Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023



Αυτή η φανταστική ιστορία, εμπνευσμένη από την παρακάτω φωτό,  είναι η προσωπική μου συμμετοχή, στο δικτυακό δρώμενο, που διοργανώνει η αγαπημένη μας φίλη Mary Pertax στο προσωπικό της ιστολόγιο. Μπορείτε να δείτε την αναγγελία όπως και όλες τις συμμετοχές εδώ:

"Γήινη ματιά" / Μίνι σκυτάλη #5




Η Θελξινόη.....(Κωδικό όνομα mumarida)


Ζούσαν στην Αλεξάνδρεια, μετά το τέλος του πολέμου,   επέστρεψαν στην ρημαγμένη Ελλάδα με λιγοστά από όσα μπόρεσαν να διασώσουν από την εκεί περιουσία τους….

 Μετά τον θάνατο του παππού, αρχηγός της οικογένειας έγινε η  Θελξινόη…..δηλαδή ακόμη και όταν ζούσε ο παππούς, εκείνη συμβουλεύονταν όλοι κι εκείνη έδινε λύσεις και οδηγίες για όλα τα θέματα που αντιμετώπιζαν τα μέλη της στενής αλλά και της ευρύτερης οικογένειας.

Και ο παππούς όχι μόνο την  εμπιστεύονταν περισσότερο από όλους στην οικογένεια,  αλλά την θεωρούσε ισάξιά του σε επιχειρηματικό πνεύμα και οξύνοια.  Ο πρωτότοκος , έδειξε από μικρός την κλίση του στην μουσική και μετά από πολλή σκέψη και οικογενειακά συμβούλια , η  γνώμη της  νεαρής  τότε Θελξινόης, επιβλήθηκε ακόμη και στους γονείς και ο Λέανδρος σπούδασε βιολί στη Βιέννη και μετέπειτα έγινε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας….Ο δευτερότοκος ο Ηρακλής, προς μεγάλη απογοήτευση του παππού, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τον εμπόριο και την ακμάζουσα κλωστουφαντουργική οικογενειακή επιχείρηση  και εστάλη με τις προτροπές της Θελξινόης να σπουδάσει Μηχανικός στο Βερολίνο….Η Δανάη τρίτο τέκνο και ιδιαίτερα όμορφη , παντρεύτηκε χωρίς προξενιό, έναν νεαρό γείτονά τους που μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές του στην Φαρμακευτική. Με την σεβαστή προίκα της Δανάης άνοιξε το Φαρμακείο του.

Η Θελξινόη τέταρτη γέννα, αλλά πρώτη σε οξυδέρκεια, πείσμα και πειθώ, ασχολήθηκε με τα της επιχείρησης και στα 28 της, παντρεύτηκε  τον Αρίσταρχο, έναν άνθρωπο αθόρυβο και μειλίχιο, αφοσιωμένο στα βιβλία και την επιστήμη του,  που δίδασκε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο.

Η μικρότερη αδελφή, η Κασσιόπη,  μόλις τελείωσε το Παρθεναγωγείο , έκανε σπουδές Νοσηλευτικής και παντρεύτηκε έναν Γιατρό…..τέλος ο  Ισίδωρος, ο βενιαμίν της οικογένειας ξεκίνησε να ασχολείται με το εμπόριο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, μάλιστα έφθασε στο όριο της καταστροφής μετά από μία αποτυχημένη σύμπραξη με έναν συνέταιρο που αποδείχθηκε απατεώνας….όμως η Θελξινόη ήταν εκεί, πάντα παρούσα, βράχος ακλόνητος , να συμπαρασταθεί, να συμβουλέψει, να αναλάβει ευθύνες και κόστος ηθικό και υλικό…..

Η μάνα τους ποτέ δεν έμαθε τα παθήματα του Ισίδωρου, την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του συζύγου της, τα μπλεξίματα του Ηρακλή μ΄εκείνες τις αρτίστες στο Βερολίνο, τις επώδυνες θεραπείες  της Κασσιόπης  για να κάνει ένα παιδί, τα χρέη από τον τζόγο του γαμπρού της του Φαρμακοποιού,  τα προβλήματα του Λέανδρου με την νευρασθένεια της γυναίκας του…. Όλα αναλάμβανε να τα διευθετήσει η Θελξινόη  και είχε τον τρόπο της να τα καταφέρνει πάντα …..άλλοτε με κόστος και άλλοτε χωρίς….

Ποτέ κανείς δεν έμαθε και την μυστική της δράση στα χρόνια του πολέμου…..μεταμφιεσμένη τις περισσότερες φορές , ντυμένη σαν μουσουλμάνα με αμπάγια και καλυμμένο πρόσωπο, ή σαν γαλλίδα καλόγρια,  ξεγλιστρούσε στα σοκάκια της Αλεξάνδρειας και μετέφερε  πληροφορίες και μυστικά μηνύματα  …..


Κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αιγυπτιώτες πατριώτες τρέχουν να καταταγούν, ο Μπενάκης στέλνει 800 άλογα για τις ανάγκες του ελληνικού πυροβολικού και οι Σαρπάκης, Kουταρέλλης και Kότσικας προσφέρουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία τρία αεροπλάνα. Μέρος του περίφημου Kοτσίκειου Νοσοκομείου μετατρέπεται σε ναυτικό νοσοκομείο. Στο Κάιρο μετακομίζει και η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τη βασιλική οικογένεια. Ολοι αυτοί χρησιμοποίησαν ο Καπνοπωλείο του θείου της του Λαυρέντιου, που επικοινωνούσε μυστικά με το πολυτελές  Ξενοδοχείο CECIL ,   σαν κέντρο του δικτύου πληροφοριών… Εκεί είχε γνωρίσει πολλούς έλληνες αξιωματικούς , εκεί γνώρισε και τον Αρίσταρχο …..εκεί μυήθηκε στα μυστικά της αντικατασκοπείας και έγινε αγγελιοφόρος…..με σπουδαία δράση ….που κατάφερε να μείνει κρυφή σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής της….
Τώρα οι παππούδες είχαν φύγει, τα χρόνια είχαν περάσει για όλους με τις καλές και τις κακές στιγμές τους, οι μικροί είχαν μεγαλώσει και οι μεγάλοι αντιμετώπιζαν , με τον δικό του τρόπο ο καθένας , τα δεινά της ηλικίας….



Η Θελξινόη σε αμαξίδιο μετά από εγκεφαλικό, τους είχε προσκαλέσει σε ένα οικογενειακό γεύμα , όπως παλιά…..

Ντυμένη επίσημα , καλοχτενισμένη , έκρυβε με επιμέλεια κάτω από την δαντελένια εσάρπα της το ακίνητο αριστερό της χέρι, προσπαθώντας να χαμογελάσει εγκάρδια με το στραβό πιά χαμόγελό της…..δεν μπορούσε να πει πολλά, όμως σήκωσε το κολωνάτο ποτήρι της με το κόκκινο κρασί κι ευχήθηκε : Προχωράμε !!!



Η ζωή δεν μετριέται με τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά με τον αριθμό των στιγμών που μας κόβεται η αναπνοή…


Κι εκείνη, μαζί με τον άντρα της και πολλούς άλλους γενναίους συντρόφους, είχε ζήσει πολλές τέτοιες στιγμές …..τις αναπολούσαν κάποια βράδια που κρατημένοι χέρι-χέρι με τον Αρίσταρχο , παρακολουθούσαν κάποια ταινία με θέμα που θύμιζε και την δική τους δράση….κάθε φορά που γιορτάζονταν Εθνικές επέτειοι, κάθε φορά που έφευγε ένας παλιός σύντροφος, κάθε φορά που αντίκριζαν τα μετάλλια εξαίρετων πράξεων που τους είχαν απονεμηθεί, φυλαγμένα ευλαβικά μέσα στα γαλάζια βελούδινα κουτιά τους…….




Κλαυδία

Φεβρουάριος 2023

 

 

 





Το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων απονέμεται για εξαιρετικές πράξεις και εξαίρετη ικανότητα σχετικά με τη διοίκηση και οργάνωση Μονάδας στο πεδίο της μάχης, ή οπουδήποτε, κατά τη διεξαγωγή διατεταγμένης πολεμικής ενέργειας


* Mumarida = Νοσηλεύτρια

16 σχόλια:

  1. Ωραιότατο Κλαυδιά μου. Μας έκανες να νιώσουμε περηφάνια για την ηρωίδα σου. Και να φανταστούμε όλα αυτά που διαχειριζόταν αλλά και τη δράση της σαν πατριώτισσα και γενναία που ήταν. Να τη θαυμάσουμε! Να σαι καλά
    Καλή Σαρακοστή
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννα μου ανεξέλεγκτη η φαντασία .....μέσα από μία εικόνα ταξιδεύει σε δικά της μονοπάτια, τόσο διαφορετικά για τον καθένα.....Τώρα εμένα πως με οδήγησε στην εποχή του πολέμου και την κατασκοπευτική ανταλλαγή πληροφοριών ....ούτε που μπορώ να το εξηγήσω....Καλή Σαρακοστή ! Σε φιλώ

      Διαγραφή
  2. Τι να πω για σένα βρε Κλαυδία μου! Ειλικρινά, καλή μου φίλη, αν μαζέψω όλες αυτές σου τις ιστορίες θα κάνω μια πολύ μεγάλη βιβλιογραφία από οικογένειες, που η δράση και προσφορά τους είναι γεμάτες φως αλλά και συναισθήματα. Μου κάνει εντύπωση όλο αυτό, αλήθεια στο λέω. Σαν να τρυγάς ιστορίες μέσα από μια τεράστια οικογενειακή παράδοση σαν εκείνες τις παλιές ιστορικές φαμίλιες.
    Πολύ όμορφο καλή μου φίλη.
    Καλή Σαρακοστή να ευχηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολες οι μνήμες και οι διηγήσεις που έχουν συσωρευθεί με την πάροδο των ετών, βρίσκουν διέξοδο και αναπλάθονται σε ιστοριες που εμπεριέχουν ατόφια κομάτια τους....με τρόπο μαγικό και απρόβλεπτο .....Αυτή τη μαγεία έχω λατρέψει μέσα από τα δρώμενα της Μαίρης μας, γιατί χωρίς αυτά , τίποτα δεν θα είχα επιχειρήσει να ανασύρω από την μνήμη και να το μοιραστώ.....Καλό μήνα και καλή Σαρακοστή φίλε Γιάννη !

      Διαγραφή
  3. Αυτό μου αρέσει πάντα σε εσένα! Κάποια πραγματικά στοιχεία, ενώνονται με φανταστικά, και πλαισιώνουν μια ιστορία εμπνευσμένη που μας ταξιδεύει και μας οδηγεί σε άλλους κόσμους. Κι εκεί ξαφνικά τελειώνει, και καταλαβαίνεις πως διάβασες κάτι υπέροχο με μια ανάσα! Κι όταν το καταλαβαίνεις αφήνεσαι να πάρεις την δεύτερη σου ανάσα με μια ικανοποίηση! Τι να πω βρε κορίτσι μου ευχαριστώ πολύ για όλα τα συναισθήματα που μου δημιουργείς όταν μοιραζόμαστε τις συμμετοχές σου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου θα το επαναλάβω, χάρη στα δρώμενά σου , αληθινή ευλογία, μπαίνω στη διαδικασία να γράψω τις ιστορίες μου και να ανασύρω μνήμες ....Η εικόνα που έγινε αφορμή να γράψω την ιστορία αυτή, ζωντάνεψε τις διηγήσεις του ήρωα πολέμου πεθερού μου, που βίωσε τα χρόνια του πολέμου στο πεδίο της μάχης στην Ελλάδα αλλά και στην Μέση Ανατολή....Φόρος τιμής....Καλό μήνα εύχομαι και καλή Σαρακοστή !!! Σε φιλώ

      Διαγραφή
  4. Το ίδιο με την Μαίρη θαυμάζω και εγώ σε σένα Κλαυδία μου η ιστορία σου θα μπορούσε να ήταν και αληθινή με τόσα στοιχεία και λεπτομέρειες με ονόματα και πράξεις που πλαισιώνουν την ζωή μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει την αγάπη της για τους άλλους σε εποχές ειρήνης , αλλά και πολέμου για την πατρίδα της!!
    Και πολύ σωστά λες πώς σε πόσο διαφορετικά μονοπάτια σε πάει η ίδια εικόνα στον καθένα ξεχωριστά και αυτή είναι η μαγεία της σκυτάλης φιλενάδα ε;
    Να περνάς όμορφα με ότι κάνεις Κλαυδία μου... καλό μήνα και καλή Σαρακοστή. φιλιαααα! 🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαγεία της σκυτάλης Ρούλα μου είναι γιά μένα τόσο συναρπαστική όσο και δημιουργική.....Απολαμβάνω υπέροχες γραφές φίλων και εχω την ευκαιρία να μοιραστώ κι εγώ αναμνήσεις αλλά και ιστορίες αλλών προσώπων, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους με το πέρασμα των χρόνων.....Μέσα από μία εικόνα ξεπηδάει το πλέξιμο μιάς διήγησης ....τόσο διαφορετικής γιά τον κάθε ένα......κι αυτό το θεωρώ ευλογία !!! Καλό μήνα και καλή Σαρακοστή εύχομαι !!! Φιλιά πολλά !!!

      Διαγραφή
  5. Απίστευτη φαντασία με ανάκατα αληθινά ιστορικά στοιχεία, που κάνουν πολύ πιο ενδιαφέρουσα την όλη πλοκή της ιστορίας σου. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και κατασκοπία αλλά και στήριγμα της οικογένειας, η πρωταγωνίστρια σου, παρούσα και δυνατή παντού. Απόλαυσα την ιστορία της Θελξινόης σου!!!!
    Την Καλημέρα μου, Κλαυδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με εκπλήσσει κι εμένα ο τρόπος που οι μνήμες ξεπηδούν μέσα από μία φωτό.....και σμίγουν με αλήθειες και ιστορικά γεγονότα φτιάχνοντας μία ιστορία που χαίρομαι να μοιράζομαι με την παρέα μας.....και για την αποκατάσταση της αλήθειας η Θεξινόη (Θέλξη) ήταν υπαρκτό πρόσωπο....Καλό μήνα !!!

      Διαγραφή
  6. Τι ωραία συμμετοχή!
    Μου αρέσει πάρα πολύ που ιστορία και μυθοπλασία "πλέκονται" σε ένα τόσο έξυπνο κείμενο, που πραγματικά σου βγάζει συναισθήματα για την ηρωίδα.
    Καλό μήνα, Κλαυδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυθοπλασία και ιστορία, μνήμες που ζωντανεύουν χάρη στο δρώμενο της Μαίρης μας.....Εμπνευση που γεννιέται από μία φωτό και είναι τόσο διαφορετική γιά τον κάθε ένα μας.....Σ΄ευχαριστώ γιά το όμορφο σχόλιο...

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία η ιστορία σου. Παντρεύεις φαντασία με ιστορικά γεγονότα πολύ πετυχημένα και κανείς αυτή την ιστορία απολαυστική και επιμορφωτική συγχρόνως.Έντονη η ζωή αλλά και ο χαρακτήρας της ηρωίδας σου.Μπραβο Κλαυδία μου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία φωτό γίνεται αφορμή να ανασυρθούν μνήμες και να μπλεχτούν με την ιστορία και τα πραγματικά βιώματα ανθρώπων .....όπως η ηρωίδα μου,.... Χαίρομαι που σου άρεσε. Σε φιλώ

      Διαγραφή
  8. Μια ένδοξη και συγκινητική πορεία ζωής, μέσα απ' τον γλυκό σου λόγο, Κλαυδία μου. Με ιστορικές αναφορές και γεγονότα απ' τον πόλεμο, που τόσο όμορφα εμπεριέχονται στη διήγησή σου.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mυθοπλασία με πολλά στοιχεία αληθινών γεγονότων και βιώματα ανθρώπων που ανέσυρε η μνήμη μου.....Χαίρομαι που τα μοιραστήκαμε ! Σ΄ευχαριστώ Μαρία μου !

      Διαγραφή