Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Φαντάσου...........



Λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, ένας νεαρός πιανίστας συγκίνησε όσους βρέθηκαν να θρηνούν τα θύματα έξω από το Μπατακλάν. Έπαιξε στο πιάνο το Imagine του John Lennon ως φόρο τιμής στους δεκάδες νεκρούς.
"Δεν μπορώ να φέρω ανθρώπους πίσω, αλλά μπορώ να τους εμπνεύσω με τη μουσική και όταν οι άνθρωποι εμπνέονται με τη μουσική μπορούν να κάνουν τα πάντα". Αυτό το απέδειξε έμπρακτα ο Davide Martello. Για να παίξει το Imagine έξω από το Μπατακλάν ταξίδεψε από τη Γερμανία, κουβαλώντας το πιάνο με το ποδήλατό του.
Ο 34χρονος μουσικός μίλησε για όλα αυτά που τον ενέπνευσαν να παίξει το κλασικό τραγούδι του 1971 έξω από τον συναυλιακό χώρο που πλημμύρισαν με αίμα αθώων οι τζιχαντιστές. Το βράδυ της επίθεσης που σόκαρε τον κόσμο ο Martello έβλεπε στη γερμανική παμπ Konstanz τον φιλικό αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Όταν έμαθε τι συνέβη αποφάσισε να ταξιδέψει στο Παρίσι. Μια διαδρομή 7 ωρών. "Ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι. Ήθελα να είμαι εκεί για να προσπαθήσω να συμπαρασταθώ στους πενθούντες και να προσφέρω ένα σημάδι ελπίδας".
Ο Martello κουβαλούσε το πιάνο του με το ποδήλατο στους δρόμους της Γαλλίας και έπαιξε μουσική και έξω από τα γραφεία του Charlie Hebdo στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων. Υποσχέθηκε να συνεχίσει να παίζει σε όλα τα μέρη που επλήγησαν από επιθέσεις με μήνυμά του στο Facebook.
martello-piano
"Η συνεισφορά μου θα είναι μια περιοδεία σε όλα τα μέρη όπου διαδραματίστηκε το αιματοκύλισμα. Το Παρίσι είναι η πόλη της αγάπης! Για πάντα! Και αν αυτή η τρέλα της τρομοκρατίας και ο φόβος συνεχιστούν, η ζωή στην Ευρώπη δεν έχει νόημα πια! Θρησκείες πολεμούν με βόμβες στο όνομα του Θεού και εγώ πολεμώ με το πιάνο μου στο όνομα της ειρήνης".
 Πηγή: Rollingstone , newsit.gr
Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for today
Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace, you
You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world, you
You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one
Φαντάσου πως δεν υπάρχει παράδεισος
Είναι εύκολο αν προσπαθήσεις
Καμιά κόλαση από κάτω μας
Απο πάνω μας μόνο ο ουρανός
Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι
Ζω για το σήμερα...

Φανταστείτε να μην υπάρχουν χώρες
Δεν είναι δύσκολο να το κάνετε
Τίποτα για να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς για
Και καμία θρησκεία επίσης
Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι
Ζώντας τη ζωή εν ειρήνη ...

Μπορείς να πεις ότι είμαι ονειροπόλος
Αλλά δεν είμαι ο μόνος
Ελπίζω κάποια μέρα να ενωθείς μαζί μας
Και ο κόσμος θα είναι όπως ένα

Φανταστείτε κανένα υπάρχοντά
Αναρωτιέμαι αν μπορείτε
Δεν υπάρχει ανάγκη για απληστία ή πείνα
Μια αδελφότητα του ανθρώπου
Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι
Κοινή χρήση όλο τον κόσμο ...

Μπορείς να πεις ότι είμαι ονειροπόλος
Αλλά δεν είμαι ο μόνος
Ελπίζω κάποια μέρα να ενωθείς μαζί μας
Και ο κόσμος θα ζει σαν ένα
 
(Ζητώ ειλικρινά να με συγχωρήσετε για την κάκιστη μετάφραση της google που παραθέτω, άλλα τα αγγλικά μου είναι άθλια για να προσπαθήσω κάτι καλύτερο.....θα χαρώ αν κάποιος μου στείλει μία αξιόπιστη μετάφραση αυτού του υπέροχου τραγουδιού....)
 
Αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματά μου για τα τραγικά συμβάντα που βιώνουμε, στην Ευρώπη, στον Κόσμο.....το ΚΑΚΟ έχει εξαπλωθεί παντού, η βία,ο φόβος, έχει κατακλύσει τις πόλεις μας, τις ζωές μας ....το αίμα των αθώων καθημερινά στοιχειώνει τη συνείδησή μας....συγκλονισμένη αναζητώ τη λυτρωτική ανακούφιση του υπέροχου τραγουδιού και σίγουρα μία αναλαμπή ελπίδας είναι η  εξαίσια πρωτοβουλία του Davide Martello..που με συγκίνησε βαθύτατα....γι΄αυτό και τη μοιράζομαι μαζί σας....
Ας μην  φανταζόμαστε απλά έναν καλλίτερο κόσμο , είναι καιρός επιτέλους να γίνουνε τα απαραίτητα βήματα  για να τον κάνουμε πραγματικό !!!
 
 
 
 

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κλαυδία μου
    Παρακολουθησα το βιντεο με το πιανιστα και στα social media και στη τηλεοραση.
    Με συγκινησε αυτη του η πραξη και ομολογω πως μου εκανε εντυπωση που δεν τον κατηγορησαν για υποκρισια....
    Το περιμενα και αυτο, ολα τα περιμενω πια.

    Μου αρεσε παρα πολυ η μετατροπη των στιχων στα Ελληνικά
    Με ταξιδεψαν ακομη παραπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου μία καλή φίλη, την οποία ευχαριστώ απέραντα, μου έστειλε αυτό το εξαίσιο βίντεο,το είδα σήμερα νωρίς το πρωί , αμέσως θέλησα να το μοιραστώ και έσπευσα να κάνω την ανάρτηση....με συγκίνησε τόσο πολύ η πρωτοβουλία του ανθρώπου αυτού, έδωσε ένα μοναδικό μήνυμα και ένα παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης ....

      Διαγραφή
  2. Σηκώθηκε κι έφυγε έκανε ένα ταξίδι 7 ωρών.
    Έκανε κάτι έμπρακτα.
    Αυτό από μόνο του τα λέει όλα!
    Καλημέρα Κλαυδία μου και σε ευχαριστώ γιατί εγώ δεν το είχα δει αυτό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου με συγκίνησε βαθιά η πρωτοβουλία αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, δεν έμεινε σε λόγια συμπαράστασης, δεν περιορίστηκε στο να ανάψει ένα κερί ή να καταθέσει λίγα λουλούδια....ποδηλάτησε 7 ώρες, κουβαλώντας το πιάνο του για να παίξει αυτοπροσώπως στον τόπο της τραγωδίας , το υπέροχο IMAGINE.....Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, έστειλε ένα συγκλονιστικό μήνυμα συμπαράστασης στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων....

      Διαγραφή
  3. Οι ισχυροί με τα πιόνια τους αιματοκυλούν τον πλανήτη και εμάς τους μικρούς μας αφήνουν να ονειρευόμαστε την ΕΙΡΗΝΗ.
    Καλημέρα Κλαυδία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλοίμονο αν πάψουμε να ονειρευόμαστε Ελένη μου, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να ζήσουμε σε μία ονειρεμένη.....πραγματικότητα και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη γι΄αυτό !!! Η ειρήνη, η ελευθερία, η ευδαιμονία είναι αγαθά άνισα μοιρασμένα στον κόσμο μας, ή εντελώς απόντα και δυστυχώς η βία, ο φόβος και η δυστυχία εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς...Καλό σου βράδι.

      Διαγραφή
  4. Ομολογώ ότι και εγώ συγκινήθηκα με τον πιανίστα....Αλλά είμαι τόσο απογοητευμένη με μας ως πιόνια στη σκακιέρα να μας βγάζουν εκτός όποτε θέλουν και τους ισχυρούς να ..........κρατούν ενός λεπτού σιγή εις μνήμην!!!! Μόνο αυτό!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Αννα μου μέσα σ΄αυτό το σκηνικό της φρίκης, της τυφλής βίας, του τρόμου, αποφάσισε αυτός ο υπέροχος άνθρωπος να στείλει ένα μοναδικό μήνυμα συμπαράστασης !!! Με συγκίνησε βαθύτατα η πράξη του και είμαι βέβαιη ότι "μίλησε" στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς κομπασμό, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς υποκρισία...

      Διαγραφή
  5. Εντάξει, φοβερή σύμπτωση, είχα ανοίξει το αντικλείδι και διάβαζα αυτό το άρθρο και ήρθα και το είδα κι εδώ. Σε ένα άλλο σάιτ προχθές, ένας εξυπνάκιας Ελληνάρας αναγνώστης, τούς έγραφε ένα σχόλιο ότι λένε αηδίες, γιατί δεν γίνεται να κουβαλά κάποιος με ποδήλατο το πιάνο του. Βλέπεις, δεν είχαν αναρτήσει αυτήν την υπέροχη φωτογραφία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου το μεγαλείο ψυχής μερικών ανθρώπων, είναι τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο που λίγοι μπορούνε να το μιμηθούν, λίγότεροι να το κατανοήσουν και ελάχιστοι να το αποδεχτούν...πρέπει να υπάρχει η στοιχειώδης καλλιέργεια ψυχής για να μπορέσει κανείς να φωτιστεί από το φωτεινό παράδειγμα αυτών, που κάνουνε τις υπερβάσεις.... Αυτή η υπέροχη φωτογραφία, το μήνυμα και η πρωτοβουλία του Davide Martello, εκτός από τη συγκίνηση μου χάρισαν ξανά μια σπίθα αισιοδοξίας....

      Διαγραφή
  6. Δεν με νοιάζουν τα σχόλια, τα τούιτ και οι διάφορες αηδίες. Λατρεύω τους ανθρώπους που έχουν αντανακλαστικά και αυτοσχεδιάζουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες. Μου άρεσε αυτό που έκανε (ακόμα κι αν κρύβει την οποιαδήποτε υστεροβουλία), μου άρεσε που έδωσε ένα δυνατό και μελωδικό μήνυμα, στο αίμα και στη φρίκη. Ωραίος τύπος & ωραία η επιλογή σου γι αυτήν την ανάρτηση Κλαυδία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανελλάκι μου, εκεί αναδεικνύεται το μεγαλείο του ανθρώπου, στις δύσκολες ώρες....,ο Davide Martello με το μελωδικό του μήνυμα ίσως ξυπνήσει πολύ περισσότερες συνειδήσεις, από τα κούφια λόγια των πολιτικών και των ανθρώπων που ασκούνε εξουσία....ίσως ακόμη ελαφρύνει τις ψυχές των αδικοχαμένων θυμάτων της τυφλής βίας, του μίσους και του παραλογισμού....

      Διαγραφή
  7. Κλαυδία μου,
    αυτή η πράξη ήταν η καλύτερη απάντηση, το καλύτερο παράδειγμα
    για το πως πρέπει να είναι οι σχέσεις των λαών, των κρατών, των ανθρώπων.
    Το τραγούδι αυτό μου μίλαγε πάντα μέσα στην ψυχή μου
    και δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν μπορούν να συγκινηθούν
    και όλοι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλλουν τη δυστυχία και τον πόνο.
    Φιλιά πολλά Κλαυδία μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το τραγούδι το λατρεύω, νομίζω ότι είναι ο παναθρώπινος ύμνος της αγάπης και της αλληλεγγύης όλων των λαών της γης, μια γής που σπαράσσεται από δεινά, πολέμους, βία, πείνα, δυστυχία.....αναρωτιέμαι αν υπάρχει δυνατότητα να αποτραπούν έστω κάποια από όλα αυτά τα κακά που όσο πάνε και πληθαίνουν......

      Διαγραφή
  8. Μ αρέσει Κλαυδία που έκανες ανάρτηση γι αυτόν τον άνθρωπο που έκανε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο και θα έπρεπε και όλοι να ασχοληθούμε περισσότερο. Σ ευχαριστώ εκ μέρους του !!!!
    Φιλιά καλή μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα στον πόνο και τη μαυρίλα, ένας φωτεινός άνθρωπος που έκανε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο, μας συγκινεί και μας ενθαρρύνει στέλνοντας ένα μελωδικό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης.....όλοι θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την υπέροχη πρωτοβουλία του !!!

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστούμε γι αυτή την ανάρτηση, Κλαυδία μου!!! Πολύ ιδιαίτερος αυτός ο άνθρωπος που αντέδρασε έτσι!!!! Τα λόγια του τραγουδιού υπάρχουν ήδη μεταφρασμένα στο ιντερνετ, μόνα τους ή και σε βιντεάκι.
    Φαντάσου πως δεν υπάρχει παράδεισος
    Είναι εύκολο αν προσπαθήσεις
    Καμία κόλαση κάτω από μας
    Πάνω από εμάς μόνο ουρανός
    Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
    Να ζουν για το τώρα
    Φαντάσου πως δεν υπάρχουν κράτη
    Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις
    Τίποτα για το οποίο να σκοτώνεις ή να πεθαίνεις
    Και καμία θρησκεία επίσης
    Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
    Να ζουν τη ζωή ειρηνικά
    (Ρεφραίν)
    Εσύ...
    Εσύ μπορείς να πεις πως είμαι ονειροπόλος
    Αλλά δεν είμαι ο μοναδικός
    Ελπίζω κάποια μέρα να μας συνοδέψεις
    Και ο κόσμος θα γίνει ένα
    Φαντάσου καμία ιδιοκτησία
    Αναρωτιέμαι αν μπορείς
    Καμία ανάγκη για απληστία ή πείνα
    Η δική μας αδελφότητα ανθρώπων
    Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
    Να μοιράζονται όλο τον κόσμο
    (Ρεφραίν)
    Και ο κόσμος θα ζει σαν ένα

    Τα φιλιά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η υπέροχη πρωτοβουλία του, με συγκίνησε πραγματικά....Σ έυχαριστώ Marie Anne για τους μεταφρασμένους στίχους....είναι πολύ καλλίτερη μετάφραση από αυτή που βρήκα εγώ...
      Φιλιάαα.

