τιμες πια... δυστηχως δεν βλεπεουν την ποιότητα΄΄ γενικως σε ότι αγοαραζουν πια.. τους φτανει να είναι φτυνό.... ομως μια παροιμία λέει...φιλη μου οτι το φτυνό το κρεας το τρωνε οι σκυλοι...νομιζω οτι πιο σοφή παροιμία δεν έχει.. παντα τα δικα μας προιόντα είναι καλύτερα..και πιο νοστιμα.. καλυτερα λιγο και καλό... αυτό να κανουμε Κλαυδια μου.. σε καλο θα μας βγει... να περνας ομορφα οτι και να κάνεις...καλο σου μηνα .. και καλο καλοκαιρακι... φιλακιαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή