Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Το σπίτι με τις Καρυάτιδες κι ο θρύλος με τις δύο αδικοχαμένες αδελφές της οδού Ασωμάτων


Αθήνα, οδός Ασωμάτων 45. Στέκει επιβλητικό ένα καλοσυντηρημένο λαϊκό νεοκλασικό σπίτι, όπου δύο Καρυάτιδες στηρίζουν την οροφή. Είναι πολύ νεότερες από τις «ξαδέλφες» στο Ερέχθειο και έχουν τα χέρια τους σταυρωμένα. Το περιβάλλον δεν έχει σχέση με την κλασική εποχή της Ακρόπολης, αλλά με την λαϊκή γειτονιά στου Ψυρρή. Όμως οι κόρες παραμένουν το ίδιο όμορφες και αγέρωχες, κρατώντας με το κεφάλι τους το βάρος του χρόνου. Ο μύθος που συνοδεύει την ιστορία τους είναι εξίσου βαρύς και πένθιμος, καθώς λέγεται ότι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου είχε δυο κόρες, που πέθαναν για άγνωστο λόγο. Τότε ότι ο συντετριμμένος πατέρας αποφάσισε να φτιάξει τις συγκεκριμένες κόρες για να τις έχει κοντά του, σε όλη του τη ζωή.

Μια μέρα του ’50 πέρασαν έξω από το σπίτι δύο μαυροντυμένες γυναίκες. Εκεί έτυχε να στέκεται ο κορυφαίος Γάλλος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ- Μπρεσόν και τις απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή. Με το ιστορικό κλικ κατέγραψε όλες τις συμβολικές αντιθέσεις της ζωής. Τις μαυροφορεμένες γυναίκες κόντρα στο λευκό της ομορφιάς, τα γηρατειά απέναντι στη νιότη, τη φθορά μπροστά στην αθανασία, το τώρα και το χθες.
Η διάσημη φωτογραφία του Μπρεσόν

«Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι οι φωτογραφίες θα μπορούσαν

να φθάσουν την αιωνιότητα μέσω της στιγμής». Henri Cartier Bresson.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Δημοσθένη Κούρτοβικ, που ανέλυσε την φωτογραφία στο βιβλίο του «Τετέλεσται» υπάρχουν δύο διαφορετικοί συμβολισμοί. Η πρώτη είναι εύκολη και περιλαμβάνει την ευχάριστη εκδοχή ότι «το παρελθόν δεν πέθανε, ότι η λιτή αυστηρότητα, η υποβλητική αρχετυπικότητα των μορφών στην κλασική τέχνη της αρχαιότητας επαναλαμβάνεται στη μορφή και την κίνηση των δύο σύγχρονων Ελληνίδων. Η παράδοση συνεχίζεται».

Εκτός από την εκδοχή της αθανασίας όμως, υπάρχει και η δυσάρεστη ερμηνεία, ότι «το παρόν είναι ένας θλιβερός απόηχος του παρελθόντος, ότι η ομορφιά κατέληξε στην ασχήμια, όπως τα νιάτα καταλήγουν στα γερατειά. Η σημερινή Ελλάδα είναι το παρακμασμένο πρόσωπο της αρχαίας.».
 

 
Το 1988 ο Γιάννης Τσαρούχης επέστρεψε πάνω στο αγαπημένο έργο του και έφτιαξε ένα εντυπωσιακό σκηνικό για τις «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη», όπου οι Καρυάτιδες της οδού Ασωμάτων κυριαρχούν.

Σήμερα οι «Καρυάτιδες» έχουν συντηρηθεί και πήραν τον χρόνο που χρειάζονταν για να μείνουν όρθιες. Το κτίριο ανακηρύχθηκε διατηρητέο το 1989 και το υπουργείο Πολιτισμού το έσωσε από κατάρρευση. Δέκα χρόνια αργότερα ανακαινίστηκε με την επίβλεψη του αρχιτεκτονικού γραφείου του Στέφανου Πάντου-Κίκκου και φιλοξενεί τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Για λόγους αισιοδοξίας, ας διαλέξουμε λοιπόν την ευχάριστη εκδοχή ότι η ζωή συνεχίζεται. Ας πιστέψουμε ότι οι πορσελάνινες Καρυάτιδες αντέχουν μέσα στο χρόνο, όχι μόνο από πείσμα , αλλά επειδή είναι ωραίες, όπως οι ζωές των ανθρώπων γύρω τους. Ακόμα κι αν είναι μαυροντυμένοι.

Βάζω στοίχημα ότι αν σταθώ με την φωτογραφική μου μηχανή απέναντι από το σπίτι μπορώ να πετύχω δύο ωραίες κοπέλες να περνούν και σε πείσμα των καιρών να χαμογελούν. Αυτό το κλικ μπορεί να μην βραβευτεί, αλλά σίγουρα θα βολέψει το κλείσιμο αυτού του άρθρου.

H μαγευτική απόδοση του Γιάννη Τσαρούχη τονίζει την συνύπαρξη του κλασικού με το λαϊκό.
Ο ιστορικός πίνακας του Τσαρούχη
Την ίδια εποχή (δεκαετία 1950) ο Γιάννης Τσαρούχης εμπνέεται από την νεοκλασική αρχιτεκτονική της Αθήνας και επιστρέφει στο σημείο για να ζωγραφίσει το σπίτι με τις Καρυάτιδες της οδού Αγίων Ασωμάτων. Στον πίνακα είναι διάχυτη η έντονη νοσταλγία για την παλιά πόλη, που κατάφερε να ταιριάξει το κλασικό παρελθόν με το λαϊκό στοιχείο, που προσδίδουν οι άνθρωποι και οι ασχολίες τους. Η μάνα με το βρέφος στην αγκαλιά, ο έφηβος με την φανέλα, ο ναύτης, η γιαγιά με την εγγονή και φυσικά το παραδοσιακό κουρείο του Παναγιώτη Κριτικάκου στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου, που δεσπόζουν οι δύο «καρυάτιδες».
 

48 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κλαυδία και χρόνια πολλά! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου.Πρώτη φορά είδα το συγκεκριμένο σπίτι σε εικόνα και μαγεύτηκα. Μπορεί η ιστορία που κρύβει να είναι θλιβερή, αλλά τελικά αυτό που υπερισχύει είναι η ομορφιά, η νεότητα, η αρχοντιά.Και επιτέλους μπράβο στο Υπουργείο Πολιτισμού που επιμελήθηκε την αναστύλωση.Τόσα και τόσα πανέμορφα νεοκλασικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στέκουν προδομένα από το πέρασμα του χρόνου χωρίς κανείς να κάνει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nίκη μου καλημέρα, καλή κι ευλογημένη χρονιά !!! Το συγκεκριμένο νεοκλασικό στην περιοχή του Θησείου ευτυχώς σώθηκε και αναστηλώθηκε χάρη στη διασημότητα που του χάρισε η φωτογραφία του BRESSON και ο χρωστήρας του Τσαρούχη, διαφορετικά θα είχε ρημάξει ή θα είχε "αξιοποιηθεί" με μπόλικο τσιμέντο....όπως τόσα άλλα.....πάντως ξεχωρίζει για τη μοναδική ομορφιά του και χαίρομαι όποτε περνώ από την οδό Ασωμάτων να το καμαρώνω...

      Διαγραφή
  2. Πάντως κι εγώ...ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να φθάσουν την αιωνιότητα μέσω της στιγμής».. Καλημέρα και να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου αυτή είναι μία πολύ αποκαλυπτική αλήθεια.....απλή, κατανοητή, ξεκάθαρη.....κι εσύ που έχεις τέτοιο πάθος με τις φωτογραφίες, σίγουρα το συνειδητοποιείς και το συναισθάνεσαι...Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κλαυδία μου
    Όμορφες πολύ οι πληροφορίες σου
    Η ζωή με τις συγκλίσεις και τις αντιθέσεις
    είναι πάντα παρούσα
    Χαίρομαι πολύ που το κτίριο δεν αφέθηκε στον χρόνο...

    φιλί και Καλή Χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη, η ζωή σίγουρα είναι πάντα παρούσα, η ομορφιά στην πόλη μας δυστυχώς είναι απούσα, τουλάχιστον όσον αφορά τα κτίριά της, έχουμε τεράστιο έλλειμα.....το συγκεκριμένο κτίριο, μοναδικής ομορφιάς και σπάνιας ιδιαιτερότητας είναι από τα λίγα που διασωσθήκανε.......κρίμα....Σε φιλώ και σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και χαρές!

      Διαγραφή
  4. Κλαυδία μου γειά σου.
    Πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική η ανάρτησή σου. Να μαθαίνουμε και μεις από την επαρχία περισσότερα πράγματα γιά την πρωτεύουσά μας. Μόνο στο πίνακα του Τσαρούχη έχω δει αυτό το σπίτι.Νάσαι καλά φιλεναδα που μας είπες γιά την ιστορία του.Μήπως να πάμε και να το δούμε?
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ; Όταν έρθεις στην Αθήνα, πάμε να το δούμε από κοντά, σίγουρα αξίζει αυτή η βόλτα !!!Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  5. Έχουμε μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά κι έχουμε αφήσει τη διάσωσή της στην τύχη. Αυτό επιβεβαίωσα σήμερα διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον κείμενό σου.
    Κλαυδία μου δεν ήξερα λεπτομέρειες για τις Καρυάτιδες της οδού Ασωμάτων. Με διαφώτισες πλήρως. Και να σκεφτείς ότι οι περιοχές γύρω απ' το κέντρο, είναι γεμάτες νεοκλασικά με εξαιρετική αρχιτεκτονική, που αντί να συντηρούνται και να προβάλλονται, είναι παρατημένα και καταρρέουν. Αυτό το υπουργείο πολιτισμού ήθελα να'ξερα, τι ακριβώς είπαμε πως κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανελλάκι μου ας απολαμβάνουμε την ομορφιά όπου τη συναντάμε......εξ άλλου τα περισσότερα νεοκλασικά απ΄όσα άφησε ανέγγιχτα η μπουλντόζα, καταρρέουν εγκαταλελειμμένα, τα έλάχιστα που έχουνε αναστηλωθεί είναι μία όαση ομορφιάς μέσα στην γενικότερη ασχήμια της αφιλόξενης πόλης μας....Το Υπουργείο Πολιτισμού "τρώει" κονδύλια όπως ακριβώς και όλα τα υπόλοιπα υπουργεία.....συντηρεί Υπουργούς, Γραμματείς, παρατρεχάμενους κλπ....

      Διαγραφή
  6. Όμορφη η αναρτησή σου.
    Καλή χρονιά με υγεία
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία ΄Ελενα μοιραζόμαστε γνώσεις......Καλή χρονιά και σε σένα και κάθε καλό !!!

      Διαγραφή
  7. Κλαυδία μου τι μου θύμησες τώρα...Για το συγκεκριμένο κτίριο είχα κάνει ολόκληρη εργασία στο Πανεπιστήμιο στο μάθημα Ιστορία της Τέχνης μελετώντας το από νεοκλασική αρχιτεκτονική άποψη και έμπνευσης καλλιτεχνών όπως ο πίνακας του Τσαρούχη.
    Καλή χρονιά σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου χαίρομαι που για σένα ήτανε τόσο γνώριμο......εγώ το γνώρισα στα χάλια του και παρ΄όλα αυτά με είχε γοητεύσει......τώρα το χαίρομαι όπως και όλα τα αναστηλωμένα νεοκλασικά της περιοχής, για τον πίνακα του Τσαρούχη δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα που μου προκαλεί....Καλή χρονιά Ελένη μου

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!
    Δε το ήξερα το συγκεκριμένο σπίτι, αλλά με εντυπωσίασε η αθανασία που του χάρισε μια μόνο φωτογραφία! Και ναι, πολύ θα ήθελα να δω σε πεισμα των παραπανω αρνητικών συσχετισμών δυο φρέσκα κορίτσια να περνούν με το χαμόγελο να ανθίζει στα χείλη τους!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά, σου και σένα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά !!! Σίγουρα η φωτογραφία το έκανε διάσημο , όμως η μοναδική απαράμιλλη ομορφιά του το κάνει διαχρονικό δείγμα μιάς εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.....Καλό σου βράδυ !!!!

      Διαγραφή
  9. Ευθυτενείς και αγέρωχες οι δύο γυναικείες μορφές,ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον!
    Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως,αν και στη δύση της ζωής τους, δεν το βάζουν κάτω.
    Και οι δύο βρίσκονται ''εν κινήσει''...
    Έτσι είναι και ο λαός μας. Και με ''κουρεμένα'' όνειρα πάντα μπροστά κοιτάει,έτσι αγέρωχα!
    Δυο Καρυάτιδες είναι και οι γριούλες, ενδεδυμένες με μαύρο χιτώνα και πάντα ''εν κινήσει''!
    Καλό βράδυ, Κλαυδία της Ακρόπολης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ινώ μου πολλές συνειρμικές ιδέες γεννιούνται στη θέα αυτού του σπιτιού, εγώ πάντως χαίρομαι να βλέπω τα ανακαινισμένα νεοκλασικά της περιοχής και να απολαμβάνω τη μοναδική ομορφιά τους στις βόλτες μου.... γύρω από την Ακρόπολη....Καλό σου βράδυ !!!!

      Διαγραφή
  10. Τρομερή αναδρομή, πράγματα που ούτε καν τα ήξερα! Να σαι καλά Κλαυδία μου! Να σου ευχηθώ και καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και μια τεράστια αγκαλιά χαρές!!! Κάθε ευλογία στο σπιτικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου Καλή χρονιά και πολλές ευχές για κάθε καλό !!! Αποφάσισα να ξαναανακαλύψω τις όμορφιές της πόλης μας , να μελετήσω την ιστορία τους και φυσικά να μοιραστώ αυτές τις εμπειρίες μαζί με τις αγαπημένες μπλοκοφιλενάδες μου.....!!!!

      Διαγραφή
  11. Κλαυδία μου πάντα θαυμάζω τις γνώσεις σου και την αγάπη σου για τον πολιτισμό !!! Και επειδή μένεις κυριολεκτικά και ουσιαστικά στο κέντρο του πολιτισμού απολαμβάνεις τα πάντα !! Μερικές φορές θα ήθελα να έμενα εκεί και να τριγυρίζω !!! Σε φιλώ και χαίρομαι που βλέπω ανακαινισμένες και λαμπερές τις Καρυάτιδες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nikol μου, η αγάπη μου για τον πολιτισμό και τις ομορφιές της πόλης μας με προτρέπει να ψάχνω......και φυσικά να απολαμβάνω τα αποτελέσματα των ανακαλύψεών μου που, με μεγάλη χαρά μοιράζομαι μέσω του μπλόκ μου....Μόλις στρώσει ο καιρός ίσως κανονίσουμε έναν περίπατο στις ομορφιές της Πλάκας και του Ψυρρή....

      Διαγραφή
  12. Όπως πάντα στο κονάκι σου μαθαίνουμε πράγματα που αφορούν στην πόλη μας και που δυστυχώς λίγοι από εμάς γνωρίζουμε. Δικαιώνεις απόλυτα την ονομασία του μπλόγκ σου και είμαι σίγουρη ότι έχεις να μας αποκαλύψεις πολλά ακόμη μυστικά της Αθήνας........Κάτω από την Ακρόπολη.
    Τις φιλούρες μου και Καλή Χρονιά Κλαυδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xristin μου καλή χρονιά με χαρές και κάθε καλό στο σπιτικό σου !!! Σε διαβεβαιώνω πως χαίρομαι να μοιράζομαι κάθε ενδιαφέρον που ανακαλύπτω και σε περιμένω να βολτάρουμε παρέα στις παλιές γειτονιές γύρω από την Ακρόπολη !!!Σε φιλώ

      Διαγραφή
  13. Το Σπίτι με τις Καρυάτιδες το ήξερα από τότε που ήμουν μικρό παιδάκι και κάθε φορά που περνούσαμε από εκεί τις κοίταζα και λυπόμουν για την κατάντια τους.
    Αργότερα έμαθα την ιστορία του. Το νεοκλασικό αναφέρεται επίσης και στο ‘Τρίτο Στεφάνι’ του Κώστα Ταχτσή.
    Χάρηκα πάρα πολύ που σώθηκε από την κατάρρευση και συντηρήθηκε!
    Ίσως θα σε ενδιέφερε το blog της Ομάδας Άστυ (της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος η κόρη μου) που ασχολείται πολύ με θέματα της παλιάς Αθήνας. http://omadaasty.blogspot.gr/
    Πολλά φιλάκια, Κλαυδία μου, και καλή Χρονιά, με υγεία και χαρά στο σπιτικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Marie-Anne μου εμείς οι παλαιάς κοπής, το γνωρίζαμε το συγκεκριμένο σπίτι, παραμελημένο, και ετοιμόρροπο, το γνωρίζαμε από τον πίνακα του Τσαρούχη και το βιβλίο του Ταχτσή, όμως ομολογώ ότι δεν γνώριζα τη φωτογραφία του Bresson, όσο ψάχνει κανείς όλο και κάτι καινούργιο μαθαίνει και αυτό το βρίσκω συναρπαστικό, όπως και τη δράση της Ομάδα ΄Αστυ !!! Αυτή κι αν ήτανε έκπληξη !!! Νέα παιδιά με όραμα και φρέσκιες ιδέες, ενθουσιάστηκα και σε παρακαλώ να συγχαρείς την κόρη σου γι΄αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία !!! Μπράβο στα παιδιά !!! ΄Εχω συγκινηθεί και έχω ενθουσιαστεί, πρέπει να προβάλλονται αυτές οι πρωτοβουλίες με κάθε τρόπο !!! Φιλιά, καλή χρονιά και πολλές ευχές !!!!

      Διαγραφή
  14. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά Κλαύδια μου.
    Χαίρομαι ακόμα μια φορά την ξενάγηση σου!
    Όταν έρθω κάποια στιγμή στην Αθήνα, θυμήσου να πάμε εκεί και να βγούμε μια φωτογραφία. Ο μόνος τρόπος για να μείνουμε στην αιωνιότητα!
    χα χα χα
    Απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου πάντως.
    Φιλάκια πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου τις οποίες ανταποδίδω !!! Κανόνισε λοιπόν να έρθεις βόλτα στην Αθήνα και θα κάνουμε περίπατο στην οδό Ασωμάτων όπου δεν θα παραλείψουμε να φωτογραφηθούμε και που ξέρεις..... !!! Χρόνια πολλά για τον άνδρα σου, σε φιλώ

      Διαγραφή
  15. Κλαυδία μου γλυκιά καλημέρα και καλή χρονιά!
    Υγεία πάνω από όλα να σου φέρει το 2015 και χαρά!
    Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου και χαίρομαι πραγματικά που περνάω και το βλέπω καλοδιατηρημένο γιατί είναι πολύ όμορφο.
    Ευτυχώς!
    Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Ελενα, καλή χρονιά και κάθε καλό σε σένα και την οικογένειά σου !!! ΄Ας απολαμβάνουμε την ομορφιά στα ελάχιστα κτίρια που έχουνε διατηρηθεί και συντηρηθεί με σεβασμό στην παράδοση, τιμώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  16. Τι ωραία αναρτηση , Κλαυδία μου !!!!!!! Τη διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον !!!!!!!!
    Περιμένω να κάνεις μια δική σου φωτογράφιση με δύο όμορφες νεαρές κοπέλες να περνούν από κάτω !!!!!
    Πολλά φιλιά !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nίκη μου θα μπώ στον πειρασμό να πάρω τη φωτογραφική μηχανή και να τη στήσω απέναντι από το σπίτι της οδού Ασωμάτων, μήπως να το κάνουμε ευρύτερα γνωστό, σαν διαγωνισμό και η καλλίτερη φωτογραφία να βραβευτεί;;;; Ας το αναλάβουνε οι ειδικές στις φωτογραφίες μπλοκοφίλες......θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον.... Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Υπέροχη ανάρτηση Κλαυδία μου!
    Πόσα πράγματα έμαθα που αγνοούσα! Σε ευχαριστώ μάτια μου!
    Που λες σήμερα έχω πολύ θετική διάθεση απέναντι σε όλα!
    Και την είδα μόνο γλυκά και θετικά τούτη την ανάρτηση παρά τη νοσταλγία και τη μελαγχολία στα λόγια σου!
    Απόλαυσα πολύ την πρώτη φωτογραφία! Τι όμορφα να διατηρούνται και να συντηρούνται οι ομορφιές του παρελθόντος!
    Α φεύγω ακόμα πιο χαρούμενη!
    Σε γλυκοφιλώ και καλή συνέχεια στις μορφωτικές σου αναρτήσεις ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου το χάρηκα ιδιαίτερα που το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για την ιστορία των παλιών κτιρίων της πόλης , μου αποκαλύπτει καινούργια στοιχεία και ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές!!! που μοιράζομαι μαζί σας....!!! Απολαυστική η όλη διαδικασία και πολύ επιμορφωτική !!!Φιλιά

      Διαγραφή
  18. Αυτό το κτίριο το ξέρω κι εγω !!! Είναι πραγματικά πανέμορφο !!! Και η ιστορία είναι μελεγχολική!!!
    Αυτό που αξίζει είναι οι υπέροχες Καρυάτιδες που στηρίζουν το οίκημα! Και πολύ χαίρομαι που επιτέλους ευαισθητοποιήθηκαν και οι αρμόδιοι φορείς και έγινε η αναστήλωση και αναπαλαίωση όπως ακριβως του ταιριάζει!!! Εξαιρετική , για άλλη μια αφορά, η ανάρτησή σου, Κλαυδία!! Γεμάτη εικόνες, χρώματα και αρώματα ..όλων των εποχών !!!! Φιλάκια πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου, εμβληματικό το κτίριο και γνώριμό μας σίγουρα κυρίως από τον πίνακα το Τσαρούχη, εξ άλλου οι Καρυάτιδες είναι συνυφασμένες με την αρχιτεκτονική της Αθήνας, δεσπόζουνε στον ιερό βράχο και είναι υπέροχες στο Μουσείο της Ακρόπολης......Το συγκεκριμένο σπίτι αναστηλώθηκε υποδειγματικά και είναι χάρμα οφθαλμών....μακάρι να γίνει το ίδιο και για όλα τα εναπομείναντα νεοκλασικά....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  19. Έφτασα και εγώ.... Υπέροχο κτίριο, και ενώ η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με το θάνατο, αυτό σε πείσμα των καιρών στάθηκε τυχερό μια και το υπουργείο πολιτισμού το έβαλε στην προστασία του.... γιατί κάτι άλλα κτίρια (όπως η οικία Κωστή Παλαμά σε Αθήνα και Πάτρα) στέκουν εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα, και άλλα όπως η Βίλλα Μαργαρίτα (οικία Λάμψα) στην συμβολή των οδών Μεσογείων και Βασ.Σοφίας... το Δημοτικό Θέατρο(έργο του Τσίλλερ) στην νυν Πλατεία Κοτζιά... η Βίλλα Θων στους Αμπελοκήπους (έργο του Τσίλλερ).... το Ξενοδοχείο Ακταίων στο Ν.Φάληρο (ένα πραγματικό ανάκτορο).... γκρεμίστηκαν για να φιλοξενηθούν κτίριο απαίσια γυάλινα χωρίς καμία αισθητική!!!!! Φεύγω γιατί άρχισα την γκρίνια.... Πολλά φιλιά αγαπημένη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Οσο και να γκρινιάξουμε, τα εγκλήματα που έχουνε γίνει στην αισθητική αυτής της πόλης, προκειμένου να υποστηριχθούνε συμφέροντα, είναι άπειρα και δυστυχώς μη αναστρέψιμα.....ο πολιτισμός μας και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονοπμιάς, αντί να προτατεύονται ,έχουνε δεχθεί τις πιο βάρβαρες επιθέσεις ή έχουνε εγκαταλειφθεί.......και έχουμε όλοι ευθύνη.....Φιλιάαααα

      Διαγραφή
  20. Καλη και ευλογιμενη χρονια Κλαυδια!!!
    Πριν μερικες μερες διαβαζα για το σπιτι αυτο χωρις ομως τις λεπτομερειες που μας εδωσες και χαρηκα πολυ την αναρτηση σου! Να εισαι καλα! φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mαρία μου καλημέρα !!! Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, χαρές και αντοχές !!!! ΄Όταν βρήκα αυτό το άρθρο, σκέφθηκα αμέσως να το μοιραστώ με τις φίλες μου....ήθελα να ξεκινήσω τις αναρτήσεις, τη νέα χρονιά, με κάτι ενδιαφέρον και ταυτόχρονα επιμορφωτικό, οπότε η ιστορία τυο σπιτού με τις Καρυάτιδες, πλήρούσε όλες τις προϋποθέσεις και ταίριαζε μια χαρά....Σε φιλώ

      Διαγραφή
  21. Καλή χρονιά με υγεία!
    Καταπληκτική η ανάρτησή σου.
    Μου θύμισε την εργασία που έκανα στο ΕΑΠ πριν από χρόνια για τις συγκεκριμένες Καρυάτιδες και έβαλα τον αδερφούλη μου να μου βγάλει φωτογραφία από το συγκεκριμένο σπίτι.
    Μάλιστα, φέτος τις ξαναέφερα στο νου μου όταν ήρθε στο φως η Καρυάτιδα της Αμφίπολης.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννα μου σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και σου εύχομαι Καλή χρονιά, υγεία, χαρές και αντοχές !!! Ομολογώ ότι¨όταν βρήκα το άρθρο αυτό, θέλησα αμέσως να το μοιραστώ με τις αγαπημένες φίλες , έτσι αποφάσισα ποδαρικό στο μπλοκ μου τον καινούργιο χρόνο να γίνει με τα σχόλια που αφορούν αυτό το σπίτι και τις Καρυάτιδές του.....Φιλιάααα

      Διαγραφή
  22. Κλαυδία μου
    ήρθα να σου ευχηθώ ΚΑΛΗ & ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ,με Υγεία και να κάνεις πάντα εμπνευσμένες και καλαίσθητες αναρτήσεις. Είσαι μια όαση ακριβώς κάτω απο την Ακρόπολη,που όλοι αγαπάμε!
    Το συγκεκριμένο κτίριο το γνωρίζω κι εγω,όπως και τον πίνακα του Τσαρούχη και χάρηκα που εδώ είδα και μια άλλη του διάσταση
    Φιλιά πολλά με Αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και την επίσκεψη και τις μεν ευχές σου τις ανταποδίδω στο πολλάπλάσιο για τη δε επίσκεψη δεν μπορώ δυστυχώς να κάνω το ίδιο γιατί ο υπολογιστής, ο μπλόκερ, αόρατες δυνάμεις....(μάλλον μία ελαττωματική κάρτα που όμως δεν υπάρχει για να αντικατασταθεί) δεν μου το επιτρέπουν και δυστυχώς...( δεν μπόρεσα να το διορθώσω, παρ΄όλο που ασχοληθήκανε με το πρόβλημά μου 3 ειδήμονες...) Πάντως σε επισκέπτομαι στα κλεφτά χωρίς να μπορώ να σου αφήσω σχόλιο, προς μεγάλη μου απογοήτευση....
      Το κτίριο τώρα και η ιστορία του είναι τόσο ξεχωριστά.....χαίρομαι που το μοιραστήκαμε !!! Σε φιλώ....

      Διαγραφή
  23. Είμαι τόσο άρρωστη σήμερα μετά από 4 μέρες πυρετό και εξαντλητικό βήχα.
    Ωστόσο, παρόλο που αποφάσισα να διαβάσω λίγα blogς εντελώς επιλεκτικά
    και χωρίς να σχολιάσω, εδώ δεν άντεξα κι έκανα μια στάση σωστή.
    Το μπαλκόνι με τις καρυάτιδες, καθώς φαίνεται δεν ανήκε σε κάποιο μεγαλοπρεπές κτίριο της εποχής του, όμως ο πόνος της καρδιάς για το χαμό των 2 κοριτσιών το έκανε ικανό να τις φιλοξενήσει.
    Είναι πολύ όμορφο πίσω από κάθε τι να ανακαλύπτουμε την ανθρώπινη ιστορία του.
    Κι εγώ μεγαλωμένη σε μια γειτονιά που ακόμη έχει κρατήσει κάπως το χρώμα της και την ανθρώπινη υπόστασή της, λατρεύω τις ιστορίες των σπιτιών και των παλιών σπιτονοικοκύρηδων όταν ακούω να τις διηγούνται παλιοί γείτονες.
    Συγκινήθηκα σήμερα, με το σπίτι, με τη φωτογραφία, με τον πίνακα του Τσαρούχη
    και με την δική σου παρουσίαση.
    Φιλιά πολλά από μακρυά, μαζί με βήχα.... δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλώρα μου περαστικά σου, πέρασα κι εγώ μία γερή πούντα μέσα στις γιορτές και ένα βηχαλάκι μου έχει ξεμείνει ως αναμνηστικό......πάντως είχε και τα καλά του ο κατ΄οίκον περιορισμός, παρά την κακουχία που ένοιωθα, ξεφύλλισα τα περιοδικά μου, κέντησα, χουζούρεψα παρέα με άπειρες κούπες τσάϊ.....
      Οι παλιές γειτονιές της πόλης μας δεν θα πάψουνε ποτέ να ασκούνε τη γοητεία τους γιατί είναι συνυφασμένες με τη ζωή μας, τα παιδικά μας χρόνια.....όσο για τα νεοκλασικά κτίρια, που τα λατρεύω, όσα είναι παραμελημένα με καταθλίβουν, όσα όμως είναι συντηρημένα και
      σωστά ανακαινισμένα....δεν χορταίνω να τα θαυμάζω.....Μόλις ξεπεράσεις την αδιαθεσία σου, κανόνισε να τα πούμε από κοντά !!! Σε φιλώ

      Διαγραφή
  24. Καλή Χρονιά με Υγεία και Χαρά, Κλαυδία μου!

    Εξαιρετική η παρουσίαση για την ιστορία του σπιτιού με τις Καρυάτιδες!
    Οικείο, όσο και ο περιβάλλων χώρος, συχνή "περαντζάδα" μου παλαιότερα...

    Με θλίβει το απρόσωπο της Αθήνας, μετά τις βίαιες [λειτουργικές (;) και αισθητικές (;)] παρεμβάσεις που έχουν γίνει σωρηδόν τις τελευταίες δεκαετίες...
    Προσπάθησα να την "μάθω" από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας μου, μέσα από μεγάλες βόλτες, από παλαιές φωτογραφίες, μέσα από τα μάτια και τα πινέλα του Τσαρούχη και του Βασιλείου...

    Σε καλησπερίζω και σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρούλα, σ΄ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου και το ευγενικό σου σχόλιο, η πόλη μας έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές χάρη στις εγκληματικές παρεμβάσεις των κατοίκων της, των πολιτικών που ασκήθηκαν και των συμφερόντων που κυριάρχησαν....
      Γέννημα θρέμμα της περιοχής κάτω από την Ακρόπολη, βιώνω τις αλλαγές βήμα-βήμα, προσηλώνομαι στα ωραία και προσπαθώ να προσπεράσω τα άσχημα, τελευταία το ιστορικό κέντρο έχει γίνει στόχος των ανεγκέφαλων που θεωρούν επίτευγμα να μουτζουρώσουν κάθε επιφάνεια με κακόγουστα graffity.....αίσχος, δεν υπάρχει πινακίδα του Δήμου στο ιστορικό κέντρο που να μην είναι μουτζουρωμένη ή να μην έχει αφισσοκολληθεί, το ίδιο και τα νεοκλασσικά, τα μάρμαρα των Μουσείων τα πάντα.....Καλό σου βράδυ, σε φιλώ

      Διαγραφή