      Διαγραφή
  10. Μέσα από όλα όσα πληγώνουν και γράφονται με αίμα αυτός ο άνθρωπος έκανε πράξη τη σκέψη του και μόνο με πράξεις πάμε πιο πέρα ... Οι ανθρωποι δεν γυρίζουν πίσω και δεν ωφελεί να περιμένουμε το επόμενο τραγικό γεγονός !!!
    Σε φιλώ με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η ανιδιοτελής και αυθόρμητη πράξη νομίζω ότι άγγιξε χιλιάδες ψυχές..φέρνοντας την ελπίδα.και την πίστη σε κάτι καλλίτερο....Φιλιάαα

      Διαγραφή
  11. Μήπως γιαυτό δεν "φάγανε "τον Λένον;
    Γιατί τραγουδούσε για την παγκόσμια ειρήνη.
    Το τραγούδι του όμως ζει και βασιλεύει και μπράβο στον πιανίστα που έκανε αυτό το τόλμημα.
    Εγώ απορώ με τους τρομοκράτες, γιατί δεν χτυπούν την ηγεσία και τα βάζουν με τον απλό λαό;
    Να είσαι καλά Κλαυδια μου.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου το τραγούδι του Λένον είναι ένας ύμνος στην παγκόσμια ειρήνη και ο φωτισμένος αυτός πιανίστας με την πράξη του έστειλε ένα μήνυμα αγάπης, ειρήνης, συμπαράστασης....με συγκίνησε απέραντα.....Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  12. Εξαιρετική η κίνηση του Davide Martello, αδιάφορο ποια ήσαν τα κίνητρά του.
    Η μουσική πράγματι ενώνει και μακάρι να υπήρχαν μόνο νότες και όχι βόμβες.
    Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και εμείς άνθρωποι. Τώρα ... ας τα να πάνε στο διάολο τι είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρωτοβουλία του πιανίστα είναι συγκλονιστική, γιατί μέσα στο σκηνικό της φρίκης και το λουτρό αίματος των αθώων....φέρνει τη μουσική και τον ύμνο της ειρήναη και της αγάπης του Λένον για να μας κάνει να σκεφτούμε πόσο καλύτερος θα ήτανε ο κόσμος μας αν......Πέτρο ο Davide Martello άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας με τη μουσική....όμως πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη....από πολλούς....

      Διαγραφή
  13. Ναι, πολύ συγκινητική η "χειρονομία" του πιανίστα... και μεγάλο το κουράγιο του για τέτοιο ταξίδι!
    Κι' εγώ, Κλαυδία μου, αισθάνομαι ένα δυνατό σφίξιμο στο στομάχι όλες αυτές τις μέρες και νιώθω πως πάει, άλλαξε η ζωή στην Ευρώπη τελείως πια. Νιώθω και ενοχές όμως σαν "Δυτική", γιατί ξέρω πως η Δύση με τις πολιτικές της δημιουργεί αυτούς τους δολοφόνους - τέρατα. Ζούμε σε καιρούς φρίκης!!!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλία μου πάντα υπάρχουνε ξεχωριστοί άνθρωποι που κάνουνε ξεχωριστές πράξεις και δίνουνε ένα λαμπρό παράδειγμα, ενθαρρύνουν, παρηγορούν, χαρίζουν την ελπίδα....Σε έναν κόσμο γεμάτο μίσος, πολέμους, πείνα, θλίψεις....το όραμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της πανανθρώπινης ευδαιμονίας, φανταζει ουτοπιστικό και απροσπέλαστο...Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς και τίποτα στο άμεσο μέλλον δεν δείχνει να βελτιώνεται....
      Φιλιάααα

      Διαγραφή
  14. Η πράξη του δείχνει ευαισθησία, με όραμα αγάπης και ειρήνης.
    Μακάρι ν' ακούγαμε μουσική, θα γινόμασταν πιο ανθρώπινοι, πιο αλληλέγγυοι ίσως.
    Συμφωνώ μαζί σου Κλαυδία, είναι υπέροχος ο τρόπος που τα μοιράστηκες μαζί μας.
    Να έχεις ένα γλυκό και όμορφο βραδάκι!
    Φιλιά πολλά με μια ζεστή αγκαλιά!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου αυτός ο άνθρωπος με την υπέροχη πρωτοβουλία του πιστεύω ότι άγγιξε τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων, έδωσε ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης, συμπαράστασης....μακάρι πολλοί να μιμηθούν το παράδειγμά του....για να μπορέσουμε να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο... Φιλάκια..

      Διαγραφή